Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018.(VI.1.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2023. 01. 01

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018.(VI.1.) önkormányzati rendelete módosításáról

2022.10.01.

Kadarkút Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 3.-4. §-ában, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018.(VI.1.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Kadarkút Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 3.-4. §-ában, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésre vonatkozó szabályok megállapításával kapcsolatban a következőket rendeli el:”

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A szociális jellegű bérlakások az alábbi feltételekkel adhatók bérbe:)

„b) az igénylő családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 200 %-át a pályázat benyújtását megelőző három hónap átlagában;”

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A szociális jellegű bérlakások az alábbi feltételekkel adhatók bérbe:)

„f) sem az igénylő, sem a vele együtt költözők nem rendelkezik/rendelkeznek Kadarkút város közigazgatási területén belül lakóingatlan olyan tulajdonjogával, vagy lakóingatlanra bejegyzett olyan használati joggal, amely tulajdonjog, vagy használati jog kizárólagosan őt/őket illeti meg;”

3. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Költségelven bérbeadott lakást igényelhető, ha sem az igénylő, sem a vele együtt költözők nem rendelkezik/rendelkeznek Kadarkút város közigazgatási területén belül lakóingatlan olyan tulajdonjogával, vagy lakóingatlanra bejegyzett olyan használati joggal, amely tulajdonjog, vagy használati jog kizárólagosan őt/őket illeti meg.”

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A költségelven bérbe adott lakás szolgálati jelleggel is bérbe adható az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel, egészségügyi szolgáltatóval, vagy az önkormányzat területén működő rendvédelmi szervvel vagy köznevelési intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban álló pályázónak a foglalkoztatási jogviszony időtartamáig. Amennyiben a bérlő munkaviszonya megszűnik elhelyezési igény nélkül köteles a lakást elhagyni a munkaviszony megszűnését követő 15 napon belül.”

4. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A szociális helyzete alapján lakást igénylő, valamint költségelven bérbe adott lakást igénylő a lakásbérleti jogát pályázat útján nyerheti el, kivéve a 4. § (3) bekezdésében foglalt eseteket.

(2) Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: bérbeadó) a pályázati kiírásról a lakás megüresedését, bérbeadás céljára vásárolt, illetve épített lakás esetén a tulajdonba kerülést, illetve a használatbavételi engedély véglegessé válását, a bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül dönt.”

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 5. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A pályázatot a Kadarkúti Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) írásban kell benyújtani az e rendelet 4. számú melléklet szerinti formanyomtatványon.

(6) A pályázat benyújtására legalább 15, legfeljebb 40 napos határidőt kell kikötni”

5. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet „A pályázat és a kérelmek elbírálása” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„A pályázat elbírálása”

6. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 6. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A határidőben benyújtott pályázatokat a Hivatal formai és tartalmi szempontok alapaján ellenőrzi. Hiányosság esetén a pályázót 8 napos határidő biztosításával hiánypótlásra hívja fel. Hiánypótlás csak egy esetben biztosítható. A határidőn túl benyújtott hiánypótlás esetén igazolási kérelemnek van helye.

(2) A formai és tartalmi szempontok alapján ellenőrzött pályázatokat a Hivatal Jegyzője a Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testület Humánügyi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) elé terjeszti be véleményezésre a pályázat benyújtási határidejének leteltét követő soron következő bizottsági ülésre.

(3) A Bizottság véleményezi a pályázatot, majd a Bizottság által kialakított javaslattal együtt a beadott pályázatot a Bizottság Elnöke a soron következő képviselő-testületi ülésre terjeszti be. A pályázatokról bérbeadó dönt.”

7. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bérlő által benyújtott kérelmet a polgármester megvizsgálja - szükség esetén szakértőt von be - , majd a bérbeadó a soron következő képviselő-testületi ülésen megtárgyalja, és dönt arról, hogy a kérelmet jóváhagyja, vagy elutasítja. Amennyiben a bérbeadó a kérelmet jóváhagyja, dönt a költségek bérlő részére történő megtérítésének módjáról is.”

8. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Ltv. 23. § - 27. §-aiban foglaltakon túl a szerződés megszűnik, ha a bérlő a lakásból két hónapot meghaladó távollétét a bérbeadónak nem jelenti be. Nem lehet felmondani a szerződést, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót - felhívására - írásban tájékoztatja.”

9. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő a helyiség bérleti jogát kizárólag a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával másra átruházhatja, vagy elcserélheti. A bérlő a helyiség átruházásról, vagy cseréjéről szóló megállapodás tervezetet – előzetesen – a bérbeadó részére bemutatja. A bérbeadó – a Hivatal Jegyzője véleményének figyelembevételével – 30 napon belül dönt a hozzájárulás megadásáról, vagy megtagadásáról.”

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 23. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bérbeadó a bérleti jog átruházásához, vagy cseréjéhez szükséges hozzájárulást megtagadja különösen akkor, ha az átvevő:

a) az általa gyakorolni kívánt tevékenységhez szükséges engedéllyel nem rendelkezik;

b) a bérleti díj, valamint a bérleti szerződésben meghatározott kötelezettségek teljesítését nem vállalja;

c) ha a bérlőnek bérleti díj hátraléka van.”

10. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 24. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben az elővásárlásra jogosult a vételár egyösszegben történő megfizetését vállalja, úgy az ingatlan értékbecslési eljárás keretében megállapított vételárból legfeljebb 15 % kedvezményre jogosult.”

11. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az e rendeletben nem szabályozott viszonyokra az Ltv. és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”

12. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 5. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

13. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet

c) 7. §-a,

14. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. október 1-jén lép hatályba.

(2) A 12. § 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 1. pont a)–c) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„a) Félkomfortos lakás esetén: 240,-Ft/m2/hó

b) Komfortos lakás esetén: 343,-Ft/m2/hó

c) Összkomfortos lakás esetén: 460,-Ft/m2/hó”

2. Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 2. pont a)–c) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„a) Félkomfortos lakás esetén: 422,-Ft/m2/hó

b) Komfortos lakás esetén: 602,-Ft/m2/hó

c) Összkomfortos lakás esetén: 806,-Ft/m2/hó”

3. Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 3. pont a) és b) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„a) garázs 6.000,-Ft/hó

a) b) faház 2.000,-Ft/hó”