Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2003. (VI. 4.) önkormányzati rendelete

az ebtartásról

Hatályos: 2003. 06. 05- 2022. 03. 28

Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2003. (VI. 4.) önkormányzati rendelete

az ebtartásról1

2003.06.05.

Nagybajom Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Nagybajom Város közigazgatási területén tartott ebekre vonatkozóan az alábbi rendeletet alkotja.

1. § Ez a rendelet Nagybajom város közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosaira, továbbá az ebek felügyeletével megbízott más személyekre (továbbiakban: az eb tartója) terjed ki.

Bejelentési kötelezettség és nyilvántartás

2. § (1) Az eb tartója nyilvántartásba vétel végett köteles Nagybajom város jegyzôjének 30 napon belül bejelenteni, ha az általa tartott eb

a) a 3 hónapos kort elérte,

b) elhullott, vagy elveszett,

c) tartási helye 3 hónapnál hosszabb idôre megváltozott,

d) új tulajdonoshoz került.

(2) A bejelentési kötelezettség nem terjed ki a rendvédelmi szervek, nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtási, vám- és pénzügyőri szervek, a határőrség által tartott ebekre.

(3) A jegyző a bejelentett ebekről nyilvántartást vezet, mely tartalmazza:

a) ebtartó adatait (név, lakcím)

b) az eb azonosítási adatait (fajta, születési év, nem szín, ha van jelölési szám)

c) veszettség elleni legutóbbi védőoltás időpontját

(4) A jegyző a nyilvántartás pontosítása érdekében az ebeket évenként összeíratja.

Ebtartó kötelezettségei

3. § (1) Minden három hónaposnál idősebb ebet - a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból tartott állatok kivételével – az eb tartója köteles veszettség ellen beoltani az alábbiak szerint:

a) a három hónapos kort elérteket harminc napon belül,

b) az első oltást követően hat hónapon belül

c) ezt követően évenként

d) saját költségére hatósági állatorvossal veszettség ellen beoltatni. - A kötelező védőoltásért az ebtartó külön jogszabályban megállapított díjat köteles fizetni.

(2) Az eb tartója köteles az eboltási könyvet megőrizni, azt az oltás elvégzését ellenőrző hatósági állatorvos vagy rendvédelmi szerv felszólítására bemutatni, illetve tulajdon átruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól pótlását kérni.

Veszettség elleni oltás megszervezése, lebonyolítása

4. § (1) A veszettség elleni oltás megszervezéséről a polgármesteri hivatal gondoskodik.Ennek érdekében

a) az oltás elvégzésére kijelölt állatorvossal egyeztetett oltási időpontot, időpontokat, pótoltás időpontját, annak helyét, költségét a helyben szokásos módon közzéteszi.

b) az oltás személyi és tárgyi feltételeit megteremti

c) az eboltás tényét folyamatosan bejegyzi a nyilvántartásba

(2) Amennyiben a tulajdonos elmulasztja az eb kötelező oltását vagy ennek igazolását, és azt a hivatal által meghatározott idôpontig nem pótolja, az eb kiirtását korlátozás nélkül el kell elrendelni.

(3) Aki veszett, vagy veszettségre gyanús kóbor ebet észlel, köteles azt elsősorban az állatorvosnak vagy a város jegyzôjének bejelenteni.

Ebtartási szabályok

5. § (1) Közterületen, közös használatú udvaron vagy más, bárki által igénybe vehető egyéb területen ebet csak pórázzal ellátva, harapós, támadó természetű eb esetében szájkosárral is ellátva lehet vezetni figyelemmel arra, hogy ez mások életét, testi épségét, nyugalmát ne zavarja, anyagi kárt ne okozzon.

(2) Az ebet sétáltatni olyan közterületen lehet, ahol ezt tábla nem tiltja.

(3) Az ebet a nap minden szakában a kiszabadulását, illetve elszabadulását biztonságosan megakadályozó módon köteles az eb tartója tartani.

(4) A telek, ház (lakás) bejáratán harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát (pl. harapós kutya) kell szembetűnően elhelyezni.

(5) Ebet megkötés nélkül csak zárt helyen, udvarban, az utcai gyalogos közlekedés zavarása nélkül szabad tartani.

(6) Az eb tartója köteles az ebet úgy tartani, hogy az mások nyugalmát ne zavarja, testi épségét és az egészséget ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon. Ha az eb tartója ezeket a feltételeket nem biztosítja, az ebtartást meg kell szűntetni, illetve korlátozni kell.

(7) Az eb tartója köteles gondoskodni arról, hogy az általa közterületre vitt eb a közterületet, gyalogjárdát, lakóház esetében a közös használatú területeket ne szennyezze be. Az esetleges szennyeződések megszűntetéséről az eb tartója köteles azonnal gondoskodni.

(8) Ebtenyészetet csak engedéllyel, a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően szabad létesíteni, fenntartani.

(9) Veszélyes ebet csak jogszabályban meghatározott feltételekkel lehet tartani.

(10) Az ebek tartására, kíméletére vonatkozóan jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben külön jogszabály az irányadó. 1

6. § (1) Nem szabad ebet beengedni, bevinni, illetve megtűrni

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, élelmiszert árusító helyiségbe, piac területére, élelmiszert feldolgozó üzembe,

b) oktatási, egészségügyi, művelôdési intézmények területére,

c) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmények épületébe,

d) kollégiumba,

e) játszótérre,

(2) A fenti tilalmak indokolt esetben nem terjednek ki a vakvezető, a rendőrségi és az őr ebekre (szolgálati idejében őrzés-védelmet hivatásszerűen folytató szervezet tulajdonában lévô eb).

7. § (1) Ebet tömegközlekedési járművön az érvényben lévô rendelkezések betartása mellett szabad szállítani.

(2) Élelmiszer szállítására szolgáló járművön ebet szállítani tilos.

8. § (1) Többlakásos lakóépületben lakásonként csak egy 3 hónaposnál idôsebb eb, valamint szaporulata tartható legfeljebb 3 hónapos korukig.

(2) Többlakásos lakóépületek lakásaiban ebtenyésztés nem folytatható.

(3) Nem tartható kutya erkélyen, loggián.

(4) Belterületen lévô, egyedi beépítésű lakótelken 3 hónaposnál idôsebb kutyából 2 db tartható. Ennél több kutya tartásához az épülettel szomszédos beépített ingatlanok tulajdonosainak a hozzájárulása szükséges. Az ebek számára vonatkozó korlátozás nem terjed ki a rendvédelmi szervek, nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtási, vám- és pénzügyôri szervek, a határôrség, valamint a hivatásos vadászok által tartott ebekre.

Gazdátlan és kóbor ebeknél követendő eljárások

9. § A kóbor ebekkel kapcsolatban az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

10. § (1) Szabálysértést követ el és 30 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 5.-8 . §-aiban foglalt rendelkezéseket megszegi.

(2) Azzal szemben, aki az ebek oltására, az állatbetegségek bejelentésére, megelőzésére vonatkozó kötelezettségeit elmulasztja, az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet szabályai szerint kell eljárni.

Átmeneti rendelkezések

11. § (1) Az ebtartók a rendelet hatályba lépésétől számított 90 napon belül kötelesek olyan helyzetet teremteni, hogy a rendelet előírásainak megfeleljenek.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szerinti, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

12. § Ez a rendelet 2003. június 5-én lép hatályba.

13. § Ezzel egyidejűleg Nagybajom Nagyközségi Tanács 2/1988.(XII.13.). sz. rendelete 24. §-a hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 29. napjával.