Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2014.(VI.15..) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2014. 07. 01- 2020. 01. 30

Nagybajom Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41 § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján - annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Kormányrendeletre, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendeletre figyelemmel - az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. §.



(1)A rendelet hatálya kiterjed Nagybajom Város közigazgatási területén fekvő köztemetőkre, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.


(2)  Nagybajom Városban az alábbi köztemetőkbe lehet temetkezni:



(3) A nagybajomi köztemetők létesítéséről, fenntartásáról Nagybajom Város Önkormányzata gondoskodik.


 (4)   A Nagybajom-i Szovjet Hősi temető olyan – az Önkormányzat tulajdonában álló temető – amely a vonatkozó nemzetközi egyezmény szerint elesett orosz katonák és polgári áldozatok temetkezési helye (104/1996./VII.16./ korm. rendelet 2. §. 1 cikk a, b. pont )


(5) A 104/96./VII.16./ számú kormányrendelet 3. §-ában foglalt intézkedések megtételéig  az (6) bekezdés szerinti temetkezési hely ápolása  önkormányzati feladat.


(7) A Nagybajom-i Zsidó temető olyan – az Önkormányzat tulajdonában álló nem használt temető – amely 1946-ig a zsidó vallásúak temetkezési helyéül szolgált. E temető fenntartásáról  - érvényes és hatályos szerződés megléte esetén – az abban foglaltak az irányadók. A szerződés e rendelet függeléke.


(8) Nagybajom Város Önkormányzata az üzemeltetéssel a Nagybajomi Településfejlesztési Kft-t bízza meg, az üzemeltetésről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik. 





Temetkezési szabályok


2. §.



(1)A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni működő temetőkben lehet.  


(2)A nagybajomi köztemetőben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.


(3) A temetkezési tevékenységet az üzemeltető a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell, hogy megszervezze (ruházat, magatartás, eszközök).


(4) Az üzemeltető az etnikai, vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat – amennyiben azok más jogszabállyal nem ellentétesek – kötelesek figyelembe venni.


(5) A köztemetést a temető üzemeltetője végzi a temető fenntartójával kötött külön megállapodás alapján.


 (6) Koporsós szociális temetés helye a temető szociális parcellája. Az üzemeltető a szociális temetéssel kapcsolatban a temetőkről és temetkezésről szóló törvény, valamint végrehajtási rendeletei alapján ellátja a számára előírt feladatokat.



Temetési helyek


3. §.



(1)A temetőket sírhelytáblákra, urnasírhely-táblákra lehet felosztani, a sírhelytáblákon belül kell kijelölni a sírboltokat és a gyermek sírhelyeket.


  1. A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – fel kell számolni, és újabb temetések céljára igénybe lehet venni.
  2. Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.


  1. Újra betemetés esetén az eltemettetőnek a megtalált csontmaradványokról való rendelkezés lehetőségét a külön jogszabályban meghatározottak szerint biztosítani kell. Amennyiben az eltemettető nem a csontmaradványok díjmentes mélyebbre ásását választja, úgy a sírhelydíjon felül meg kell fizetnie az e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjtételt is.

(5)A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.




4. §.




(1)   A temetőben lévő sírhelyek méreteit a 4. számú melléklet tartalmazza:


(2)  A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.


(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,20 m) a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete engedélye alapján még egy koporsó temethető.


(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna helyezhető el, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.


(5) Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.


(6) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításnak sírhely táblán belül egységesnek kell lennie. 



Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama


5. §.



(1)Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.


  1. A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja:
    a.) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25
         év,

b.) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

c.) sírbolt esetén 60 év,

d.) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

e.)[1] urnasírbolt esetén 20 év,


(3)A temetési helyek használatának joga – sírbolt kivételével - magánszemélyek között nem ruházható át, nem örökölhető.


  1. Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(4)Az urnakiadásra vonatkozóan a Kormányrendeletben meghatározott eseteken túl az exhumálás szabályait kell alkalmazni.


(5)Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.




6 §



 (1)  Indokolt védetté nyilvánítani azt a temetési helyet, melyben olyan legalább 20 éve elhunyt személy nyugszik, aki:


a) Nagybajom Város vezetésében kiemelkedő szerepet töltött be, vagy;

b) Nagybajom Város díszpolgára volt, vagy;

c) kiemelkedő tudományos-, sport-, vagy művészeti teljesítménnyel járult hozzá Nagybajom hírnevének öregbítéséhez, vagy;


(2) A védett sírhellyé nyilvánításról a Képviselő-testület dönt:



(3) Továbbá indokolt védetté nyilvánítani azt a temetési helyet, amely kiemelkedő, vagy egyedi képzőművészeti értéket képvisel.



(4) Az üzemelő és a lezárt temetőben, temetőrészben a védett sírhely nem szüntethető meg. A temető, temetőrész megszüntetése során a védett sírhely méltó áthelyezéséről a megszüntetőnek kell gondoskodnia.


(5) A védett sírhely feletti rendelkezési jog a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény szerint gyakorolható. A védett sírhelyet a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben meghatározott jogosult hiányában az önkormányzat váltja újra. Ebben az esetben a védett sírhely feletti rendelkezési jogot a polgármester gyakorolja.


(6) A temető üzemeltetője előzetesen értesíti a polgármestert a védett sírhelyet érintő intézkedésről, a védett sírhely gondozásának elmulasztásáról.


(7) Az üzemeltető a temető nyilvántartási könyvben rögzíti a védettség tényét.



Síremlékek, sírboltok


7. §.



(1)A sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni. A sírbolt építési munkák végzésének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.


  1. A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.


  1. Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.


  1. A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.


(5)Síremléket szilárd talajra kell építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(6)A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm. A sírkeret magassága a járdaszinttől számítva 30 cm lehet.


(7)     A síremlék magassága a járdaszinttől:
- gyermeksíroknál                       120 cm,
- felnőtt síroknál                         150 cm lehet.

  1. A kiásott kriptahelyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas
    védőkorláttal körbe kell keríteni.


(9)A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad. 


(10)Temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt stb.) elkészültük után a temető gondnokának
be kell mutatni.



8. §.



(1)A holttest elhamvasztásához - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – az ÁNTSZ engedélye szükséges.


  1. A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a kórboncnok orvos engedélyezi.




Temetkezési szolgáltatások



9. §.



  1. A köztemetőkben szolgáltatásokat és egyéb vállalkozási tevékenységet végző vállalkozók munkájának összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.


  1. A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók temetésenként e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni a temetői létesítmények igénybe vételéért.



10. §.



(1)A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

       Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.


  1. A fertőző betegségben elhunytak a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete egyedi előírásainak megtartásával temethetők.



A temetők üzemeltetése


11. §.



(1) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit. Köztemetőn belül az elhunyt hűtése, a sírhelynyitás, ravatalozás, újratemetés, exhumálás (sírásás, sírnyitás), a hamvak szórása a temető üzemeltető kizárólagos joga és kötelessége. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet 3. számú mellékletében felsorolt díjakat érvényesíti.


(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát kivinni– vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után lehet.


(3) A temetőben lévő síremléket, sírjelet felállítani és bontani csak a temető gondnoknak történő előzetes bejelentés után, a rendelkezési jogosulttól származó írásbeli nyilatkozat birtokában lehet. Felállítást és a bontást szakirányú végzettséggel rendelkező személy végezhet.


(4) A temetőkben építési, felújítási munkát végző vállalkozók munkánként e rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott temetőfenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni a temető üzemeltetőjének.




12. §



(1) Az üzemeltető tevékenysége során a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.


  1. A temetői munkák – különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés – során talált értéktárgyakról – pl.: ékszer, nemesfémből készített protézis –, és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.


  1. A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.


(4)  A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a kegyeleti közszolgáltatási szerződés mellékletében felsorolt neves személyek sírjának megóvásáról.




A temetők használatának rendje


13. §.



(1) A nyitva tartás rendjét e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


  1. Vasárnap és ünnepnapokon a temetőben ipari jellegű célszállítás és munka nem végezhető.


(3) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka végzése.


(4) A temető területére gépjárművel behajtani – a hallott és szemétszállító, valamint mozgáskorlátozottak járművei kivételével – nem szabad.


(5) Síremlék építéséhez az építőanyagok beszállítása gépjárművel indokolt ideig történhet.

       Temetés napján építőanyagok beszállítása tilos és építési tevékenység a temetés időtartama alatt nem folytatható.


(6) A temető üzemeltetője a saját tulajdonú eszközeinek és kellékeinek használatáért jogosult a temetkezési szolgáltatóktól díjat szedni.



14. §.



(1)A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.


(2)A temető tisztántartása az üzemeltető feladata. Az önkormányzat elvárásait az üzemeltetői szerződésben rögzíti.


(3)A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, megrongálni tilos.


(4)A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.


(5)     A sírokra és a szakaszok belsejébe fát ültetni tilos.



15. §.



(1)A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.


(2)A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. Az elszállításról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.


(3)A sírok és a sírboltok – beleértve az urnák elhelyezésére szolgálókat is - kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok temető szakaszokban nem építhetők.


(4)A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák, a temetők őrzésében részt vevő kutyák kivételével – tilos.



16. §.



(1) A temető egész területén, a síremlékeken a közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.


(2) Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges. Az üzemeltető jogosult minden engedély köteles munkánál a jogerős hatósági engedély bemutatását kérni, amelynek hiánya esetén a munkavégzést megtiltja.


(3)A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a temetőben, erre kijelölt helyen lát el.




Hatályba léptető rendelkezések


17. §.




(1)E rendelet 2014. július 1-én lép hatályba.


(2)E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 14/2000.(VIII.30.) számú rendelet a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet  hatályát veszti.




Nagybajom, 2014. május 30.




Czeferner Józsefné sk.                                                                       dr. Schütz Nikolett sk.

      polgármester                                                                                         jegyző



A rendelet kihirdetésének napja:



Nagybajom, 2014. június 15.


                                                                                                          dr. Schütz Nikolett sk.

                                                                                                                     jegyző


Mellékletek