Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013.(X.2.) önkormányzati rendelete

a vendéglátó üzletek nyitvatartási rendjének szabályozásáról

Hatályos: 2013. 10. 02

Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete

15/2013. (X.2.) önkormányzati rendelete A vendéglátó üzletek nyitvatartási rendjének szabályozásáról

2013.10.02.

Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésében, és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vendéglátó üzletek nyitva tartásának szabályozására a következőket rendeli el:

1. § Jelen rendelet célja, hogy a társas együttélés követelményeinek figyelembevételével, az emberi környezet védelme érdekében korlátozza a lakosság nyugalmát zavaró tevékenységek megvalósulását.

2. § A rendelet hatálya a község belterületén működő kocsma, italbolt, söröző, büfé, eszpresszó, melegkonyhás vendéglátó egység és zenés szórakozóhely (diszkó) üzletköri jelzőszámú vendéglátóegységekre (továbbiakban: üzlet) terjed ki.

3. § Az üzletek nyitvatartási ideje – a rendelet 4. § (1) bekezdésében foglalt kivétellel hétfőtől – vasárnap 06-tól 22 óráig, Szilveszter napján 06 órától a következő nap 05 óráig terjedhet.

4. § (1) A Polgármester az üzemeltető kérelme alapján a rendelet 3. §-ában szabályozottaktól eltérően, a lakókörnyezet nyugalmát biztosító feltételek kikötésével eseti alkalomra, vagy meghatározott időszakra, de legfeljebb két hónap időtartamra terjedő egyedi nyitvatartási rendet engedélyezhet, amely meghosszabbítható. A kérelemnek azt is tartalmaznia kell, hogy az üzemeltető a környező lakosság nyugalma érdekében milyen intézkedéseket szándékozik megvalósítani.

(2) Az engedély megadásának feltétele, hogy a kérelmező üzlet a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről, szóló 210/2010. (IX.29.) Kormányrendelet 27. §-ban meghatározott okokból, vagy a nyitvatartási idő megsértése miatt jogerősen marasztalva nem volt.

(3) Az engedély időtartama alatt a lakókörnyezet nyugalmát zavaró, és az üzlet működésével összefüggően ismételten jelentkező lakossági panaszok esetén a Polgármester az engedélyező határozatát visszavonhatja, míg a rendelet 4. § (2) bekezdésében hivatkozott okok miatt foganatosított jegyzői intézkedéssel egyidejűleg határozatát mérlegelés nélkül visszavonja.

(4) A Polgármester döntését a kérelem benyújtását követő 15 napon belül hozza meg. A rendelet 4. § (1) és (3) bekezdése alapján hozott határozatai ellen a közléstől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez fellebbezés nyújtható be.

(5) A polgármester a 4. §. (1) bekezdésben leírt eseti alkalomra szóló egyedi nyitvatartást engedélyező határozatát, egy üzlet részére legfeljebb évenként három alkalomra adhatja meg.

5. § (1) Az itt nem szabályozott községi rendezvényekre kitelepülő üzlet nyitva tartása a rendezvény engedélyezett időtartamát nem haladhatja meg.

(2) A rendelet kihirdetése napját követő nap lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.