Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatalban alkalmazandó illetményalapról és a köztisztviselők illetménykiegészítéséről

Hatályos: 2024. 02. 21

Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.21.
Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatalban alkalmazandó illetményalapról és a köztisztviselők illetménykiegészítéséről
Általános indokolás
a Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatalban alkalmazandó illetményalapról és a köztisztviselők illetménykiegészítéséről
A jogalkotásáról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §.-a szerint a jogszabály tervezhet, a jogszabály előkészítője indoklást köteles csatolni, melyben bemutatja a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről. A tervezet készítője tájékoztatást ad a szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.
I. Társadalmi, gazdasági, szakmai okok és célok:
- A rendelet magalkotását a Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozó közszolgálati tisztviselők illetményének szabályozásához, illetve ehhez kapcsolódóan, a tervezett 2024. évi Hivatali költségvetés végrehajtása teszi szükségessé. Az illetményalap összegét évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg, amely szerint az illetményalap 2024. évre 38 650 forintban került meghatározásra. A Kvtv. szabályozása szerint a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2024. évben a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot, illetve illetménykiegészítését alkalmazhat. (Lásd részletesen az indoklás részben).
- A Hivatali dolgozók bérfejlesztését 2018. évben indították el a Hivatalt fenntartó Önkormányzatok, azzal a céllal, hogy a községekben dolgozó tisztviselők juttatásai jelentős mértékben nem szakadjanak, maradjanak el a más igazgatási szerveknél (járási, megyei stb.) foglalkoztatottaktól, illetve bérük tükrözze munkájuk a települések számára kiemelten fontos voltát. Kiemelt cél, hogy a települések megtartsák hivatali dolgozóikat, a bérhelyzet miatt nem válasszanak számukra kedvezőbb munkahelyet, továbbá esetleges álláshelyeink versenyképesebbek legyenek. Ezen célok érdekében 2018. évtől lépcsős rendszerben, évről-évre emelésre került az illetményalap.
II. A jogi szabályozás várható hatásai:
- Az önkormányzati rendelet tervezet szerint 2024. év január 1.-től december 31. napjáig az illetményalap 75.000 forintban került megállapításra, így átlagosan 10%-os mértékben emelkednek a Hivatalban dolgozók bérei, így juttatásaik követik az általános, országos szintű bérfejlesztéseket. A célokban megfogalmazott kitűzések, a Hivatal munkaerejének megtartása, fejlesztése részben megvalósítható.
III. Európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangja és egyeztetési kötelezettség:
- A rendelet tervezet összhangban van az európai uniós joggal, azzal nem ellentétes, kizáró támogatást nem tartalmaz, előzetes egyeztetéséi bejelentési kötelezettség alá nem tartozik.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatálya.
A 2. §-hoz
A 2024. évben alkalmazható illetménylap megállapítása.
A 3. §-hoz
A hivatalban foglalkoztatottak illetménykiegészítésének megállapítása.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A rendelet hatályba léptetése.