Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatás elosztásáról

Hatályos: 2022. 10. 10

Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatás elosztásáról

2022.10.10.

Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás felhasználásáról a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A központi költségvetés szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosíthat Nagybajom Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) számára.

(2) E rendelet célja, hogy a szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és részletes feltételeit meghatározza, amennyiben az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott kiegészítő támogatásban részesül.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a nagybajomi lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §. (1) – (3) bekezdésében és a 7. §.-ban meghatározott személyekre.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat:

a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására Nagybajom Város Önkormányzata külön önkormányzati rendelete alapján települési (lakásfenntartási) támogatásra jogosult, továbbá

ad) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család részére is.

b) annak a személynek, akinek a családjában mozgáskorlátozott él és ezt hiteles dokumentummal igazolja, valamint

c) azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének 280 %-át, /79800 Ft/ egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj összegének 300 %-át /85 500 Ft/.

(2) Az 1) bekezdés aa)-ad) pontban lévő jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa osztás során.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) Háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.

(5) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3. A támogatás megállapításának menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti kérelmet évente november 05.napjáig lehet előterjeszteni. Kérelem /Kérelmek/ hiányában a támogatás megállapítása iránt átruházott hatáskörben a Szociális, Egészségügyi, Oktatási, Ifjúsági, Sport és Nemzetiségi Bizottság hivatalból intézkedik.

(2) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 1. mellékletét képező átvételi elismervény, vagy tartalmilag annak megfelelő más dokumentum aláírásával igazolja.

4. § A támogatás kizárólagos forrása az e rendelet 1§ (1-2) bekezdése szerint megállapított támogatás.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2022. október 10-én lép hatályba.

6. § (1) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Nagybajom Város Képviselő-testülete 8/2020 (IX.27) önkormányzati rendelete.