Mezőcsokonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2009. 10. 01

Mezőcsokonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2009.10.01.

Mezőcsokonya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdés b) pontjában, a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 11. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az avar és kerti hulladék égetéséről az alábbi rendelet alkotja.

1. § (1) A rendelet hatálya Mezőcsokonya község közigazgatási területén lévő ingatlanokra terjed ki.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül a hasznosításra, komposztálásra alkalmatlan fű, lomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok.

2. § (1) A lakosság egészségének és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetése csak hétköznapokon szerdai napon, hétvégén szombati napon 10.00 – 16.00 óra között megengedett.

(2) Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

(3) Az avar és kerti hulladék között kommunális vagy ipari eredetű hulladék nem égethető.

3. § (1) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(2) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) Avar és kerti hulladék csak nagykorú személy felügyelete mellett és a lakókörnyezet kismértékű zavarása mellett égethető.

(4) Az égetés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

4. § Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 2-3. §-ában foglaltakat megszegi.

5. § E rendelet 2009. október 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépés után keletkezett ügyekben kell alkalmazni.