Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 26.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 28- 2024. 12. 30

Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 26.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.28.

Somogysárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések, a rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok, közös hivatal) és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2)–(3) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervként működő intézmények külön-külön alkotnak egy-egy címet. Ennek felsorolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklete szerint külön-külön címet alkotnak.

II. Fejezet

Az önkormányzat 2022. évi költségvetése

1. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány és többlet mértéke

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2022. évi költségvetését 294295692.- Ft tárgyévi költségvetési bevétellel és 294295692.- Ft tárgyévi költségvetési kiadással állapítja meg.

(2) A működési célú bevételt 269.763.487.- Ft-ban állapítja meg, ebből:

a) finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 234 305 590 Ft-ban,

b) előző évi működési pénzmaradványt 35 457 897 Ft-ban,

c) vállalkozási maradványt 0 Ft-ban.

(3) A működési célú kiadásokat 263 763 487.- Ft-ban, ebből:

a) a személyi juttatások kiadásait 49 498 730 Ft-ban,

aa) a munkaadókat terhelő járulékokat 0 Ft-ban,

ab) szociális hozzájárulási adót 5 880 057 Ft-ban,

b) a dologi kiadásokat 35 690 208 Ft-ban,

c) az ellátottak pénzbeli juttatásait 16 433 900- Ft-ban,

d) egyéb működési célú kiadásokat 29 240 993- Ft-ban,

e) az általános tartalékot 11 719 371 Ft-ban,

f) a finanszírozás célú pénzügyi művelet 108 982 240- Ft-ban

g) az állami támogatás megelőlegezés visszafizetése 6 317 988 -Ft-ban.

(4) A felhalmozási célú bevételt 24 532 205 Ft-ban, ebből:

a) finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 Ft-ban,

b) előző évi pénzmaradványt 24 532 205 Ft-ban,

c) vállalkozási maradványt 0 Ft-ban.

(5) A felhalmozási célú kiadást 112 514 695 Ft-ban, ebből:

a) intézményi beruházások összegét 107309 866.- Ft-ban,

b) felújítások összegét 0 Ft-ban,

c) kormányzati beruházások összegét 0 Ft-ban,

d) lakástámogatás összegét 0 Ft-ban,

e) lakásépítés összegét 0 Ft-ban,

f) d, f, egyéb felhalmozási kiadások 0 Ft-ban,

g) fejlesztési tartalék 5 204 829.- Ft-ban állapítja meg.

(6) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, vállalkozási maradványt – beleértve az Áht. 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

2. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit - e rendelet 4. melléklete tartalmazza, a következő két év tervezhető bevételeit a 5. melléklet tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait e rendelet 6. melléklete tartalmazza, a következő két év tervezhető kiadásai az 7. melléklet tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 10. melléklete tartalmazza.

(6) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 11. melléklete tartalmazza.

(7) A képviselő-testület a Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetését e rendelet 12. melléklete szerint hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület a kiadásainak kormányzati funkciók (COFOG) szerinti felosztását e rendelet 13. melléklete szerint hagyja jóvá.

5. § (1) A képviselő-testület az önállóan működő költségvetési szervének a Somogysárdi „Hétszínvirág” Óvodának bevételeit és kiadásait e rendelet 14. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek engedélyezett létszámát e rendelet 15. melléklete szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként a 16. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) Azokat a fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét e rendelet 17. melléklete tartalmazza.

(5) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 18. melléklete tartalmazza.

(6) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 19. melléklete tartalmazza.

3. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

6. § (1) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 0 e Ft forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá. Ezen belül a felhalmozási célú hitel összege 0 e Ft, a legfeljebb 1 éves időtartamra felvehető likvid hitel összege 6.500.- ezer Ft.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak a bankszámla-szerződésben rögzített 2022. évi kondíciókkal történő aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére.

4. A bevételi többlet kezelése

7. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 500 ezer Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

5. Általános és céltartalék

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0.- ezer Ft összegben a rendelet 20. mellékletében felsorolt célokra állapítja meg.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 11.719.371.- Ft összegben állapítja meg.

(3) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

6. Több éves kihatással járó feladatok

9. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 21. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

7. Előirányzat-felhasználási ütemterv

10. § A 2022. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 22. melléklet tartalmazza.

8. Közvetett támogatások

11. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 23. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

A 2022. évi költségvetés végrehajtása

9. A 2022. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

12. § (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló módosított 7/2012.(VI.19.). önkormányzati rendeletben átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 15. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

13. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

14. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

15. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Somogysárd Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) A helyi nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve - a helyi nemzetiségi önkormányzattal történő megállapodás alapján - a költségvetési szervként működő Somogysárd Közös Önkormányzati Hivatal.

16. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

10. A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

17. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)–(6) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) – (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket 100 ezer Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján a képviselő-testület dönt.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(7) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

11. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

18. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-a.

(2) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

12. Támogatási szerződés

19. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:

a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.

(3) A képviselő-testület évente a november 15-ig megalkotandó éves belső ellenőrzési tervébe beépíti a helyi önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatások felhasználása elszámolásának ellenőrzését.

(4) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás egy évig nem ítélhető meg.

20. § A nettó öt millió Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet III. Gazdálkodási adatok 4. pontjában meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon, illetve e törvénynek megfelelően a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.

21. § A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

22. § A Környezetvédelmi Alap bevételeit szennyvízkezelés, szelektív hulladékkezelés és az ivóvízminőség-javítás megvalósításához kell felhasználni.

13. Szolgáltatási szerződés

23. § (1) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(2) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(3) A szerződéskötés feltétele, hogy

a) a költségvetési szerv az adott feladat ellátáshoz megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy

b) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.

(4) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.

(5) A feladat ellátásának – a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.

(6) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az ellátandó feladatot,

b) a díjazás mértékét,

c) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,

d) a szerződés időtartamát,

e) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,

f) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

14. Önkormányzati biztos kirendelése

24. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja:

a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

IV. Fejezet

Záró és egyéb rendelkezések

25. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

26. § Ez a rendelet 2022. február 28-án lép hatályba.

1. melléklet

Címrend

Az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervei

1, Somogysárd Község Önkormányzata

2, Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatal

3, Somogysárdi " Hétszínvirág" Óvoda

Az önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások

2. melléklet

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványa

Működési cél

összeg

Önkormányzat

15 151 929

Közös Hivatal

19 292 617

Óvoda

563 944

Felhalmozási cél

Önkormányzat

24 532 205

Mindösszesen:

59 540 695

3. melléklet

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

Működési cél

Felhalmozási cél

Óvoda

Közös Hivatal

Állami tám. Előleg

6 317 988

Finanszírozási bevételek összesen:

6 317 988

Működési cél

Felhalmozási cél

Finanszírozási kiadások összesen:

6 317 988

Áll.tám előleg vissza

6 317 988

Óvoda finanszírozása

Közös Hivatal finanszírozás

4. melléklet

A helyi önkormányzat bevételei

I. Működési bevételek

234 305 590

1. Kapott támogatás

165 380 434

központi költségvetéstől kapott támogatás

165 380 434

irányító szervtől kapott támogatás

2. Működési célú átvett bevétel

25 017 156

elkülönített állami pénzalapból

18 005 148

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiból

6 228 000

helyi önkormányzattól

684 008

nemzetiségi önkormányzattól

többcélú kistérségi társulástól

jogi személyiségű társulástól

100 000

egyéb átvett( Műk.képességet megőrző kieg.tám.)

európai uniós forrásból

fejezeti kezelésű előirányzatból

központi költségvetésből

3. Közhatalmi bevételek

23 200 000

adók

23 000 000

illetékek

járulékok

hozzájárulások

bírságok

200 000

díjak

egyéb fizetési kötelezettségek

4. Intézményi működési bevétel

20 708 000

áru és készletértékesítés

1 100 000

nyújtott szolgáltatások ellenértéke

18 288 000

bérleti díj bevételek

1 320 000

intézményi ellátási díjak

0

alkalmazottak térítése

általános forgalmi adó bevételek

egyéb bevételek

0

5. Működési célú átvett pénzeszköz

6. Előző évi működési célú maradvány átvétele

II. Felhalmozási

1. Felhalmozási bevételek

tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei

sajátos felhalmozási és tőke bevételek

2. Felhalmozási célú támogatásértékű bevétel

0

3. Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

3. Előző évi felhalmozási célú maradvány átvétele

III. Kölcsönök

1. Működési célú kölcsönök

kapott kölcsönök

nyújtott kölcsön visszatérülése

2. Felhalmozási célú kölcsönök

kapott kölcsönök

nyújtott kölcsön visszatérülése

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

234 305 590

IV. Előző évi pénzmaradvány

59 990 102

1. Előző évi működési célú pénzmaradvány igénybevétele (BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

35 457 897

2. Előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele (BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

24 532 205

V. Finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételei
(KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

működési célú ( áll.tám.előleg)

felhalmozási célú

VI. Aktív pénzügyi műveletek

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

294 295 692

Költségvetési főösszeg

294 295 692

5. melléklet

A helyi önkormányzat gördülő tervezése

2022

2023

2024

I. Működési bevételek

234 307 612

234 809 062

243 771 536

1. Kapott támogatás

165 380 434

168 688 043

172 061 804

központi költségvetéstől kapott támogatás

165 380 434

168 688 043

172 061 804

irányító szervtől kapott támogatás

2. Működési célú átvett bevétel

25 017 156

25 517 499

26 027 849

elkülönített állami pénzalapból

18 005 148

18 365 251

18 732 556

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiból

6 228 000

6 352 560

6 479 611

helyi önkormányzattól

684 008

697 688

711 642

nemzetiségi önkormányzattól

0

0

többcélú kistérségi társulástól

0

0

jogi személyiségű társulástól

100 000

102 000

104 040

egyéb átvett

0

0

európai uniós forrásból

fejezeti kezelésű előirányzatból

központi költségvetésből

0

0

3. Közhatalmi bevételek

23 200 000

23 664 000

24 137 280

adók

23 000 000

23 460 000

23 929 200

illetékek

járulékok

hozzájárulások

bírságok

200 000

204 000

208 080

díjak

egyéb fizetési kötelezettségek

4. Intézményi működési bevétel

20 708 000

16 939 520

21 544 603

áru és készletértékesítés

1 100 000

1 122 000

1 144 440

nyújtott szolgáltatások ellenértéke

18 288 000

18 653 760

19 026 835

bérleti díj bevételek

1 320 000

1 346 400

1 373 328

intézményi ellátási díjak

0

0

0

alkalmazottak térítése

0

0

általános forgalmi adó bevételek

0

0

egyéb bevételek

0

0

0

5. Működési célú átvett pénzeszköz

0

0

0

6. Előző évi működési célú maradvány átvétele

II. Felhalmozási

0

0

1. Felhalmozási bevételek

0

0

tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

pénzügyi befektetések bevételei

sajátos felhalmozási és tőke bevételek

0

0

2. Felhalmozási célú támogatásértékű bevétel

0

3. Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

3. Előző évi felhalmozási célú maradvány átvétele

III. Kölcsönök

1. Működési célú kölcsönök

kapott kölcsönök

nyújtott kölcsön visszatérülése

2. Felhalmozási célú kölcsönök

kapott kölcsönök

nyújtott kölcsön visszatérülése

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

234 305 590

234 809 062

243 771 536

IV. Előző évi pénzmaradvány

59 990 102

61 189 904

62 413 702

1. Előző évi működési célú pénzmaradvány igénybevétele (BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

35 457 897

36 167 055

36 890 396

2. Előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele (BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

24 532 205

25 022 849

25 523 306

V. Finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételei
(KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

működési célú

felhalmozási célú

VI. Aktív pénzügyi műveletek

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

294 295 692

295 998 966

306 185 238

6. melléklet

A helyi önkormányzat kiadásai

Ft.

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

245 726 128

Személyi juttatások

49 498 730

Szociális hozzájárulási adó

5 880 057

Dologi kiadások

35 690 208

Ellátottak pénzbeli jutattásai

16 433 900

Egyéb működéi célú kiadások

29 240 993

Finanszírozási kiadás

108 982 240

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

30 532 205

Intézményi beruházások

30 532 205

Felújítások

0

Kormányzati beruházások

Lakástámogatás

Lakásépítés

Egyéb felhalmozási kiadások

0

KÖLCSÖNÖK

0

Működési célú kölcsönök

Kölcsön nyújtása

Kölcsön törlesztése

Felhalmozási célú kölcsönök

Kölcsön nyújtása

Kölcsön törlesztése

TARTALÉKOK

11 719 371

Általános tartalék

11 719 371

Céltartalék

0

Működési célú

Felhalmozási célú

0

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

287 977 704

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ PÉNZÜGYI MŰVELETEK KIADÁSAI (KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS)

6 317 988

működési célú

6 317 988

felhalmozási célú

PASSZÍV PÉNZÜGYI MŰVELETEK

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

294 295 692

Költségvetési főösszeg

294 295 692

7. melléklet

A helyi önkormányzat gördülő kiadásai

2022

2023

2024

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

245 726 128

250 640 651

255 653 464

Személyi juttatások

49 498 730

50 488 705

51 498 479

Szociális hozzájárulási adó

5 880 057

5 997 658

6 117 611

Dologi kiadások

35 690 208

36 404 012

37 132 092

Ellátottak pénzbeli jutattásai

16 433 900

16 762 578

17 097 830

Egyéb működéi célú kiadások

29 240 993

29 825 813

30 422 329

Finanszírozási kiadások

108 982 240

111 161 885

113 385 122

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

30 532 205

36 638 646

43 966 375

Intézményi beruházások

30 532 205

31 142 849

31 765 706

Felújítások

0

0

Kormányzati beruházások

Lakástámogatás

Lakásépítés

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

KÖLCSÖNÖK

0

0

0

Működési célú kölcsönök

Kölcsön nyújtása

Kölcsön törlesztése

Felhalmozási célú kölcsönök

Kölcsön nyújtása

Kölcsön törlesztése

TARTALÉKOK

11 719 371

11 953 758

12 192 834

Általános tartalék

11 719 371

11 953 758

12 192 834

Céltartalék

Működési célú

Felhalmozási célú

0

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

287 977 704

299 233 055

311 812 672

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ PÉNZÜGYI MŰVELETEK KIADÁSAI (KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS)

6 317 988

6 444 348

6 573 235

működési célú

6 317 988

6 444 348

6 573 235

felhalmozási célú

PASSZÍV PÉNZÜGYI MŰVELETEK

0

0

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

294 295 692

305 677 403

318 385 907

8. melléklet

A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásai beruházásonként

feladat megnevezése

előirányzat összege (Ft-ban)

Falubusz

10 999 999

Rendezvény

80

Beruházási kiadások összesen

11 000 079

9. melléklet

A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásai felújításonként

felújítási cél megnevezése

előirányzat összege (Ft-ban)

Óvoda

4 966 853

Parkoló

2 394 095

Viziközmű

1 571 178

Játszótér

4 600 000

Turistaház

2 000 000

Szennyvíz

2 000 000

Tao

2 000 000

Összesen

19 532 126

10. melléklet

Lakosságnak juttatott támogatások

Szociális, rászorultsági ellátás

összeg (Ft-ban)

Szociális Társulás

3 203 100

Lakásfenntartási támogatás

3 800 000

Köztemetés

500 000

Átmeneti segély

11 333 900

Természetbeni juttatás (szociális tüzifa)

300 000

Temetési segély

500 000

Önkormányzati szociális ellátások összesen

19 637 000

Lakosságnak juttatott támogatás összesen

19 637 000

11. melléklet

EU támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai 2022 évben

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forás

Összesen

Minibölcsőde kialakítása

90 430 290 Ft

90 430 290 Ft

12. melléklet

Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetése

Működési bevételek (Ft-ban)

92 390 528

Kapott támogatás

Irányító szervtől kapott támogatás

73 097 911

Működési célú támogatásértékű bevétel

Helyi önkormányzattól

-

Intézményi működési bevétel

Nyújtott szolgáltatás ellenértéke (pl.: fénymásolás)

Pénzmaradvány

19 292 617

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK

Tárgyi eszközök értékesítése

KÖLCSÖNÖK

Nyújtott kölcsönök visszatérülése (pl.: munkáltatói kölcsön)

Kiadások:

92 390 528

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

Személyi juttatások

Munkaadót terhelő járulékok

Szocális hozzájárulási adó

Dologi kiadások

Egyéb működési célú kiadások

Beruházások

Igazgatási tevékenység

62 600 896

7 722 116

17 675 809

4 391 707

Fénymásoló javítása

Irodaszer vásárlása

Közfoglalkoztatás

Energia kiadások

Áfa

13. melléklet

Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv (ÖMG) bevételei és kiadásai

BEVÉTELEK

(Megejegyzés: A bevételeken belüli kiemelt előirányzatok felsorolása az alábbiakban példálózó jellegű, a kiemelt előirányzatok részletes tagolását az Ávr. 2. § -a tartalmazza.)

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

Kapott támogatás

Irányító szervtől kapott támogatás

Működési célú támogatásértékű bevétel

Helyi önkormányzattól

Intézményi működési bevétel

Nyújtott szolgáltatás ellenértéke (pl.: fénymásolás)

Bérleti díj bevételek (pl.: helyiség bérbeadása)

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK

Tárgyi eszközök értékesítése

KIADÁSOK

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

Személyi juttatások

Munkaadót terhelő járulékok

Szocális hozzájárulási adó

Dologi kiadások

Ellátottak pénzbeli jutattásai

Feladatellátás

Fénymásoló javítása

Irodaszer vásárlása

Közfoglalkoztatás

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

Intézményi beruházások

Felújítások

Egyéb felhalmozási kiadások

Informatikai fejlesztés

Bútor beszerzése

Épület felújítása

Fűtési rendszer korszerűsítése

Vizesblokk felújítása

KÖLCSÖNÖK

Műkődési célú

Felhalmozási célú

Kölcsön nyújtása

Kölcsön törlesztése

TARTALÉKOK

Általános tartalék

Céltartalék

működési célú

felhalmozási célú

14. melléklet

" Hétszínvirág Óvoda " 2022. évi költségvetése

Működési bevételek

35 143 368

Pénzmaradvány

563 944

Irányító szervtől kapott támogatás

32 129 220

Működési célú támogatásértékű bevétel

Helyi önkormányzattól

2 450 204

Intézményi működési bevétel

Nyújtott szolgáltatás ellenértéke (pl.: fénymásolás)

Bérleti díj bevételek (pl.: házasságkötő terem bérbeadása)

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK

Tárgyi eszközök értékesítése

KÖLCSÖNÖK

Nyújtott kölcsönök visszatérülése (pl.: munkáltatói kölcsön)

Kiadások:

35 143 368

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

Személyi juttatások

Munkaadót terhelő járulékok

Szocális hozzájárulási adó

Dologi kiadások

Ellátottak pénzbeli jutattásai

Egyéb működési célú kiadások

Igazgatási tevékenység

28 146 342

3 646 024

3 351 002

Fénymásoló javítása

Irodaszer vásárlása

Közfoglalkoztatás

Energia kiadások

Áfa

15. melléklet

A költségvetési szerv(ek) engedélyezett létszáma

Költségvetési szerv

Létszám (fő)

Közös Hivatal

11

Óvoda

6

Önkormányzat

9

Összesen:

15

16. melléklet

A közfoglalkoztatottak létszáma költségvetési szervenként

Költségvetési szerv

Létszám

Önkormányzat

11

Összesen:

11

17. melléklet

Az adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege

Fejlesztési célok megnevezése

Adósságot keletkeztető ügylet összege

Összesen:

18. melléklet

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

Saját bevételek

2022

a helyi adóból származó bevétel,

23 000

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel,

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel,

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel,

bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint

200

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés.

Összesen:

23 200

e Ft

Adósságot keletkeztető ügyletek

2022

2023

2024

2025

2026

hitel, kölcsön

értékpapír

váltó

pénzügyi lízing

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték,

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

Összesen:

0

0

0

0

0

19. melléklet

Az önkormányzat költségvetési mérlege

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

összeg ( Ft)

Megnevezés

összeg (Ft)

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

Pénzforgalmi bevételek

234 305 590

Pénzforgalmi kiadások

276 258 333

Működési célú

234 305 590

Működési célú

245 726 128

Kapott támogatás

165 380 434

Személyi jellegű kiadások

49 498 730

Működési célú támogatásértékű bevétel

25 017 156

Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

5 880 057

Közhatalmi bevételek

23 200 000

Dologi kiadások

35 690 208

Intézményi működési bevétel

20 708 000

Ellátottak pénzbeli juttatásai

16 433 900

Működési célú átvett pénzeszköz

0

Egyéb működési célú kiadások

29 240 993

Előző évi működési célú pénzmaradvány átvétele

Finanszírozási kiadások

108 982 240

Felhalmozási célú

0

Felhalmozási célú

30 532 205

Felhalmozási bevételek

Intézményi beruházások

30 532 205

Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

0

Felújítások

0

Pénzügyi befektetések bevételei

0

Kormányzati beruházások

Sajátos felhalmozási és tőke bevételek

Lakástámogatás

Felhalmozási célú támogatásértékű bevétel

0

Lakásépítés

Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

Egyéb felhalmozási kiadások

Előző évi felhalmozási célú maradvány átvétele

Pénzforgalom nélküli kiadások

11 719 371

Működési célú tartalékok

11 719 371

Általános tartalék

11 719 371

Céltartalékok

Felhalmozási célú tartalékok

0

Fejlesztési céltartalék

0

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

Működési hiány

Felhalmozási hiány

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ KIADÁSOK

6 317 988

Működési célú hiteltörlesztés

6 317 988

Felhalmozási célú hiteltörlesztés

BEVÉTELEK ÖSSZESEN(Pénzforgalom nélküli és finanszírozási célú bevételek nélkül)

234 305 590

KIADÁSOK ÖSSZESEN

294 295 692

A KÖLTSÉGVETÉS ÖSSZESÍTETT HIÁNYA

0

Működési hiány

Felhalmozási hiány

A HIÁNY FINANSZÍROZÁSÁNAK MÓDJA

Belső forrásból

59 990 102

I. Működési célú pénzmaradvány igénybevétele

35 457 897

II. Felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele

24 532 205

Külső forrásból

Állami támogatás megelőlegezés

Felhalmozási célú hitelfelvétel

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

294 295 692

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

294 295 692

Működési célú bevételek összesen

269 763 487

Működési célú kiadások összesen

263 763 487

Felhalmozási célú bevételek összesen

24 532 205

Felhalmozási célú kiadások összesen

30 532 205

20. melléklet

Céltartalék felosztása

Cél megnevezése

összeg

Általános tartalék

11 719 371

Céltartalék

21. melléklet

A többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

Feladat megnevezése (e Ft)

2022

2023

2024

2025

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból

beruházási és fejlesztési hitelek

működési célú hosszú lejáratú hitelek

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

Összesen

-

-

-

-

22. melléklet

Előirányzat-felhasználási ütemterv

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

össz

BEVÉTELEK

MÛKÖDÉSI BEVÉTELEK

TÁMOGATÁSOK

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

13 781 703

165 380 434

FELHALMOZÁSI ÉS TŐKE JELLEGŰ BEVÉTELEK

0

MŰKÖDÉSI CÉLÚ BEVÉTELEK

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

2 084 763

25 017 156

VÉGLEGESEN ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

1 725 667

20 708 000

Közhatalmi bevételek

15 000 000

8 200 000

23 200 000

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY BELSŐ FINANSZÍROZÁSÁRA SZOLGÁLÓ PÉNZFORGALOM NÉLKÜLI BEVÉTELEK

35 457 897

24 532 205

59 990 102

ÉRTÉKPAPÍROK ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK BEVÉTELE

0

KÖTVÉNYEK KIBOCSÁTÁSÁNAK BEVÉTELE

0

HITELEK

0

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

17 592 133

17 592 133

68 050 030

17 592 133

17 592 133

17 592 133

17 592 133

17 592 133

50 324 338

17 592 133

17 592 133

15 866 466

294 295 692

KIADÁSOK

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

32 196 548

26 795 165

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

263 763 487

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

30 532 205

0

30 532 205

KÖLCSÖNÖK

KIADÁSOK ÖSSZESEN

32 196 548

26 795 165

20 477 177

20 477 177

51 009 382

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

20 477 177

294 295 692

23. melléklet

Közvetett támogatások

Támogatás megnevezése

Összeg (e Ft)

ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

400

lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként

helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege