Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016 (XII.20.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2017. 01. 30

Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016 (XII.20.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2017.01.30.

Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről, a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben foglaltakra, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Somogysárd község közigazgatási területén lévő tulajdonában lévő 236. hrsz-ú alatt lévő köztemetőre (a továbbiakban együtt: temető).

(2) A rendelet személyi hatálya a temetőben tartózkodó vagy ott tevékenységet folytató természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(3) A temetőkben lévő hősi katonai sírokat az önkormányzat kegyeleti emlékhelyként tartja fenn.

2. A temető üzemeltetése

2. § (1) A temető fenntartásáról, üzemeltetéséről és kezeléséről Somogysárd Község Önkormányzata gondoskodik, üzemletetése során:

a) biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit;

b) biztosítja a ravatalozó, technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményeinek karbantartását és működteti azokat;

c) biztosítja a temető nyitását, zárását;

d) a temetésekről adatot szolgáltat, temető nyilvántartás vezet;

h) kijelöli a temetési helyeket;

l) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

m) összehangolja a temetéseket;

n) együttműködik a temetkezésben érintett szolgáltatókkal, hatóságokkal;

o, ellátja a temetővel kapcsolatos panaszok kezelését.

(2) Üzemeltetési feladatinak ellátáshoz temetőgondot alkalmaz, adminisztratív feladatit Hivatala, a Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(3) A temető területére és az ott található létesítmények feletti rendelkezési jog nem adható át, használatukra bérleti szerződés nem köthető.

(4) A temetőben elhelyezett sírhelyek, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség az önkormányzatot, mint az üzemeltetőt nem terhelik.

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) temetkezési szolgáltató: a temetkezési szolgáltatásokat együttesen, vagy önállóan végző, törvényben meghatározott, engedéllyel rendelkező szolgáltató, vállalkozó;
b) temető nyilvántartás: az üzemeltető által meghatározott tartalommal működtetett térinformatikai adatbázis, amely ellátja a temető nyilvántartókönyv és sírboltkönyv feladatait.
3. A temető és ravatalozó használatának, igénybevételének szabályai, valamint a kegyeletgyakorlás rendje

4. § (1) A temetőben az elhunytak felekezethez tartozásra vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül eltemethetők. Polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lefolytatható.

(2) A temetőben a ravatalozó használata kötelező.

(3) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól, magatartástól.

(4) Minden látogató kötelessége a temető és környezetének védelme, rendjének, tisztaságának megőrzése.

(5) A temetőt bárki látogathatja, de 10 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat a temetőben.

(6) A temető területére állatot bevinni, - vakvezető kutya kivételével - tilos.

(7) A temetőbe tilos gépjárművel behajtani és közlekedni, az alól kivétel:

a) a súlyos mozgássérültet szállító gépjármű,

b) síremlék készítésével, bontásával megbízott vállalkozó gépjárműve,

c) a fenntartással és üzemeltetéssel kapcsolatos tevékenység ellátásához használt gépjármű,

d) a temetkezési szolgáltató tevékenységéhez használt gépjármű.

II. Fejezet

A temetkezés rendje

4. Temető és temetkezési helyek kialakítása

5. § (1) A temetőt táblákra, a táblákat sorokra, a sorokat pedig számozott sírhelyekre kell felosztani. A táblák határait a kijelölt útvonalak jelzik.

(2) Az urnás temetés számára külön területet kell kijelölni és urnafalat létesít az önkormányzat.

(3) A temető felosztásról, illetve az új kijelölésről a Képviselő-testület dönt.

(4) A temetőtérképet a temető bejáratánál kell kihelyezni, illetve Somogysárd Község Önkormányzat honlapján kell megjeleníteni, a http://somogysard.erda.hu elérhetőségen.

(5) A temető területén, az Önkormányzat utakat, ravatalozót, kerítéssel való elhatárolást, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, a temető területének megfelelő parkosítást és hulladéktárolót biztosít.

5. Temetkezésre vonatkozó szabályok

6. § (1) Üzemeltető csak a halott vizsgálati bizonyítvány kézhezvétele után engedélyezheti a halott eltemetését. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(3) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

(4) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(5) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna, részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pontja szerinti sorrendben az elhalthoz közelebb álló hozzátartozótól kell beszereznie.

7. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be.

8. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

6. Temetkezési helyek és díjak meghatározása

9. § (1) A temetőkben temetkezésre szolgálnak:

a) az egyes sírhely,

b) a kettős sírhely,

c) a sírbolt (kripta),

d) az urnasír, urnafülke, urnasírbolt,

e) gyermeksírhely.

(2) Egy személynek egy sírhelye lehet. A kettős sírhelyeknél van lehetőség a temetett sír, mellett még egy temetkezési hely megváltására.

10. § (1) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytábla temetési helyére urna elhelyezhető, koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

(2) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban vagy sírboltban lehet elhelyezni.

11. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni, a díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza, a megváltási időtartamra a díj előre esedékes. A megváltási időtartam az első temetés napjával kezdődik.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama (használati idő) nem lehet kevesebb, mint:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnasírhely esetén 25 év.

(3) A megváltási idő eltelte után a temetkezési helyek újabb időtartamra megválthatók. A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a további hely megszűnik.

(5) Felnőtt egyes sírba két koporsó temethető, és a sírba további 2 urna helyezhető el.

(6) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

7. Sírhelyek, sírboltok kialakítása, létesítése

12. § (1) A sírhely kijelölését az üzemeltető megbízottja végzi el a sírásás megkezdése előtt.

(2) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(3) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

(4) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, a sírhely újra megváltható az elhalt, illetve a rendelkezni jogosult rendelkezéseinek figyelembevételével. Ilyen személy hiányában a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozó rendelkezése az irányadó.

(5) A temető területén sírbolt, urnafülke, urnasírbolt építése kizárólag csak az I. fokú építési hatósághoz benyújtott bejelentés tudomásul vételét követően lehetséges. A bejelentés tudomásul vételét az üzemeltetőnek a tevékenység megkezdése előtt be kell mutatni.

13. § (1) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően, 200 cm. Koporsóban történő rátemetés esetében a sírhelyet szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(2) A felnőtt sírhelyek általában 210 cm hosszúnak és 90 cm szélesnek kell lennie. Kettős sírhely hossza és szélessége 200 x 190 cm. Sírokat egymástól 60 cm távolságra kell elhelyezni. A sorok közötti távolságnak 60–100 cm-nek kell lennie. A sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell hagyni.

(3) Gyermeksírhely 10 éven aluli halott részére általában 1,3 m hosszú, 0,60 m széles. E sírokat egymástól 0,30 m távolságra kell elhelyezni.

(4) Urna földbetemetése esetén a sírhelyméret általában 60x80 cm, mélysége legalább 1 m.

(5) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, magassága max. 50 cm lehet.

(6) Egymás mellett elhelyezett koporsós temetés esetén a sírbolt mélysége általában 190 cm, belső hossza 220–250 cm, szélessége két holttestre számítva 150 cm.

(7) Egymás alatt elhelyezett koporsós temetés estén a sírbolt mélysége legalább 200 cm, belső hossza 210 cm, szélessége 90 cm.

(8) A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni. A fedőlapot oly módon kell készíteni, hogy a sírbolt légmentesen záródjék.

(9) A fülkékkel épült sírbolt minden egyes fülkéje általában 200 cm hosszú, 90 cm magas és 84 cm széles. A sírboltfülkét a koporsó elhelyezése után azonnal légmentesen be kell falazni.

14. § (1) Sírboltot csak építési engedély alapján lehet építeni, az engedélyezett tervet az üzemeltetőnek az építkezés megkezdése előtt be kell mutatni. A sírboltba maximum 8 koporsó helyezhető el. Egy felnőtt koporsó helyébe két gyermek koporsó, vagy négy urna is elhelyezhető.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt, sírjel biztonságos fenntartásáról, a temető tulajdonosa a temetési hely felett rendelkezni jogosultat köteles felhívni.

(4) A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni. A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(5) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.

(6) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a temető nyilvántartásba bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(7) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa, illetve a rendelkezésre jogosult a temetkezési jogosultságról a temető nyilvántartásban vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának, illetve a rendelkezésre jogosultjának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban lehet elhelyezni.

(8) Sírboltba csak kettős koporsóval lehet temetkezni. A belső koporsó minden esetben fémkoporsó legyen, amelyet légmentesen le kell zárni. A közös, vagy együregű sírboltot lég- és folyásmentesen le kell zárni.

III. Fejezet

Temetkezési szolgáltatások, temetőben végzett tevékenységek

8. Temetkezési szolgáltatások

15. § (1) A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely engedéllyel rendelkezik az alábbi szolgáltatási tevékenységek végzésére:

a) a temetésfelvétel,

b) az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való elő készítése,

c) a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, ideértve az eltemettető felé történő értékesítést is,

d) a ravatalozás,

e) sírhelynyitás és visszahantolás,

f) a sírba helyezés,

g) a halottszállítás,

h) a hamvasztás és az urnakiadás,

i) az urnaelhelyezés,

j) a hamvak szórása,

k) az exhumálás,

l) az újratemetés.

(2) Az eltemettető az (1) bekezdés szerinti tevékenységre vagy tevékenységekre megállapodást köt az engedéllyel rendelkező szolgáltatóval.

9. Temetőben végezhető építési tevékenységek, feltételek

16. § (1) A temetőben végzendő minden építési tevékenységet, munkát és azok végzésének időpontját és várható időtartamát, – kivéve a sírok gondozását – be kell jelenteni az üzemeltetőnek a munkavégzést megelőző 3 munkanappal korábban.

(2) Sírbolt, síremlék állításához az üzemeltető előzetes engedélye szükséges, a munka, az üzemeltető engedélye alapján kezdhető meg.

(3) A munkálatok befejezését követően, a munkavégzés környezetét lehetőséghez mérten eredeti állapotába kell visszaállítani, a keletkezett hulladékot el kell szállítani.

(4) A munkavégzéshez szükséges áram és vízvételi lehetőséget, az üzemeltető ingyenesen biztosítja.

(5) A temetői munkák során, - különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés esetén – a talált értékekről, (pl: ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

17. § (1) A temetkezési hely rendelkezési jogosultja által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 1,5 m-es magasságot.

(2) A sírhely rendelkezésre jogosultja köteles a sírhely és annak közvetlen környezetének gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

IV. Fejezet

Nyilvántartások vezetése

10. Temető nyilvántartás

18. § (1) A temető üzemeltetője az új sírmezők megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről. A temetőtérképet a temető-nyilvántartással összhangban az üzemeltető elektronikusan köteles vezetni az erre a célra biztosított informatikai rendszerrel, amely nyilvánosan elérhető a http://somogysard.erda.hu linken.

(2) A temetési rend megváltoztatása, sírok átminősítése csak a Képviselő-testület engedélyével történhet a térkép módosításával. A temetővel kapcsolatos dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, az elektronikusan kezelt adatokat, azok mentése és kinyomtatása után kell átadni a Somogy Megyei Levéltárnak.

(3) A temetőben – a kegyeleti jogok gyakorlása céljából – a temetési helyekről az üzemeltető nyilvántartásokat vezet. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére az egyéb temetési helyek nyilvántartását is biztosító temető nyilvántartás biztosítja.

(4) A nyilvántartó rendszerbe minden temetést a következő adatokkal kell bejegyezni: az elhalt neve, elhalt leánykori neve, születési ideje, elhalálozás időpontja, sírhely: tábla, sor, hely száma, valamint a sírhely lejártáról tájékoztatás. Nem nyilvánosan, az üzemeltető által kezelendően a temető nyilvántartás a folyószám, a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy nevét, lakcímét, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartás a sírhelyeik pontos térképi megjelölését és a sírhely fényképét is tartalmazza.

(5) A temető nyilvántartásba be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkezni jogosult személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.

(6) A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a temető nyilvántartásba bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról.

(7) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást, – az elhalt neve, elhalt leánykori neve, születési ideje, elhalálozás időpontja, sírhely: tábla, sor, hely száma, valamint a sírhely lejártáról tájékoztatás kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

V. Fejezet

A temető rendje

11. Temető nyitva tartása

19. § (1) A temető nyitva tartása április 1. napjától - szeptember 31. napjáig: 07.00–21.00 óráig, október 1. napjától március 31. napjáig: 08.00-17.00 óráig, október 25. napjától-november 3. napjáig 08.00-21.00 óráig. A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

12. Temető és sírhelyek gondozása

20. § (1) A temető folyamatos tisztán tartásáról, a rendezett környezet biztosításáról, a növényzet és a közösségi helyek gondozásáról az üzemeltető gondoskodik. A sírok, síremlékek és azok közvetlen környezetének gondozása a rendelkezni jogosult és a hozzátartozók feladata.

(2) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat – virágot, dísznövényzetet, vázát, mécsest, sírlámpát – szabad elhelyezni. A sírhoz tartozóan padot elhelyezni kizárólagosan a temető üzemeltetőjével történő előzetes egyeztetéssel lehet. A temető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető eltávolítja.

(3) A sírokra ültetett növényeket, a temetőbe bevitt virágokat onnan kivinni csak előzetes bejelentés után lehet.

(4) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban a keletkező szemetet, a gondozást végző személy csak a kijelölt helyeken helyezheti el.

(5) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és elszállítani tilos.

(6) A síremlék helyének kitűzését az üzemeltető megbízottja végzi el a helyszínen a temetkezési szolgáltató jelenlétében.

(7) Szabálytalan, közízlést sértő, vagy a temetőben nem illő felirattal ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(8) A balesetveszélyes, vagy a kitűzéstől eltérő helyre megépített síremlék felállítást követően a hibás teljesítés észlelésekor a temetkezési szolgáltató költségére el kell bontani.

(9) A temetőn belül építési anyagot tárolni, anyagot bevinni csak az üzemeltető engedélyével lehet. A munka elvégzését követően a munkaterületeket a vállalkozónak rendezett, tiszta állapotban kell átadni az üzemeltetőnek, a maradék építési anyagot köteles elszállítani.

(10) A temetőben munkáját végző temetkezési szolgáltató tevékenységével a szertartások rendjét nem zavarhatja, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(11) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(12) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(13) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

21. § A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után lehet kivinni.

13. Temetkezési helyekkel való gazdálkodás

22. § (1) Ha a sírtáblában a 11. §. (2) bekezdés szerinti temetkezési hely használati ideje letelt, az újbóli temetések biztosítása érdekében azt ki kell üríteni.

(2) A temetkezési hely akkor üríthető ki, ha az üzemeltető a hozzátartozót vagy rendelkezni jogosultat a használati idő letelte után írásban felszólította és jogosult azt nem kívánja meghosszabbítani.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti felszólítás hozzátartozó vagy rendelkezni jogosult részére nem kézbesíthető, azt hirdetményi úton kell közzé tenni. A hirdetményt egy évig kell a (4) bekezdés szerint kifüggeszteni.

(4) A (3) bekezdés szerinti hirdetményt a lejárt temetkezési helyre és a temető bejárat melletti hirdető táblára ki kell függeszteni, illetve a nyilvános temető nyilvántartó rendszerben is fel kell tűntetni.

(5) Ha a (3) és (4) bekezdés szerinti kifüggesztési idő elteltéig nem jelentkezik hozzátartozó vagy rendelkezni jogosult, akkor az üzemeltető költségén gondoskodik az (1) bekezdés szerinti kiürítésről.

(6) Ha a hozzátartozó vagy rendelkezni jogosult temetkezési hely eredeti helyén való fenntartásáról, megváltásáról nem gondoskodik, a holttestmaradványokat közös sírban kell elhelyezni, vagy el kell hamvasztani és a visszamaradó hamvakat és az urnákat közös sírba kell helyezni.

(7) A temetkezési hely kiürítésekor a síremlékkel annak létesítője, annak halála esetén örököse rendelkezik. Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében az üzemeltető a létesítőt köteles kártalanítani. A kártalanítás módjára, mértékére, valamint érvényesítésére a Polgári Törvénykönyvnek a kártérítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni, amennyiben létesítő nem lelhető fel, illetve nem tart igényt a síremlékre, azt az üzemeltető értékesítheti.

(8) A (7) bekezdés szerinti értékesítésből származó összegről külön nyilvántartást kell vezetni, a befolyt összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

23. § (1) Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megtelt, azt le kell zárni, ott tovább temetni tilos. A lezárásról szóló hirdetményt a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) Amennyiben a temetőt, illetve a temetési helyet megszüntetik, a megszüntetést megelőzően azt hirdetményben, továbbá három alkalommal, legalább egy országos és egy területi napilapban közzé kell tenni, úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiak pedig kéthavonta történjenek.

14. Síremlék állítása

24. § (1) A sírhely jelölésére síremlék állítható.

(2) A síremléket szilárd alapzatra kell állítani, magassága a sírhely előtti rendezett közlekedési terület terepszintjétől 2 méternél magasabb nem lehet, szélességét úgy kell meghatározni, hogy a sírhely mindkét oldalán legalább 25–30 cm közlekedésre szolgáló szabad terület maradjon.

(3) Síremlék a sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el, kidolgozásának az anyagnak megfelelőnek kell lennie (nyers, csiszolt, fényezett stb.). Állított vagy fekvő helyzetű síremlék egyaránt kialakítható.

(4) Síremléket a tevékenység végzésére jogosító vállalkozási igazolvánnyal rendelkező vállalkozó készíthet. A munkálatok megkezdése előtt az üzemeltetőnek be kell mutatnia az engedélyét.

(5) Síremlék felújítása esetén, ha az nem a helyszínen történik, a temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető hozzájárulása szükséges, melyet a tényleges elszállításkor a temetőgondnok ellenjegyez.

(6) A rossz műszaki állapotú vagy balesetveszélyessé vált síremléket a sírhely hozzátartozói kötelesek helyreállítani vagy elbontani. Amennyiben ezt a kötelezettségét felhívás ellenére nem teljesítni, úgy az üzemeltető ezt a munkát a hozzátartozó költségére és veszélyére elvégeztetheti.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

25. § (1) A jelen rendelet 2017. január 30-án lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Somogysárd Község Önkormányzat 11/2000. (XI. 28.) önkormányzati rendelete.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet szabályai alkalmazandóak.

(3) A rendeletben foglalt üzemeltetői feladatokat átruházott hatáskörben a polgármester látja el.

(4) A rendelet kihirdetéséről, a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1. melléklet a 6/2016. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

Az egyes temetkezési helyekért fizetendő díjak mértéke (11. §. (1) bek.)

Kriptahely (sírbolt):

2 személyes

20.000 Ft /60 év

4 személyes

40.000 Ft /60 év

8 személyes

80.000 Ft /60 év

Sírhely, urnasírhely és kriptahely árai

Urnafülke

25.000 Ft /25 év

Egyszemélyes sírhely és gyermeksírhely

3.000 Ft / 25 év

Kétszemélyes sírhely

6.000 Ft / 25 év

Urnasírhely

3.000 Ft / 25 év