Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2020.(I.27..) önkormányzati rendelete

A temetőkről és temetkezésről

Hatályos: 2020. 02. 01- 2023. 03. 09

Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2020.(I.27..) önkormányzati rendelete

A temetőkről és temetkezésről

2020.02.01.

Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény a 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá figyelemmel a 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletre, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtására, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendeletre figyelemmel - az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya kiterjed a Nagybajom város közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló működő köztemetőre, valamint lezárt temetőre, továbbá az ezek fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos összes tevékenységre

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben foglaltakra vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét saját szervezete, vagy erre engedéllyel rendelkező más temetkezési szolgáltató(k) útján teljesíti, (továbbiakban üzemeltető ) kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretein belül. A szerződés jelen rendelet függelékét képezi.

(3) Ha az Önkormányzat az (1-2) bekezdés szerinti fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét nem saját szervezete útján teljesíti, a fenntartási és üzemeltetési feladatok ellátására pályázatot hirdet. A pályázatot az önkormányzati tulajdonú köztemető(k), illetve lezárt temető fenntartására és/ vagy üzemeltetésre lehet meghirdetni, külön-külön, vagy együttesen.

2. § (1) Nagybajom Városban az alábbi köztemetőbe lehet temetkezni: Nagybajom belterület 341 hrsz-ú temető,ravatalozó elnevezésű 42 626 m2 térmértékű terület. Külön szerződésben foglaltak szerint e köztemető biztosítja Pálmajor község önkormányzatának a köztemető kialakításával és fenntartásával kapcsolatos települési önkormányzati feladatait.

(2) Nagybajom Város Önkormányzata az üzemeltetéssel a Nagybajomi Településfejlesztési Kft-t bízza meg, az üzemeltetésről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

(3) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

3. § (1) A Nagybajom-i Szovjet Hősi temető olyan – az Önkormányzat tulajdonában álló lezárt temető – amely a vonatkozó nemzetközi egyezmény szerint elesett orosz katonák és polgári áldozatok temetkezési helye (104/1996./VII.16./ korm. rendelet 2. §. 1 cikk a, b. pont ).

(2) A 104/1996./VII.16./ Korm. rendelet 3. §-ában foglalt intézkedések megtételéig az (1) bekezdés szerinti temetkezési hely ápolása önkormányzati feladat, melyet az Önkormányzat az 1. §. (2) -(3) bekezdés szerint teljesít az 1947.évi XIX.tv 2. §-a alapján

(3) A Nagybajom-i Zsidó temető olyan – az Önkormányzat tulajdonában álló lezárt temető – amely 1946-ig kizárólag a zsidó vallásúak temetkezési helyéül szolgált. E temető fenntartásáról - érvényes és hatályos szerződés megléte esetén – az abban foglaltak az irányadók.

(4) A Nagybajom-i külterület 0626/1 hrsz-u 4971 m2 térmértékű valamint a 0652/33 hrsz-u 1279 m2 térmértékű temető lezárt, de látogatott temető, melyeknek ápolása azok fenn álltáig önkormányzati feladat, az 1. §. (2) -(3) bekezdése szerinti teljesítéssel.

Temetkezési szabályok

4. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni - a működő temetőben lehet.

(2) A működő köztemetőben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(3) A temetkezési tevékenységet az üzemeltető a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell, hogy megszervezze (ruházat, magatartás, eszközök).

(4) A város közigazgatási területén elhunyt nagybajomi illetékességű halottat, amennyiben a rendelet hatálya alá eső temetőben kerül eltemetésre, a halott vizsgálati bizonyítvány kiállítása után azonnal a temető ravatalozójába, vagy halott hűtésre alkalmas engedélyezett telephelyre kell beszállítani.

(5) Az üzemeltető az etnikai, vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat - amennyiben azok más jogszabállyal nem ellentétesek - kötelesek figyelembe venni.

(6) A köztemetést, /szociális temetést/ a temető üzemeltetője végzi a temető fenntartójával kötött megállapodás alapján. Ha az elhunyt temetésére kötelezettnek a köztemetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga nincs, a közköltségen történő temetés helye az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési hely, kivéve, ha az üzemeltető a tulajdonossal egyeztetve másként nem határoz. Az egyeztetés az üzemeltető mindenkori képviselője, valamint a mindenkori polgármester feladata.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

5. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek, sírjelek

6. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani: koporsós temetés esetén felnőtt egyes és kettes sírhely, gyermeksírhely, valamint kettő, négy és hat személyes sírbolt, továbbá urnafülke, urnasírhely és urnasírbolt.

(2) A sírok egymástól való oldal távolságának 60 cm-nek, a gyermek síróknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) A sírhelyek mérete:

1. Felnőtt egyes sírhely: 2,5 m hosszú, 2 m mély, 1,9 m széles

2. Felnőtt kettes sírhely: 2,5 m hosszú. 2 m mély, 2,5 m széles

3. Gyermek sírhely: 1,3 m hosszú, 2 m mély, 1,15 m széles

4. Urna földbe temetésnél urnasír:2 és 4 személyes, szegéllyel együtt: 155 cm hosszú, 100 cm mély, 115 cm széles

5. Urnafülke egyszemélyes(kolumbárium): 30 cm magas, 30 cm széles

6. Urnafülke kétszemélyes (kolumbárium): 2 x 30 cm magas, 30 cm széles

7. Urnafülke négyszemélyes (kolumbárium): 2 x 30 cm magas, 50 cm széles

8. Sírboltok (kripták):

9. Terepszint feletti méretek: Két-, négy-, hat személyes sírboltok terepszint feletti mérete: 400 cm hosszú, 300 cm széles

10. Terepszint alatti sírboltméretek (alépítmény):

a) 2 személyes férőhely: 2,20 x 1 x 2,20 m (mé x szé x h) (2,2 m2)

b) 4 személyes férőhely: 2,20 x 1,8 x 2,20 m (mé x szé x h) ( 4,0 m2)

c) 6 személyes férőhely: 2,20 x 3,0 x 2,20 m (mé x szé x h) (6,6 m2)

(4) A mélyített felnőtt sírhely mélysége 2,2 m melybe hatósági engedély alapján még egy koporsó temethető.

(5) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna helyezhető el, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(6) Felnőtt sírhely befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ez esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(7) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításnak sírhely táblán belül egységesnek kell lennie.

(8) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: helyi építési szabályzat eltérő rendelkezése hiányában legfeljebb az OTÉK előírásai szerinti magasság lehet. E magassági méreten belül - a Tv. és Vhr. rendelkezéseire figyelemmel - sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

(9) A (8) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az üzemeltető útján az e célra létesített formanyomtatványon az építési hatóság részére be kell jelenteni. Az építési hatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja, ha: az a mindenkor hatályos előírásokkal ellentétes.

(10) A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet, de a hantnélküli parcellák létesítésére kijelölt területen semmiféle sírdomb nem alakítható ki.

(11) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl két férőhelyes sírboltban további 6 urna, 4 személyes sírboltban további 12 urna.

7. § (1) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha: olyan körülmény merül fel amely erre okot ad. Ilyen lehet különösen a végintézkedés, az idős vagy mozgásában korlátozott eltemettető esetén kedvezőbb megközelíthetőségi lehetőség, illetve minden más jogszabályon vagy szerződésen alapuló körülmény.

(3) A (2) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatba vételének a Tv. 10. § (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

8. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év,

d) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év,

e)urnasírbolt esetén 20 év

(3) A temetési helyek használatának joga – sírbolt kivételével - magánszemélyek között nem ruházható át, nem örökölhető.

(4) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(5) Az urnakiadásra vonatkozóan a Kormányrendeletben meghatározott eseteken túl az exhumálás szabályait kell alkalmazni.

(6) Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

Síremlékek, sírboltok

9. § (1) A sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni. A sírbolt építési munkák végzésének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

(5) Síremléket szilárd talajra kell építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(6) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm. A sírkeret magassága a járdaszinttől számítva 30 cm lehet.

(7) A síremlék magassága a járdaszinttől:

a) gyermeksíroknál 120 cm

b) felnőtt síroknál 150 cm lehet.

(8) A kiásott kriptahelyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal körbe kell keríteni.

(9) A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(10) Temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt stb.) elkészültük után a temető gondnokának be kell mutatni.

10. § (1) A holttest elhamvasztásához - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – hatósági engedély szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a kórboncnok orvos engedélyezi.

A temető infrastrukturális létesítményei

11. § (1) Az infrastrukturális létesítmények közül

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;

b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temető üzemeltetőjének írásos engedélye alapján a temetőben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják;

c) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

(2) Díjat kell fizetni az e rendelet mellékletében meghatározottakért.

A temető rendje

12. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitva tartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A nyitva tartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 14 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A temető nyitva tartási ideje: Évente május 15-től október 15-ig 6 órától 18 óráig, október 16-tól november 10-ig 7-20 óráig, november 11-től május 14-ig 8-16 óráig.

(4) Vasárnap és ünnepnapokon a temetőben ipari jellegű célszállítás nem végezhető.

(5) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével lehet. (6) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

(7) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet - annak megkezdése előtt - a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(8) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(9) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(10) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

(11) A sírokra és a szakaszok belsejébe fát ültetni tilos.

(12) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(13) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. Az elszállításról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.

(14) A sírok és a sírboltok - beleértve az urnák elhelyezésére szolgálókat is - kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok temető szakaszokban nem építhetők.

(15) A temető területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.

(16) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

(17) Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

(18) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a temetőben, erre kijelölt helyen lát el.

Temetkezési szolgáltatások

13. § (1) A köztemetőben szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók temetésenként e rendelet melléklete alapján az üzemeltetőnek díjat kötelesek fizetni.

14. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak egyedi hatósági előírás megtartásával temethetők.

A temető üzemeltetése

15. § (1) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit. Köztemetőn belül az elhunyt hűtése, ravatalozása, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórása, urna elhelyezése, sírásás, sírhelynyitás, sírba helyezés, visszahantolás, újratemetés és exhumálás a temető üzemeltető kizárólagos joga és kötelessége. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet mellékletében felsorolt díjakat érvényesíti.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3) A temetői munkák - különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés - során talált értéktárgyakról - ékszer, nemesfémből készített protézis -, és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(4) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

16. § (1) A temető üzemeltetője a saját tulajdonú eszközeinek és kellékeinek használatáért jogosult a temetkezési szolgáltatóktól díjat szedni.

(2) A temetőben építési, felújítási munkát végző vállalkozók munkánként e rendelet melléklete szerint költségtérítést kötelesek fizetni a temető üzemeltetőjének.

(3) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(4) A temető tisztántartása az üzemeltető feladata. Az önkormányzat elvárásait az üzemeltetői szerződésben rögzíti.

Záró rendelkezések

17. § (1) E rendelet 2020. év február 01. napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg az önkormányzat Temetőről és temetkezés rendjéről szóló, 9/2014.(VI.15) rendelete érvényét veszti.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelveknek megfelelő szabályozást tartalmaz.

1. melléklet az 1/2020. (I. 27.) önkormányzati rendelethez

1. számú melléklet

A temetkezési szolgáltatási tevékenységekért és azzal összefüggésban fizetendő díjak

kategória

alkategória és annak esetei

termek/szolgáltatás megnevezés

nettó egységár

mennyiség

1. Temetésfelvétel

1.1. Temetésszervezés díja

temetésszervezési díj-ügyintézés

700

eset

1.2 Kiszállási díj (felvételi irodán kívüli temetésfelvétel)

kiszállási díj irodán kívüli temetésfelvételhez

2500

eset

1.3. Az 53/A. § szerinti ügyek

az elhunyt anyakönyvezésével kapcsolatos ügyek

1840

eset

az elhunyttal kapcsolatos statisztikai adatszolgáltatásban történő közreműködés

a halálozással kapcsolatos lakcím-, nyugdíj- és egyéb szociális ellátási bejelentési ügyek

Elhunyt hamvaszthatóságának engedélyezése

5250

eseet

Sírnyitás engedélyezés

5250

eset

nemzetközi halottszállítás engedélyezése,

temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli ravatalozás engedélyezése,

15 napon túli temetés engedélyezése

5250

eset

2. Az elhunyt végtisztességre való előkészítése

2.1. Halottkezelés

2.2. Öltöztetés

öltöztetés

5000

eset

2.3. Elhunyt hűtése

elhunyt hűtése

2000

nap

2.4. Elhunyt előkészítése (Tanatopraxis)

3.A temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás

3.1. Koporsós temetés

3.1.1. Koporsó

Komfen 111 koporsó

8270

db

Komfen 111-es extra

112500

db

Komfen 118 koporsó

64712

db

Komfen 140-es

87880

db

Komfen 145 /laminált hatsz.cser.kop./

90880

db

- Komfen 180-as hatszög koporsó

93925

db

Koporsó - M-16

68472

db

Komfen 402

61082

db

Komfen 190-es

101000

db

- Szociális, laminált, komplett

38400

db

Fémbetét hatszög

40480

db

3.1.2. Fémbetét koporsóba

3.1.3. Koporsó szemfedő

3.1.4. Egészségügyi egységcsomag

Gépkocsi fertőtlenítése - Gépkocsi fertötlenítése

700

eset

3.1.5. Rögfogó

Fehér selyem

9000

db

3.1.6. Koporsódísz (feszület, kehely)

Fém,gőzölt kereszt

2070

db

femkehely

2400

db

kegyeleti feszület pácolt

2070

db

3.1.7. Névtábla

3.1.8. Koporsó leeresztő

3.2. Hamvak temetése

3.2.1. Urna

Ametiszt Liliom urna

13600

db

Bella füles fekete kerámia urna

13600

db

Dombormintás Nyugodj Békében urna

12600

db

Iker Tündérrózsa urna

12200

db

Műanyag fehér urna

3390

db

Négyszög sarokmintás urna

13600

db

Urna fa csúcsos

26200

db

Urnakoporsó Komfen 200 hatszög-kárpitozva

30334

db

Vanda Naplemente urna

17250

db

3.2.2. Urnaszelence

Ereklyetartó kerámia

3700

db

3.2.3. Urnabetét

3.2.4. Urnaszemfedő

Urnaterítő Borostyán-kereszt

3500

db

Urnaterítő Fürtös

4200

db

3.2.4. Urnaszemfedő - Urnaterítő Szegfű

3436

db

Urnaterítő tüll lánchímzett fehér

3514

db

Urnaterítő tüll rojtos fehér

2400

db

3.2.5. Urnaleeresztő

Urnaleeresztő selyem

2770

db

3.2.6. Urnakeszon

Urnakeszon 1 személyes

11120

db

Urnakeszon 2 személyes

12240

db

3.2.7. Egészségügyi egységcsomag hamvasztáshoz

Gépkocsi fertőtlenítése - Egészségügyi egységcsomag

500

eset

3.2.8. Koporsó hamvasztáshoz

Hamvasztó koporsó

7000

db

3.2.9. Speciális doboz urnakiadáshoz

3.3. Egyéb, temetéshez szükséges kellékek

Lebomló műanyag zsák

2500

db

3.3.2. Halotti lepel

3.3.3. Párna

3.3.4. Kárpit

Kárpit - Bélés Budapest

11500

db

Kárpit - Bélés Jupiter

7950

db

Kárpit - Bélés Vénusz

15510

db

3.3.5. Lepedő

Fehér,madeirás,vászon 250x140

3120

db

3.3.6. Sírjel

Egyenes kereszt

7605

db

Gombos (rusztikus)pácolt kereszt

10000

db

Jugó pácolt fejfa

7000

db

Jugó, mart pácolt kereszt

9500

db

3.3.7. Sírjeltábla

3.3.8. Coltábla

3.3.9. Egyéb Katalógusból kiválasztott kellék

Exhumáló láda

7000

db

4. Ravatalozás

4.1. Létesítmény igénybevételének díja

Létesítmény igénybevételének díja

12000

alkalom

4.2. Ravatalozás eszközeinek használati díja

4.3. Kegyeleti szakszolgáltatás ravatalozóban

4.4. Ravatalozás temetőn, temetkezési emlékhelyen belül

Ravatalozás

5800

db

4.5. Ravatalozás temetőn, temetkezési emlékhelyen kívül

4.6. Elhunyt megtekintése

5. Sírhelynyitás, visszahantolás

5.1. Sírásás, urnasír ásás

Gyermek sír ásás

4750

eset

Sírásás mélyített

13000

eset

Urnasír ásás

4725

eset

5.2. Sírhelynyitás

Sírásás normál

11000

eset

5.3. Koporsósüllyesztés

5.4. Hantolás

Visszahantolás gyermek

4460

eset

Visszahantolás mélyített

10000

eset

Visszahantolás normál

9000

eset

5.5. Sír felkoszorúzása

6. Sírba helyezés

6.1. Koporsó temetési helyre való behelyezése

Koporsó temetési helyre való behelyezése - Kriptába helyezés

15750

eset

Elhunyt koporsóba helyezése

1870

eset

Temetésen közreműködő személyek

2000

felár) - Hétvégi temetési díj, koporsós

13650

eset

7. Halottszállítás

7.1. Elhunyt nemzetközi szállítása

7.2. Elhunyt szállítása közigazgatási határon kívül

Óradíj

1450

óra

kilométerdíj

160

km

7.3. Elhunyt szállítása közigazgatási határon belül

Helyben elhunyt szállítása/elhalálozási helytől ravatalig/

5770

eset

7.4. Elhunyt szállítása temetőn belül

Elhunyt szállítása temetőn belül

3310

eset

7.5. Elhunyt szállítása ügyeletben

Elhunyt szállítása ügyeletben

1600

eset

7.6. Hamvak nemzetközi szállítása

7.7. Hamvak szállítása közigazgatási határon kívül

7.8. Hamvak szállítása közigazgatási határon belül

7.9. Hamvak szállítása temetőn belül

7.10. Hamvak szállítása ügyeletben

8. Hamvasztás, urnakiadás

8.1. Hamvasztás

Hamvasztás

53780

eset

Hamvasztás közreműködési díja

5000

eset

8.2. Azonnali hamvasztás

8.3. Urnakiadás

9. Urnaelhelyezés

9.1. Urna temetési helyre való elhelyezése temetőben

Urna az urnafalba helyezése

1575

eset

Urna földbe helyezése

10500

eset

Urnavivők

1210

(felár) - Hétvégi temetési díj, urnás

5775

eset

9.2. Urna temetési helyre való elhelyezése temetkezési emlékhelyen

9.3. Urna elhelyezése temetőn, temetkezési emlékhelyen kívül

10. Hamvak szórása

10.1. Hamvak szórása temetőben

10.2. Hamvak szórása temetkezési emlékhelyen

10.3. Hamvak szórása temetőn, temetkezési emlékhelyen kívül

11. Exhumálás

11.1. Koporsóban eltemetett felnőtt ember exhumálása

Koporsóban eltemetett felnőtt ember exhumálása

17325

eset

11.2. Koporsóban eltemetett gyermek exhumálása

Koporsóban eltemetett gyermek exhumálása

15325

eset

11.3. Urna kiemelése

Urna kiemelése

1315

eset

12. Újratemetés

Temetkezéssel összefüggésben számlázható egyéb tevékenységek termékek:

1. Temetési hely díja

1.1. Temetési hely megváltásának díja

Felnőtt egyes sírhely, 25 évre

6000

db/25év

Felnőtt kettes sírhely, 25 évre

9000

db/25év

Gyermek sírhely, 25 évre

4000

db/25év

- Hatszemélyes kripta, 60 évre

60000

db/60év

- Kétszemélyes kripta, 60 évre

30000

db/60év

Négy személyes kripta, 60 évre

45000

db/60év

Urnahely, 10 évre

7500

hely/10év

1.2. Temetési hely újraváltásának díja

1.3. Kommunális díj

Temetőfenntartási hozzájárulás díja

1500

eset

2. Temetési hely előkészítése

2.1. Temetési hely és környékének temetésre való előkészítése, visszarendezése

Koszorúelhordás sírról

1315

eset

2.2. Temetési hely felépítményének temetésre való előkészítése

3. Ravatalozó és környékének temetésre való előkészítése, visszarendezése

4. Temetéshez kapcsolódó temetési kelléknek nem minősülő kellékek értékesítése

5. Feliratozás

- Felirat keresztre

525

db

Felirat koporsóra

630

db

6. Világi búcsúztatás

7. Hang-, kép- és fénytechnikai szolgáltatás biztosítása

Hangosítás

2100

eset

8. Virág, virágkészítmények

9. Gyászhirdetés közzététele

10. Urna tárolása

11. Temetkezési szolgáltatási tevékenységhez szükséges eszköz vagy ingatlan bérbeadása, bérlése

Temetkezési szolgáltatás igénybevétele

50000

eset