Mezőcsokonya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021 (III.23.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 03. 23

Mezőcsokonya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021 (III.23.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2021.03.23.

Mezőcsokonya Község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló 80/2021. (II. 22.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján, Mezőcsokonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (4) bekezdésében, és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

I. rész
Bevezető rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy a tanyagondnoki szolgáltatás szabályozott keretei között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosítsa, illetve az intézményhiányból eredő hátrányokat enyhítse. A szolgálat az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítését segítse, a helyi társadalmi és civil szférát erősítse a jobb életminőség elérése érdekében.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Mezőcsokonya községen belül, mint belterületi egyéb lakott helyre, a Táncsics utcában élő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező:

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személy(ek)re.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Mezőcsokonya község területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Mezőcsokonya községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

2. A tanyagondnoki szolgálat működtetése

3. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a szolgálat rendelkezésre álló önkormányzati gépjármű segítségével látja el. A tanyagondnok a feladatait a munkaköri leírásában, a Tanyagondnoki Szolgálat Szakmai Programjában, a Tanyagondnoki Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzatában, valamint e rendeletben és a vonatkozó egyéb jogszabályokban foglaltak figyelembevételével kell ellátnia.

(2) A tanyagondnok felett az alapvető munkáltatói jogokat a Képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás nyújtását az önkormányzat nem szüneteltetheti. A folyamatos működésről távollét esetén a Szakmai Programban meghatározott módon, a szolgáltatást végző személynek megfelelő képesítéssel rendelkező személlyel történő helyettesítése, illetve másik szociális szolgáltatóval, intézménnyel, illetve annak fenntartójával kötött megállapodás révén gondoskodik.

4. § (1) A tanyagondnoki szolgálat működési engedély alapján működik, költségeit a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében fogadja el.

(2) A Képviselő-testület a tanyagondnoki feladatok ellátásához személyszállításra alkalmas gépjárművet biztosít.

(3) A gépjármű üzemeltetésével összefüggő szabályokat az önkormányzat gépjármű üzemeltetési szabályzata tartalmazza.

II. rész
Tanyagondnoki szolgálat alapfeladatai

3. A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatok, a közvetlen, személyes szolgáltatás alapfeladatai

5. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) a közreműködés szociális alap ellátásokban

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a családsegítésben;

ad) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában.

b) az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre és egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bb) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása egyéb szállítása.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében a községrész lakóinak életkörülményeit javító feladatok:

a) önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel,

b) mezőgazdasági termékek és segélyek kiosztásának lebonyolításában való közreműködés.

4. Közreműködés a szociális étkeztetésben

6. § A szociális étkeztetésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgáltatás kérelem alapján biztosítja az önkormányzat főzőkonyháján készített étel házhoz szállítását munkanapokon és igény szerint hétvégén.

5. Közreműködés a házi segítségnyújtásban

7. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a tanyagondnoki szolgáltatás kérelemre biztosítja a házi gondozó ellátotthoz való szállítását.

(2) A házi gondozó munkájába tartozó, – nem szakmai jellegű – alább felsorolt feladatokban részt vehet:

a) fűtés előkészítés (favágás, fa behordás),

b) bevásárlás, takarítás,

c) hivatalos ügyek intézése.

6. Közreműködés a családsegítésben

8. § (1) A családsegítésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgáltatás együttműködik a családsegítő szolgálattal, szükség esetén ellátja a családgondozó ellátotthoz való szállítását.

(2) A családsegítési feladatai során:

a) figyelemmel kíséri a veszélyeztetett családok, gyermekek életkörülményeit,

b) krízishelyzet esetén tájékoztatja a családgondozót a szükséges intézkedések megtételére,

c) a családgondozó intézkedéseit támogatja szállítási kapacitásának biztosításával,

d) felkeresi a magányosan élő lakosokat, esetleges egészségromlásukról tájékoztatja a háziorvost.

e) a magatehetetlen személyek esetében gondoskodik a hozzátartozók értesítéséről.

7. Közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásban

9. § A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a tanyagondnoki szolgáltatás kérelemre tájékoztatást nyújt a szociális és gyermekvédelmi törvényben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokkal és szolgáltatásokkal, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatban, a helyben igénybe vehető pénzbeli és természetbeni ellátások, illetve a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakellátások köréről, feltételeiről és az igénybe vétellel kapcsolatos eljárási kérdésekről.

8. Háziorvosi rendelésre, az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás

10. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása során a tanyagondnoki szolgáltatás feladata kérelemre a betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe szállítása, mely az érintett személy településrészről intézményig, illetve onnan lakóhelyre szállítását jelenti,

(2) A szállítás során figyelembe kell venni:

a) az igénylő egészségi állapotát,

b) a kezelés jellegét (szükséges, ajánlott, rehabilitációs jelleg stb.),

c) az igénylő és családja szociális helyzetét.

(3) Az egészségi állapot, a kezelés jellege, valamint a szociális helyzet megítélése során szükség szerint ki kell kérni a háziorvos, a házi gondozó véleményét.

9. A gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása

11. § (1) A gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása a rászoruló személy számára a gyógyszer kiváltásával a gyógyászati segédeszköz beszerzésével, illetve azok házhozszállításával történik kérelemre.

(2) A gyógyszerkiváltás történhet:

a) a vény átadásával a tanyagondnoknak, és

b) az Önkormányzati Hivatalnál, a tanyagondok részére kiváltásra átadott vények alapján.

(3) A tanyagondnok az átvett, illetve összegyűjtött vényeket heti két alkalommal kiváltja, majd a gyógyszereket, illetve a beszerzett gyógyászati segédeszközöket az ellátottak számára házhoz szállítja.

10. Óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása egyéb szállítása

12. § (1) A tanyagondok a településen működő oktatási intézmények tanulóinak és pedagógusainak rendezvényekre történő szállítását biztosítja.

(2) A szolgáltatásra az igényt az oktatási intézménynek, az igénybevétel előtt legkevesebb öt nappal be kell jelentenie.

11. Önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel

13. § (1) A tanyagondnok feladata az önkormányzati rendezvények, - közösségi, művelődési, sport és szabadidős tevékenységek - szervezésében, lebonyolításában való részvétel. A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester, irányításának megfelelően kell ellátni.

(2) Önkormányzati rendezvények többek között:

a) közmeghallgatás,

b) egyéb lakossági fórum,

c) falu nap,

d) télapó, karácsonyi ünnepség,

e) egyéb sport vagy kulturális rendezvény.

12. Mezőgazdasági termékek és segélyek kiosztásának lebonyolításában való közreműködés

14. § (1) A tanyagondnok kérelem alapján, a mezőgazdasági vagy egyéb terméket, anyagot és árut beszerzi és számla ellenében, házhoz szállítja.

(2) A tanyagondnok biztosítja az önkormányzati vagy egyéb támogató által biztosított élelmiszer- és egyéb természetbeni segély csomagok az adományozótól való el és a jogosultakhoz való kiszállítását. A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester, irányításának megfelelően kell ellátnia.

III. rész
Tanyagondnoki szolgáltat közvetett szolgáltatásai

13. A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó, az önkormányzati feladatokat segítő, közvetett szolgáltatások

15. § A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó, - az önkormányzati feladatokat segítő - közvetett szolgáltatások:

a) az Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó, egyéb szolgáltatási feladatok.

14. Az Önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére

16. § A tanyagondnoki szolgáltatás a lakosság részére tájékoztatást nyújt különösen az Önkormányzat által szervezett programokról, közmeghallgatásról, lakossági fórumról és a lakosságot érintő egyéb információkról.

15. A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó, egyéb szolgáltatási feladatok

17. § A tanyagondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok közé az alábbi feladatok tartoznak:

a) személyszállítási feladatok,

aa) nappali ellátást nyújtó szociális intézménybe történő szállítás,

ab) önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás,

b) önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási feladatok,

c) az Önkormányzat által szervezett közmunka programokban való közreműködés,

d) egyéb, nem részletezett, szolgáltatás jellegű feladatok.

18. § A tanyagondnoki szolgáltatás az önkormányzati feladathoz tartozó egyéb szállítási feladatai között ellátja a helyi ellátáshoz szükséges szállítási, árubeszerzési feladatokat.

IV. rész
A tanyagondnoki szolgálat igénybevétele

16. A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételének módja

19. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevétele iránti eljárás az ügyfél kérelmére indul.

(2) A kérelmet a tanyagondnoknál vagy az Önkormányzati Hivatalban (7434 Mezőcsokonya, Kossuth L. u. 1.) kell benyújtani írásban vagy szóban.

(3) A tanyagondnoki szolgálat ügyében első fokon a polgármester jár el.

(4) A tanyagondnoki szolgálat igénybevételének engedélyezése történhet:

a) határozatlan időre, valamely feltétel bekövetkeztéig, vagy

b) határozott időre.

(5) A tanyagondnok számára a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 8. melléklet alapján vezetett tevékenységnaplóban dokumentálja tevékenységét. A dokumentumban a szolgáltatást igénybe vevők aláírása nem szükséges.

(6) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

V. rész
Záró rendelkezések

20. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet helyben szokásos módon történő kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.