Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről

Hatályos: 2024. 02. 27

Somogysárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.27.
a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásáról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §.-a szerint a jogszabály tervezhet, a jogszabály előkészítője indoklást köteles csatolni, melyben bemutatja a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről. A tervezet készítője tájékoztatást ad a szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.
I. Társadalmi, gazdasági, szakmai okok és célok:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (6) bekezdése felhatalmazást adott az önkormányzat számára, hogy rendeletben állapítsa meg a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteit. E felhatalmazás kötelezettséget is jelent egyben az önkormányzati feladat- és hatásköröket gyakorló képviselő-testület számára.
A rendeleti szabályozást alapvetően az indokolja, hogy a készpénzben teljesíthető kiadások körét a lehetséges minimumra szükséges korlátozni, és előnyben kell részesíteni a készpénzkímélő megoldások alkalmazását.
A készpénzben történő kifizetések eseteinek lehetséges köre az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél előforduló esetek figyelembevételével kerültek megállapításra.
II. A jogi szabályozás várható hatásai:
- Az önkormányzati feladatellátáshoz biztosításához szükséges pénzügyi környezet megteremtése.
III. Európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangja és egyeztetési kötelezettség:
- A rendelet tervezet összhangban van az európai uniós joggal, azzal nem ellentétes, kizáró támogatást nem tartalmaz, előzetes egyeztetéséi bejelentési kötelezettség alá nem tartozik.