Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2000. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2000. 12. 29

Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2000. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

2000.12.29.

Nagybajom Nagyközségi Önkormányzata Képviselő-testülete - élve a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. § (2) bekezdésében kapott eredeti felhatalmazással -, figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 8. § (5) bekezdésében, valamint 16. §-ában foglaltakra - a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja, alapelvei

1. § Nagybajom Nagyközségi Önkormányzata Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

2. § Az 1. §-ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében - a település anyagi lehetőségeitől függően - keretet állapít meg az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése, az önszerveződő közösségek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében bevezeti a pályázati rendszert, melynek feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletében szabályozza.

3. § E rendelet alkalmazásában

a) önszerveződő közösség az a bíróság által bejegyzett egyesület, alapítvány, más szervezet, amely az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel, telephellyel, irodával rendelkezik.

b) nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete, valamint azon jogalanyok akik a cégnyilvántartásban szerepelnek.

A pályázatok benyújtása

4. § (1) Az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat évente egy alkalommal írásban, az 1. sz. mellékletben szereplő Pályázati Adatlap-on az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalához kell benyújtani a tárgyévi költségvetésről szóló rendelet kihirdetését követő 90 napon belül.

(2) A pályázathoz csatolni kell:

a) az önszerveződő közösség bíróság általi bejegyzéséről szóló végzést;

b) az önszerveződő közösség alapszabályát vagy működésének egyéb alapdokumentumát;

c) amennyiben az önszerveződő közösség az előző évben is részesült támogatásban, az előző támogatás felhasználásáról szóló bizonylatok fénymásolatát;

d) az önszerveződő közösség előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra, elért eredményekre;

e) az önszerveződő közösség (vagy döntéshozó szerve) közgyűléséről, üléséről készült azon jegyzőkönyvet vagy határozati kivonatot, mely a pályázat benyújtására vonatkozó döntést és a megvalósítani kívánt célt tartalmazza.

f) az önszerveződő közösség által pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve.

(3) Amennyiben az önszerveződő közösség korábban már részesült támogatásban, a (2) bekezdés a)-b) pontokban felsorolt dokumentumok benyújtása mellőzhető abban az esetben, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentumok tartalmát illető változás nem történt.

A beérkezett pályázatok véleményezése

5. § (1) A beérkezett pályázatokat - a pályázati határidő elteltét követő 30 napon belül - a pénzügyi bizottság véleményezi, és indoklással ellátott javaslatot tesz a támogatás odaítélésére illetőleg annak összegére. A pénzügyi bizottság ülésére a más önkormányzati bizottságok vezetőit tanácskozási joggal meg kell hívni.

(2) A pénzügyi bizottság vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy

a) az önszerveződő közösség az előző évben kapott pénzügyi támogatással megfelelően elszámolt-e;

b) a támogatásban részesítendő cél megvalósításához - a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve - rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel;

c) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;

d) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.

(3) Meg kell vizsgálni azt is, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e a 4. § (2) bekezdés szerinti mellékleteket. Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétől számított 5 napon belül a hiányt pótolja. Azt a pályázatot, melynek kiegészítését a pályázó felhívás ellenére sem végzi el, elbírálás céljából nem lehet a képviselő-testület elé terjeszteni.

A pályázatok elbírálása

6. § (1) A pénzügyi bizottság által véleményezett pályázatok képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik. Az előterjesztést úgy kell elkészíteni, hogy abból a képviselők számára világos legyen a pénzügyi bizottság véleménye és javaslata.

(2) A pályázatok elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(3) A pályázatok elbírálásáról szóló döntést a képviselő-testület a pénzügyi bizottság 5. § (1) bekezdése szerinti döntését követően hozza meg. Amennyiben a pénzügyi bizottság döntése és a soron következő képviselő-testületi ülés közötti idő nem elegendő az előterjesztés szervezeti és működési szabályzat szerinti megfelelő előkészítésére, a döntéshozatalra az azt követő testületi ülésen kerül sor.

(4) A képviselő-testület kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet.

7. § A támogatásban részesülő önszerveződő közösség a kapott támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg - hozzájárult.

8. § Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az az önszerveződő közösség

a) amely az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem megfelelően számolt el;

b) az előző évben kapott támogatást - a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül - a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása

9. § A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás kifizetéséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik az önkormányzat tárgyévi háromnegyedéves mérlegbeszámolójának a képviselőtestület elé történő beterjesztése időpontjáig. A megállapított támogatás részletekben történő kifizetésére az érintett szervezettel megállapodás köthető.

10. § (1) Az önszerveződő közösség a kapott pénzügyi támogatás felhasználásáról köteles elszámolni. E kötelezettségének

a) a tárgyévet követő évre szóló pénzügyi támogatás iránti pályázat benyújtásakor vagy

b) amennyiben a tárgyévet követő évben pénzügyi támogatás iránt pályázatot nem nyújt be, a költségvetési rendelet kihirdetését követő 30 napon belül írásban köteles eleget tenni.

(2) Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok másolatának benyújtásával teljesíthető.

(3) Az előző évi elszámolások elfogadásáról a képviselő-testület a tárgyévre benyújtott pályázatok elbírálásakor dönt.

Egyéb rendelkezések

11. § (1) Az önszerveződő közösségek részére megállapított pénzügyi támogatás összegét, valamint annak célját a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) Ugyancsak közzé kell tenni azt, hogy a kapott támogatással az önszerveződő közösség e rendelet előírásainak megfelelően számolt-e el, s a felhasználás milyen célra történt.

(3) A közzétételről a polgármester gondoskodik. A közzététel határideje a 10. § (3) bekezdését szerinti döntést követő 30 nap.

A rendelet hatályba lépésére vonatkozó rendelkezések

12. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában foglaltak szerint a jegyző gondoskodik.