Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (V.1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2015. 05. 01- 2024. 03. 07

Somogysárd Község Önkormányzat 5/2015 (V.1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2015.05.01.

Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés b.) pontjában biztosított felhatalmazás alapján és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az avar és kerti hulladék égetéséről a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Somogysárd község belterületén területén lévő ingatlanokra terjed ki.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül a hasznosításra, komposztálásra alkalmatlan fű, lomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok.

III. Fejezet

A kerti hulladék égetésének szabályai

1. § (1) A lakosság egészségének és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetése kedd és pénteki napon 16.00 és 20.00 óra között megengedett.

(2) Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

(3) Az avar és kerti hulladék között kommunális vagy ipari eredetű hulladék (pl: állati bőr, gumi, műanyag) nem égethető.

1. § (1) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni, - a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú szem előtt tartásával - hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(2) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, a tüzet azonnal meg kell kezdeni.

(3) Avar és kerti hulladék csak nagykorú személy felügyelete mellett és a lakókörnyezet kismértékű zavarása mellett égethető.

(4) Az égetés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(5) A rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzésére, illetve az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedések megtételére az önkormányzat hivatalának köztisztviselői jogosultak.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet 2015. május 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépés után keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(2) A rendelet helyben szokásos módon történő kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.