Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

Avar- és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2023. 09. 14- 2023. 09. 14

Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

Avar- és kerti hulladék égetéséről

2023.09.14.

Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Somogy Vármegyei Kormányhivatal véleményének kikérésével, és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontjában biztosított jogkörében eljáró Somogy Vármegyei Önkormányzat állásfoglalását kikérve a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagybajom város közigazgatási területén

a) végzett avar és növényi hulladék égetésre;

b) avart és növényi hulladékot égető személyekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a köztemetőre, a mezőgazdasági művelés alatt álló erdőterületekre, valamint a szabadtéri főzésre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában: avar és kerti hulladék minden kertben keletkező, vagy kertészeti tevékenység során képződő növényi hulladék, mely lehet falomb, ág, növényi kaszalék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok.

3. Zöldhulladék ártalmatlanítás szabályai

3. § Az avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással, aprítással vagy a háztartási hulladékszállítás közszolgáltatás során a zöldhulladék-gyűjtés szolgáltatás igénybevételével történhet.

4. § (1) A lakosok egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében égetéssel csak a háztartásban keletkezett, komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

(2) Az avar és kerti hulladék égetése kizárólag szerdai és szombati napokon:

a) március 15. - szeptember 14. 8.00 - 17.00

b) szeptember 15. - március 14. 9.00 - 16.00

(3) Tilos égetni a (2) bekezdésben meghatározott időszakon és napszakon kívül, vasárnap és munkaszüneti napokon: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26.

(4) Tilos közterületen égetni.

5. § (1) Tilos az avar- és zöld hulladék égetése ha,

a) általános tűzgyújtási tilalom kerül elrendelésre,

b) lábon álló növényzet, tarló esetében,

c) amennyiben épülettől, építménytől vagy gyúlékony anyagtól nem biztosítható a kellő tűztávolság,

d) közművezetékek, távvezetékek alatt vagy azok 5 méteres tűztávolságában.

(2) Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős, szeles időben.

(3) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális, szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 200 méteres körzetében azok működési ideje, illetve egyházi rendezvények ideje alatt.

(4) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

(5) Tilos az égetéshez olajat, benzint vagy más tűzveszélyes anyagot használni, és az éghető hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot.

6. § (1) Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és a tüzelés csak kis adagokban történhet.

(2) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetet erősen zavaró füst, pernye, bűz hatás ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környéken lévő zöld növényeket ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, pernye, bűz hatásokat felerősítő időjárási helyzet, körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

7. § (1) Aki az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

(2) A bírság összegére a mindig hatályos jogszabályok, jelenleg a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII.21.) Korm. rendelet szabályai vonatkoznak.

8. § (1) A tűz őrzéséről és annak eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.

(2) Az égetés helyszínén a tűz eloltására alkalmas eszközöket kell készenlétben tartani. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

4. Záró rendelkezések

9. § Hatályát veszti a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és a hulladék felhasználás egyéb kérdéseiről szóló 1/2016.(II.1.) önkormányzati rendelet.

10. § Ez a rendelet 2023. szeptember 14-én lép hatályba.