Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2023. 09. 14

Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.14.
A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről
Általános indokolás
A jogalkotásáról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §.-a szerint a jogszabály tervezhet, a jogszabály előkészítője indoklást köteles csatolni, melyben bemutatja a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről. A tervezet készítője tájékoztatást ad a szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.
I. Társadalmi, gazdasági, szakmai okok és célok:
- A rendelet magalkotását szükségessé teszi a jogszabályból adódó kötelezettség, amelyet BMÖGF/46-34/2023. iktatószámú „Támogatói Okirat” 13. pontja rögzít, melyben a tűzifa támogatások kiosztásának feltételeit rendelet alkotáshoz köti.
- Az önkormányzat által a fenti okirat szerit elnyert támogatást a település arra rászoruló lakosságának ellátására biztosítja, használja fel.
II. A jogi szabályozás várható hatásai:
- Az önkormányzati rendelet tervezet szerint a szabályozás 2024. év április 15. nap hatályát veszti, így ezen időszak alatt szükséges a központi támogatást felhasználnia az önkormányzatnak, illetve a Magyar Államkincstár felé elszámolnia. A szabályozás az érintett társadalmi réteg részére arányosan és könnyen hozzáférhetően biztosítja 1-2 köbméter tűzifa kiosztását, eljuttatását a megadott időszakon belül.
III. Európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangja és egyeztetési kötelezettség:
- A rendelet tervezet összhangban van az európai uniós joggal, azzal nem ellentétes, kizáró támogatást nem tartalmaz, előzetes egyeztetéséi bejelentési kötelezettség alá nem tartozik.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Bevezető rendelkezések, a rendelet célja és hatálya.
A 3–6. §-hoz
Általános rendelkezések a rendeletben szabályozott támogatások igénybevételi feltételi, annak mértéke.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Záró rendelkezések, a rendelet hatálya.