Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közoktatási intézményekben az étkeztetésért fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2022. 01. 19
A közoktatási intézményekben az étkeztetésért fizetendő térítési díjakról
Általános indokolás
A jogalkotásáról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §.-a szerint a jogszabály tervezhet, a jogszabály előkészítője indoklást köteles csatolni, melyben bemutatja a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről. A tervezet készítője tájékoztatást ad a szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.
I. Társadalmi, gazdasági, szakmai okok és célok:
- Somogysárd Község Önkormányzat közoktatási intézményeiben biztosított közétkeztetésért fizetendő térítési díjakra vonatkozó szabályozást utoljára 2012. évben módosította a testület. A rendelt formai és tartalmi felülvizsgálata, újra alkotása ezen okból is célszerű, továbbá az étkeztetést biztosító szolgáltató évenként emeli a fizetendő díj mértékét, így annak korrekciója is indokolt. A képviselő-testület a nagyszámú kedvezményezett (ingyenesen) étkezők mellett, egyedi döntéssel valamennyi a településen iskolába, óvodába járó gyermek számára ingyenessé tett a közétkezést. 2022. évtől ennek a lehetősége pénzügyileg már nem biztosítható, így a térítési díjak megfizetését, beszedését érvényesíteni szükséges.
- A rendelet megalkotásával, illetve amennyiben a képviselő-testület a továbbiakban nem biztosítja valamennyi gyermek részére az ingyenes étkezést, a nem kedvezményezett gyermekek után a térítési díjak megállapításra és megfizetésre kerülnek.
II. A jogi szabályozás várható hatásai:
- Az önkormányzati rendelet tervezet életbe léptetésével biztosítható a településen működő közoktatási intézményekben fizetendő étkezési térítési díjak beszedése, azok teljesítése.
III. Európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangja és egyeztetési kötelezettség:
- A rendelet tervezet összhangban van az európai uniós joggal, azzal nem ellentétes, kizáró támogatást nem tartalmaz, előzetes egyeztetéséi bejelentési kötelezettség alá nem tartozik.
A rendelet megalkotása érdekében, a rendelet-tervezetet az előterjesztés mellékletében foglaltak szerint javaslok elfogadni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatálya
A 2. §-hoz
Térítési díj megfizetése
A 3. §-hoz
A térítési díj megfizetésének módja, gyakorisága és behajtása
A 4–7. §-hoz
Étkeztetés igénybevétele és azzal kapcsolatos részletszabályok
A 8. §-hoz
Térítési díjak
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
Záró rendelkezések
Az 1. melléklethez
Kérelem