Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (IX.27.) önkormányzati rendelete a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról - egységes szerkezetben -

Hatályos: 2013. 07. 01- 2015. 12. 31

Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének

 10/2006. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

 a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról


(a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva 2013.VII.26.-án)


Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete, (továbbiakban: Képviselő-testület) a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban Hgt.) 21-23. §-aiban foglalt felhatalmazás alapján - figyelemmel a hulladékkal kapcsolatos tevékenység végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI. 14.) Komi. rendelet, valamint a településtisztasági szolgáltatás ellátásáról és a települési folyékony hulladék ártalmatlanításáról szóló 4/1984. (II. 1.) ÉVM rendelet előírásaira - az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet célja

1.§


A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.


Fogalmi meghatározások

 2.§


E rendelet alkalmazásában:

  1. a) Települési folyékony hulladék: a szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül el nem vezetett szennyvíz, amely

aa) emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből,

ab) a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerekből, valamint

ac) a gazdasági de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből származik.

  1. b) Hulladékkezelő telep: a települési hulladék begyűjtésére, átvételére és az egyes hulladékfajták további tárolására, átrakására, előkezelésére, illetőleg hasznosítására vagy ártalmatlanítására szolgáló telephely.
  2. c) Folyékony hulladék ártalmatlanítása: a folyékony hulladék környezetveszélyeztetést és környezetszennyezést megakadályozó kezelése fiziko-kémiai vagy biológiai módszerrel.
  3. d) Települési folyékonyhulladék leürítő hely (a továbbiakban: leürítő hely): közcsatornának az arra jogosult által kijelölt aknája, illetőleg szennyvíztisztító telep kiegészítő műtárgya.


A rendelet hatálya

 3.§


  1. (1) A rendelet tárgyi hatálya a Hgt.-ben meghatározott települési folyékony hulladék gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

  2. (2) A rendelet területi hatálya Somogysárd település közigazgatási területére terjed ki.

  3. (3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a település kijelölt területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a folyékony hulladék keletkezik.


A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának

rendje

4.§.


  1. (1) A rendeletben meghatározott területen a kötelező települési folyékony hulladék összegyűjtési, elszállítási és ártalommentes elhelyezési feladatait a közszolgáltatás ellátására meghirdetett pályázatot elnyerő Táskái Kálmán 7561 Nagybajom, Mező u. 85. sz. alatti lakos közszolgáltató (továbbiakban: Közszolgáltató) a pályázat elnyerésétől számított öt évig kizárólagosan jogosult és köteles ellátni.

  2. (2) A Közszolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő részére számlát és a számla mellékletét képező "ellenőrző szelvényét kiállítani, melynek megrendelőnél maradó példánya a Somogyárd Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által nyújtott lakossági támogatás igénybevételének bizonylatát képezi.

  3. (3) A települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésre - jelen rendeletben szabályozott módon- az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.


A Közszolgáltató kötelezettségei

5.§.


  1. (1) A Közszolgáltató a települési folyékony hulladék közszolgáltatás keretén belül történő begyűjtését, szállítását kizárólag a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által kiadott érvényes hulladékkezelési engedély birtokában végezheti.

  2. (2) Az összegyűjtött szennyvizet a Kaposvári Városgazdálkodási Rt. 7400 Kaposvár, Cseri út sz. (továbbiakban: Üzemeltető) által üzemeltetett Kaposmérői komplex hulladéklerakó telepre, az erre a célra kialakított műtárgyban kell a Közszolgáltatónak ürítenie. Belépéskor a Közszolgáltató az "ellenőrző szelvény" ürítő helyen maradó példányát a szennyvíztelepen leadja.

  3. (3)A Közszolgáltató az ürített szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az Üzemeltetőnek.

  4. (4) A Közszolgáltatót a közszolgáltatásból ki kell zárni, amennyiben a folyékony hulladékot nem a 4 §. (1) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le. A kizárásról a Képviselő-testület dönt.

  5. (5) A Közszolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

  6. (6) A Közszolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 24 órán belül köteles elvégezni.


A szolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások

6.§.


  1. (1) A települési folyékony hulladék gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

  2. (2) A gyűjtésre és szállításra használt eszközökön a Közszolgáltató azonosító számát, jelét jól olvasható, nagyobb távolságból is beazonosítható módon, az alapszíntől eltérő színű felületen fel kell tüntetni.

  1. (3)Amennyiben a települési folyékony hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a Közszolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie kell. A fenti tevékenységgel a Közszolgáltató az Autras Kereskedelmi és Szolgáltató Kfí-t (7551 Lábod, Hosszúfalvi u. 143.) bízta meg.

  2. (4) A Közszolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani (Nagybajomi Agrárgazdasági Részvénytársaság 7561 Nagybajom, Kossuth L. u. 37.).


Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei

7.§.


  1. (1) Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj-vagy talajvízszennyezést.

  2. (2) Az 1. § szerinti ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére - a Hgt. 12-13. §-ai, illetve a 20-21. §-ai és a 23. § b) pontja alapján - e rendeletben meghatározott a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.

  3. (3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet szerinti díjat megfizetni.

  4. (4) A szennyvíz szippantási költségek mérséklésére a Somogysárd község közigazgatási területén élő lakosok támogatásban részesülnek. Ennek összege 2006. évben 100Ft/m3, amelyet ezt követően minden évben a költségvetési rendelet állapít meg. A támogatást a számla és az "ellenőrző szelvény" bemutatásával Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) pénztáránál lehet igényelni, a szolgáltatás igénybevételét követő 60 napon belül. Ezt követően az igény elévül.



A közszolgáltatási szerződés létrejötte

8.


  1. (1) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a Közszolgáltató között az erre vonatkozó írásos szerződés megkötését követően és a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

  2. (2) A Hgt. 21. § (3) bekezdés b) pontja, illetve a 23. § b) pontja alapján a feljogosított Közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között - az Önkormányzat által a Hgt. 22. § -a alapján a kötelezően szervezett közszolgáltatásra - a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény (továbbiakban: Ptk.) közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti (Ptk. 387-388. §) szerződéses jogviszony jön létre.


  1. (3) A települési folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a Közszolgáltatónál megrendelnie.


  1. (4) A szolgáltatást igénybe vevő a folyékony hulladék elszállítására vonatkozó igényét a Közszolgáltatónak annak székhelyén személyesen, telefonon a 82/357-407. vagy a 06/30-295- 2503 telefonszámokon, vagy postai úton a 7561 Nagybajom, Mező u. 85. levelezési címen jelentheti be.

A közszolgáltatás díja

9.§.


(1) A közszolgáltatás díját a Képviselő-testület határozza meg. A folyékony hulladék gyűjtésért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos a 2013. évben bruttó 1.458 Ft/m3 díjat köteles fizetni. 5 m3 elszállítása esetén a tulajdonos egy fordulót fizet meg, melynek bruttó ára 7.290 Ft/forduló, ennél kevesebb mennyiség elszállítása esetén a m3-ben meghatározott ár és az elszállított mennyiség szorzata adja meg a fizetendő szolgáltatási díjat.[1]


  1. (2) A Közszolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év november 15-ig jelezheti a Polgármesteri Hivatal felé.

  2. (3) A Képviselő - testület a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálhatja.


A rendelkezések betartásának ellenőrzése

10.§.


  1. (1) A nyílt árokba, csapadékelvezető csatornarendszerbe történő illegális bevezetések ellenőrzéséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

  2. (2) Az Üzemeltető a szennyvíztelepen havonta összegyűjtött "ellenőrző szelvények" ürítő helyen maradó példányai alapján készült nyilvántartást a Polgármesteri Hivatalnak átadja.


Szabálysértési rendelkezések

11.§


Hatályon kívül helyezte a 6/2013.(VI.19.) ÖR.


Záró rendelkezések

l2.§


E rendelet 2006. október 1. napján lép hatályba.



Somogysárd, 2006. augusztus 29.



Csíkos Nagy Márton                                                       Szakáné Burányi Mária

   polgármester s.k.                                                               jegyző s.k.



Záradék:

A rendeletet egységes szerkezetbe foglalva.

 Somogysárd, 2013. július 25.



     Pál Tibor

      jegyző



[1] Módosította a 10/2013.(VII.26.) ÖR

..