Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2015.(II.26..) önkormányzati rendelete

a helyben biztosított szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2020. 12. 30

Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, az Szt. 10. § (1) bekezdésében,  az Szt. 26. §-ában, az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában, az Szt. 32. § (3) bekezdésében, az Szt. 33. § (7) bekezdésében, az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében, az Szt. 48. § (4) bekezdésében, az Szt. 58/B. § (2) bekezdésében, az Szt. 62. § (2) bekezdésében, az Szt. 92. § (1) bekezdés a) pontjában, az Szt. 92. § (2) , az Szt. 132. § (4) bekezdésében, az Szt. 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. A rendelet hatálya


1. §


(1)A rendelet hatálya kiterjed Nagybajom Város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező


a) magyar állampolgárokra,

b) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre,

c) letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre és

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.    

                                

(2) A rendelet hatálya a 8. §-ban meghatározott települési támogatás tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túl kiterjed a községben sem lakóhellyel, sem tartózkodási hellyel nem rendelkező magyar állampolgárokra, továbbá az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak „a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról” szóló 2007. évi II. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is, ha az ellátás hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.



  1. Általános eljárási szabályok


3. §


  1. Az eljárás megindítása történhet:


a)  kérelemre, illetve

b) hivatalból.


  1. A kérelmet a Nagybajomi Közös Önkormányzati Hivatalhoz írásban lehet benyújtani. Életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet során az azonnali intézkedést igénylő ügyben a kérelmet távbeszélő útján is elő lehet terjeszteni.


  1. A döntéshozatalhoz szükséges tényállást a Nagybajomi Közös Önkormányzati Hivatal tisztázza. A kérelmező köteles együttműködni a Nagybajomi Közös Önkormányzati Hivatallal a tényállás, illetve szükség esetén a szociális helyzetének feltárásában. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmi viszonyairól szóló igazolásokat és mindazokat a mellékleteket és bizonyítékokat, amelyeket a jogszabályok, illetve e rendelet az egyes ellátásoknál előírnak, továbbá amelyek az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek. Vagyoni, jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozat, illetve igazolás benyújtása esetén az ezek tekintetében a jövedelemszámításnál irányadó időszak: az Sztv. 10. § (2) bekezdés a)-b) pontjaiban meghatározottak.


  1. Ha a Nagybajomi Közös Önkormányzati Hivatal, hivatalos tudomása vagy környezettanulmány lefolytatása alapján, a kérelmező életkörülményeire tekintettel a (3) bekezdés szerinti jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására.


  1. Nem kell az igénylő szociális körülményeit tisztázni abban az esetben, ha azt már korábban vizsgálták és nem feltételezhető abban lényeges változás.


  1. A Képviselő-testület elé kerülő fellebbezéssel kapcsolatos előterjesztéseknek tartalmazniuk kell a polgármester és a jegyző javaslatát.



  1. Az ellátások megállapítása


4. §


(1) A szociális ellátások megállapításáról – e rendeletben meghatározott kivételekkel – a Képviselő-testület, a Szociális Bizottság illetve a jegyző határozattal dönt.

(2) A Képviselő-testület az e rendeletben szabályozott szociális ellátások közül a települési támogatást a jegyző hatáskörébe, a rendkívüli települési támogatás 50.000,-Ft-ig a Szociális Bizottság, azon felül pedig a képviselő-testület hatáskörébe ruházza. A kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatásokról a képviselő-testület dönt. A képviselő-testület, a Bizottság és a jegyző a szociális ellátás tárgyában – átruházott hatáskörében – hozott döntéséről határozatot hoz.


(3) A képviselő-testület, a Bizottság és a jegyző az e rendelet és az Sztv. alapján köteles dönteni a hatáskörébe tartozó ügyekben.


(4) A Bizottság és a jegyző döntése ellen a Képviselő-testülethez fellebbezés nyújtható be.






  1. A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása


5. §


(1) A pénzbeli ellátások kifizetése a – 4. § szerint hozott – határozat alapján a  Nagybajomi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi ügyintézőjének feladata.


(2) A pénzügyi ügyintéző

a) az ellátások kifizetéséről pénzügyi nyilvántartást vezet,

b) gondoskodik az ellátásokkal összefüggő pénzügyi elszámolási feladatok végrehajtásáról.


(3) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása „a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól” szóló 63/2006. (III. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) előírásai szerint történik.



  1. Pénzbeli ellátások


6. §


Az Sztv. rendelkezései alapján Nagybajom Város Önkormányzat a következő pénzbeli ellátást biztosítja:


a) rendkívüli települési támogatás.


7. §


Rendkívüli települési támogatás



(1)A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, tartósan vagy időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személyt, családot ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetében 150 %-át. A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmeket a családsegítő véleményezi és döntési javaslatot fogalmaz meg a szociális bizottság részére. A családsegítő döntési javaslata a szociális bizottság a döntés meghozatala során nem köti.


(2) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 2000,- Ft-nál és nem haladhatja meg évenként és személyenként a 30.000,- Ft-ot.


(3)A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot.


(4)A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás az Szt. 47.§ (3) bekezdésében foglalt támogatási formákban is biztosítható:


a)         erre irányuló kérelem esetén vagy

b)        az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy az önkormányzati segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.


(5)Amennyiben nincs lehetőség a rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként történő biztosítására, a segélyezett részére elszámolási kötelezettség írható elő. Az elszámolás elmulasztása esetén kérelmező következő segélykérelme elutasításra kerül.


(6)Közüzemi díjhátralék megfizetéséhez biztosított rendkívüli települési támogatás közvetlenül a szolgáltatónak kell utalni.


(7)A létfenntartást különösen veszélyeztető élethelyzet a Szt. 45.§ (4) bekezdésében foglaltakon túl:

a)         elemi kár,

b)        lakásfenntartási támogatásra nem jogosult, de a közüzemi költségek megfizetésére nem képes,

c)         méltányossági közgyógyellátásra nem jogosult, de gyógyszerköltségét nem képes viselni

d)        a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése

e)         válsághelyzetben levő kiskorú várandós anya kórházi ellátásának biztosítása


(8)A képviselő-testület egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén  a 22. § (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól, továbbá a 22. § (2) bekezdésben meghatározott egyszeri összeghatártól eltérhet.


8. §


(1)A rendkívüli települési támogatás megállapításánál a jövedelmi viszonyok mellett a vagyoni helyzetet is vizsgálni kell.


(2)Nem jogosult a kérelmező a rendkívüli települési támogatásra, amennyiben a kérelmező az általa lakott lakáson túl vagyonnal rendelkezik.


(3)Különös méltánylást érdemlő sürgős esetben, ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítségnyújtást indokolják, a képviselő-testület igénylő részére jövedelmi viszonyokra való tekintet nélkül azonnali rendkívüli települési támogatást állapítson meg kamatmentes kölcsön formájában, melynek összege nem haladhatja meg a 200.000,- Ft-ot.


(4) A kamatmentes kölcsön visszafizetését úgy kell ütemezni, hogy az nem haladhatja meg a 12 hónapot.


(5) Rendkívüli települési támogatás nyújtható haláleset kapcsán a következő feltételek fennállása esetén:

- jogosult az elhunytnak a haláleset időpontjában Nagybajomi állandó lakóhellyel rendelkező Ptk.685.§ b) pontja szerinti közeli hozzátartozója,

- a temetkezési szolgáltató által nevére kiállított számlát becsatolja

- halotti anyakönyv becsatolása

- a támogatás nem haladhatja meg a helyben szokásos temetési költségek 10%-át, mely 2015. évben 150.000,-Ft.


(6)Nem állapítható meg temetési célra szóló rendkívüli települési támogatás annak, akinek tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján kötelessége az elhunyt eltemettetése.


(7) Rendkívüli gyógyszertámogatást nyújt a szociális Bizottság az alábbi esetekben:

- a kérelmező a támogatandó gyógyszer receptjét benyújtva, ellátva a gyógyszerész által igazolt árral

- becsatolja az orvos igazolását arról, hogy a gyógyszer létfontosságú

- a gyógyszer átvételére a jegyző által megbízott személy vagy kirendelt eseti gondnokjogosult, aki számlával elszámol a vásárlásról



  1. Természetben nyújtott szociális ellátások


9. §



Az Sztv. rendelkezései alapján Nagybajom Város Önkormányzat a következő természetbeni ellátást biztosítja:

  1. települési támogatás.


10. §


Települési támogatás



  1. A Képviselő-testület az Szt. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli ellátások kiegészítéseként települési támogatást nyújt.


(2)A települési támogatást természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. A Képviselő-testület a villanyáram-, a gázfogyasztás, a víz- és csatornahasználat, valamint a szemétszállítás költségeihez – az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak – települési támogatást nyújt.


(3)A települési támogatás ezen rendelet 1. számú függelékében meghatározott formanyomtatványon kérelmezhető.


(4)A kérelem elbírálásához a kérelmezőnek be kell nyújtania háztartása tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmének igazolását, a háztartás tagjainak, e rendelet  2. számú függelékében meghatározott, vagyonnyilatkozatát, valamint a támogatott szolgáltatás szerződésének vagy számlájának másolatát.


(5)Települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


(6)A települési támogatást kérelmező az (5) bekezdésben foglaltakon felül a jogosultság egyéb feltételként köteles lakókörnyezetének rendben tartására az alábbiak szerint:


  1. a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása, különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét és lom eltávolítására,
  2. az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata, gyommentesítése,
  3. az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének gondozása, tisztán tartása, szemét – és gyommentesítése, hó- és síkosság mentesítése.


(7)A települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol


a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,7.


(8)Ha a háztartás


a) (7) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (7) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,


a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.


(9)Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.


(10)A települési támogatás egy hónapra jutó összegét az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem alapján kell megállapítani. A települési támogatás egy hónapra jutó összege:


egy fogyasztási egységre jutó jövedelem

támogatás összege

0 Ft-tól 10 000 Ft-ig

5 000 Ft

10 001 Ft-tól 20 000 Ft-ig

4 000 Ft

20 001 Ft-tól 30 000 Ft-ig

3 000 Ft

30 001 Ft-tól 42 750 Ft-ig

2 000 Ft


(11)A kérelmezőt a havi rendszerességgel járó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg, és 12 hónapra kell megállapítani.


(12)Amennyiben a települési támogatás iránti kérelem elutasítása vagy a már megállapított települési támogatás megszüntetése a (6) bekezdés szerinti okból történik, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja részére sem állapítható meg a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás.


(13)A települési támogatás iránt benyújtott kérelmekről – átruházott hatáskörben – a jegyző dönt.


(14)A települési támogatást minden hónap 5-éig folyósítani kell a kérelmező által megjelölt számlaszámra, illetve házi pénztárból történő kifizetésre.



  1. Záró rendelkezések



11. §



  1. E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.


  1. Hatályát veszti:


a pénzbeli és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról  7/2012. (VIII.7.) önkormányzati rendelet 8.§(2), 11.§, 12. §, 13.§,14.§, 15.§, 16.§, 17.§, 18.§, 19.§, 20.§, 21.§, 22.§, 23.§, 24.§, 25.§, 29.-ai.



Nagybajom, 2015. február 26.





Czeferner Józsefné                                                 dr. Schütz Nikolett  

     polgármester                                                                   jegyző



A rendelet kihirdetésének napja:



Nagybajom, 2015. február 27.


 



                                                                                                          dr. Schütz Nikolett  

                                                                                                                      jegyző

Mellékletek