Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018.(VI.1.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018.(VI.1.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.01.01.

Kadarkút Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 3.-4. §-ában, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018.(VI.1.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő piaci alapon bérbe adható lakások jegyzékét e rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.”

2. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(Az igénylők körében előnyt élvez az, aki)

„e) a családjában legalább két kiskorú gyermeket nevel.”

3. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet „A lakás bérbeadásának szabályai, folyamata” alcíme a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) A piaci alapon történő bérbeadás esetén az 5. § és a 6. § rendelkezéseit az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Piaci alapon történő bérbeadás esetén a 4. § d) pontban foglaltaktól eltérően a pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a megajánlható legkisebb összegű lakbért, továbbá annak megjelölését, hogy az önkormányzat határozott, vagy határozatlan időtartamra adja bérbe az ingatlant.

(3) Piaci alapon történő bérbeadás esetén valamely közcéllal összefüggésben az ingatlan egyedi szerződéskötés útján, kérelemre, pályáztatás nélkül közcélú szervezetnek bérbe adható azzal a kikötéssel, hogy a közcélú szervezet a vele jogviszonyban álló személy(ek)nek az ingatlant választása szerint albérletbe adhatja.”

4. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 6. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A formai és tartalmi szempontok alapján ellenőrzött pályázatokat a Jegyző Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testület Humánügyi Bizottsága - piaci alapon történő hasznosítás esetén Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testület Pénzügyi- és Gazdasági Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) elé terjeszti be véleményezésre a pályázat benyújtási határidejének leteltét követő soron következő bizottsági ülésre.

(3) A Bizottság véleményezi a pályázatot, majd a Bizottság által kialakított javaslattal együtt a beadott pályázatot a Bizottság Elnöke a soron következő képviselő-testületi ülésre terjeszti be. A pályázatokról bérbeadó dönt azzal, hogy piaci alapon történő bérbeadás esetén a bérleti szerződést a bérbeadó a legkedvezőbb ajánlatot tevő személlyel köti meg.”

5. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 10. § i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A lakásbérleti szerződés tartalmazza:)

„i) szociális alapon, vagy költségelven történő bérbeadás esetén a bérlő vállalását arra vonatkozóan, hogy a lakásbérlet időtartama alatt életvitelszerűen a bérlakásban lakik, figyelemmel az Ltv. 3. § (2) bekezdésében foglaltakra;”

6. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § Bérbeadó az önkormányzati lakás albérletbe adását – ide nem értve az 5/A. § (3) bekezdésében foglalt esetet - kizárja.”

7. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

8. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet

9. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelethez

1. Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 3. pont helyébe a következő pont lép:

„3. Kadarkút, Rákóczi u. 2-4. 1 db lakás: II. lph., 1. em., 1. ajtó”

2. melléklet a 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelethez

Kadarkút Város Önkormányzat tulajdonában lévő, piaci alapon bérbe adható lakások

1. Kadarkút, Rákóczi u. 2-4., 1. lph., 1. em., 1. ajtó

2. Kadarkút, Rákóczi u. 10.

3. Kadarkút, Körmendi u. 88.”