Szőlősgyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 13- 2024. 03. 28

Szőlősgyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.13.

Szőlősgyörök Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklete szerint egyetlen címet alkotnak.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány/többlet mértéke

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését 215 965 e Ft tárgyévi költségvetési bevétellel, 215 965 e Ft tárgyévi költségvetési kiadással állapítja meg.

(2) A működési célú bevételt 136 808 e Ft-ban állapítja meg, melyből:

a) kötelező feladat 136 808 e Ft, ezen belül:

aa) működési célú támogatások ÁHT-n belülről 53 801 e Ft.

ab) közhatalmi bevételek 49 200 e Ft.

ac) működési bevételek 14 657 e Ft.

ad) működési célú kölcsön visszatérülés - e Ft.

ae) elvonások, befizetések bevételei - e Ft.

af) működési célú átvett pénzeszközök - e Ft.

ag) előző évi pénzmaradványt 19 150 e Ft.

ah) vállalkozási pénzmaradvány - e Ft.

ai) ÁHT-n belüli megelőlegezések - e Ft.

b) önként vállalt feladat - e Ft.

c) állami feladat - e Ft.

(3) A működési célú kiadásokat 136 808 e Ft-ban állapítja meg, melyből:

a) kötelező feladat 136 808 e Ft, ezen belül:

aa) személyi juttatások kiadásait 43 357 e Ft.

ab) munkaadót terhelő járulékokat 6 561 e Ft.

ac) dologi kiadásokat 60 014 e Ft.

ad) ellátottak pénzbeli juttatásai 5 850 e Ft.

ae) egyéb működési célú kiadásokat 17 046 e Ft. af) általános tartalékot 2 000 e Ft.

af) államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése 1 980 e Ft.

b) önként vállat feladat - e Ft.

c) állami feladat - e Ft.

(4) A felhalmozási célú bevételt 79 157 e Ft-ban állapítja meg, melyből:

a) kötelező feladat 79 157 e Ft, ezen belül:

aa) felhalmozási célú átvett pénzeszköz - e Ft.

ab) előző évi pénzmaradványt - e Ft.

ac) felhalmozási célú támogatás 79 157 e Ft.

ad) felhalmozási célú kölcsön visszatérülése - e Ft.

ae) felhalmozási bevétel - e Ft-ban

af) közhatalmi bevételek felhalmozási része - e Ft-ban

b) önként vállalt feladat - e Ft-ban

c) állami feladat - e Ft-ban

(5) A felhalmozási célú kiadást 79 157 e Ft-ban állapítja meg, melyből:

a) kötelező feladat 79 157 e Ft, ezen belül:

aa) intézményi beruházások összegét 61 870 e Ft.

ab) felújítások összegét 17 287 e Ft.

ac) egyéb felhalmozási kiadások összegét - e Ft.

b) önként vállalt feladat - e Ft.

c) állami feladat - e Ft.

(6) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló, az Áht.6. § (7) a.) pont, ab.) pont és ac.) pontja szerinti finanszírozása szerinti bevételi előirányzatokat a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit kiemelt előirányzatonként, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait kiemelt előirányzatonként, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatonként, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(7) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámát, valamint az önkormányzat közfoglalkoztatottainak létszámát e rendelet 10. melléklete szerint állapítja meg.

(9) Azokat a fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét e rendelet 11. melléklete tartalmazza.

(10) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 10. (5) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 12. melléklete tartalmazza.

(11) Az önkormányzat költségvetési mérlegét kiemelt előirányzatonként e rendelet 13. melléklete tartalmazza.

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére.

A bevételi többlet kezelése

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött 5.000/e Ft bevételi többletet a képviselő-testület pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) A (1) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

Általános és céltartalék

7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat

a) általános tartalékát 2 000 ezer Ft összegben

b) cél tartalékát 0 ezer Ft összegben e rendelet 14. mellékletében állapítja meg.

(2) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

Több éves kihatással járó feladatok

8. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 15. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

Közvetett támogatások

9. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 16. melléklete tartalmazza.

Előirányzat-felhasználási ütemterv

10. § A 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 17. melléklet tartalmazza.

A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 3 millió forint összeghatárig a polgármesterre ruházza át.

(2) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítás érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat.

(3) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 15. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

12. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok — amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be — nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott cél jellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

13. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

14. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a külön költségvetési szervként működő Buzsáki Közös Önkormányzati Hivatal (KÖH).

15. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével — negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határ idejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a helyi önkormányzatot érintő módon a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

16. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (6) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) — (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket 300 ezer Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján a képviselő-testület dönt.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(7) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

17. § (1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(3) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

(4) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011.évi CXCIX. tv. 132. § alapján az illetményalap összegét évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap. A Kvtv. 60. § (6) bekezdése rögzíti, hogy a helyi önkormányzat Képviselő- testülete rendeletben a 2023.évben a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot.

(5) Szőlősgyörök Község Önkormányzat Képviselő-testülete a köztisztviselői illetményalap összegét 2024. évre vonatkozóan 50.000.- Ft-ban állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület a 2011.évi CXCIX. tv. 234. § (3) bekezdés b. pontja alapján 20 % illetménykiegészítést biztosít a felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők részére.

(7) A Képviselő-testület a 2011.évi CXCIX. tv. 234. § (4) bekezdés alapján 20 % illetménykiegészítést biztosít a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők részére.

Szolgáltatási szerződés

18. § (1) Az önkormányzat által irányított költségvetési szerv szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének szabályai:

a) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

b) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(2) A szerződéskötés feltétele, hogy

a) a költségvetési szerv az adott feladat ellátáshoz megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy

b) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.

(3) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.

(4) A feladat ellátásának — a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.

(5) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az ellátandó feladatot,

b) a díjazás mértékét,

c) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,

d) a szerződés időtartamát,

e) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,

f) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

Önkormányzati biztos kirendelése

19. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez — az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

Záró és egyéb rendelkezések

20. § (1) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

21. § E rendeletet 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

22. § Ez a rendelet 2024. február 13-án lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Címrend

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek

1.) Szőlősgyörök Község Önkormányzata

2. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványa
ezer Ft

Rovat megnevezése

Rovat száma

Eredeti előirányzat

Kötelező önkorm. feladat

Önként vállalt feladat

Állam-igazgatási feladat

Összesen

Működési célú

Kötelezettséggel terhelt működési célú

B8131

19 150

0

0

19 150

- Szőlősgyörök Község Önkormányzat

19 150

19 150

0

Felhalmozási célú

Kötelezettséggel terhelt felhalmozási célú

B8131

0

0

- Szőlősgyörök Község Önkormányzat

0

0

0

0

összesen:

19 150

0

0

19 150

3. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzat és intézményei összesített 2024. évi költségvetési bevétele
ezer Ft

Rovat megnevezése

Rovat száma

Eredeti előirányzat

Kötelező önkorm. feladat

Önként vállalt feladat

Állam-igazgatási feladat

Összesen

Helyi önkormányzatok működésének általános tám.

B111

29 914

29 914

Települési önkormányzatok köznevelési feladatainak tám.

B112

0

0

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

B113

10 631

10 631

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

3 036

3 036

Működési célú központosított előirányzatok

B115

0

0

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

B116

0

0

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

43 581

0

0

43 581

Működési c. visszatérítendő tám. Áht.belülről

B15

0

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

10 220

10 220

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (=07+…+12)

B1

53 801

0

0

53 801

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

0

0

Felhalmozási célú kölcsön felvétele helyi önkormányzattól

B24

0

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

79 157

79 157

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (=14+…+18)

B2

79 157

0

0

79 157

Vagyoni típusú adók

B34

20 500

20 500

Értékesítési és forgalmi adók

B351

28 000

28 000

Szolgáltatási adó

B355

0

0

Gépjárműadók

B354

0

0

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

700

700

Közhatalmi bevételek

B3

49 200

0

0

49 200

Áru- és készletértékesítés ellenértéke

B401

500

500

Szolgáltatások ellenértéke

B402

3 510

3 510

Közvetített szolgáltatások értéke

B403

0

0

Tulajdonosi bevételek

B404

10 007

10 007

Ellátási díjak

B405

0

0

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

0

0

Általános forgalmi adó visszatérítése

B407

0

Kamatbevételek

B408

40

40

Egyéb működési bevételek

B411

600

600

Működési bevételek

B4

14 657

0

0

14 657

Immateriális javak értékesítése

B51

0

Ingatlanok értékesítése

B52

0

0

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

0

0

Felhalmozási bevételek

B5

0

0

0

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B62

0

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B63

0

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

0

0

0

0

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B72

0

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

0

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

0

0

0

0

Költségvetési bevételek

B1-B7

196 815

0

0

196 815

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8111

0

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

0

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8113

0

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

B811

0

0

0

0

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

B8131

19 150

19 150

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

B8131

0

Maradvány igénybevétele

B813

19 150

0

0

19 150

Központi, irányító szervi támogatás

B816

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

19 150

0

0

19 150

Finanszírozási bevételek

B8

19 150

19 150

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

215 965

0

0

215 965

4. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzat és intézményei összesített 2024. évi költségvetési kiadása
ezer Ft

Rovat megnevezése

Rovat száma

Eredeti előirányzat

Kötelező önkorm. feladat

Önként vállalt feladat

Állam-igazgatási feladat

Összesen

Személyi juttatások

K1

43 357

43 357

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

6 561

6 561

Dologi kiadások

K3

60 014

60 014

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

5 850

5 850

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

K506

10 976

10 976

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

3 570

3 570

Elvonások és befizetések

K502

2 500

2 500

Tartalékok

K513

2 000

2 000

Egyéb működési célú kiadások

K5

19 046

0

19 046

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

46 663

46 663

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

0

0

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

2 550

2 550

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

K67

12 657

12 657

Beruházások

K6

61 870

0

61 870

Ingatlanok felújítása

K71

13 612

13 612

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

0

0

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

3 675

3 675

Felújítások

K7

17 287

0

17 287

Felhalmozási célú kölcsönök visszafizetése

K83

0

Felhalmozási célú támogatás áht.-belül

K84

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

K88

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

0

0

0

Költségvetési kiadások

K1-K8

213 985

213 985

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

K911

0

Áht.belüli megelőlegezés

K914

1 980

1 980

Központi irányítószervi támogatás folyósítása

K915

0

Finanszírozási kiadások

K9

0

0

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

215 965

0

215 965

5. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásai beruházásonként
ezer Ft

Feladat megnevezése

Rovat

Kezdési és befejezési év

2024. évi előirányzat

2024. évet követő kiadás

Eredeti

Eredeti

Teljesítés

K6

0

0

0

0

VP6-7.2.1.1-20 Pályázat (piac)

49 637

0

0

VP6-7.2.1.1-21(Külterületi utak)

6 659

0

DRV beruházás

2 336

0

Eszközbeszerzés

3 238

0

0

BERUHÁZÁSOK MINDÖSSZESEN:

61 870

0

6. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásai célonként
ezer Ft

Felújítási cél megnevezése

Rovat

Kezdési és befejezési év

2024. évi előirányzat

2024. évet követő kiadás

K7

2023

Eredeti

Eredeti

Teljesítés

0

0

0

0

Önkormányzati épület felújítása

K7

2 540

Művelődési Ház térkő felújítása

K7

8 397

Belterületi utak felújítása

K7

6 350

FELÚJÍTÁSOK MINDÖSSZESEN:

17 287

0

7. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzat 2024. évi költségvetési bevétele és kiadása
ezer Ft

Bevételi Rovat megnevezése

Rovat száma

Eredeti előirányzat

Kötelező önkorm. feladat

Önként vállalt feladat

Állam-igazgatási feladat

Összesen

Helyi önkormányzatok működésének általános tám.

B111

29 914

29 914

Települési önkormányzatok köznevelési feladat. Tám.

B112

0

0

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

B113

10 631

10 631

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

3 036

3 036

Működési célú központosított előirányzatok

B115

0

0

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai(ÖNHIKI)

B116

0

0

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

43 581

0

0

43 581

Működési c. visszatérítendő tám., kölcs.Áht.belülről

B15

0

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

10 220

10 220

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B1

53 801

0

0

53 801

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

0

0

Felhalmozási célú kölcsön felvétele helyi önkormányzattól

B24

0

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

79 157

79 157

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

79 157

0

0

79 157

Vagyoni típusú adók

B34

20 500

20 500

Értékesítési és forgalmi adók

B351

28 000

28 000

Fogyasztási adók

B352

0

0

Gépjárműadók

B354

0

0

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

700

700

Közhatalmi bevételek

B3

49 200

0

0

49 200

Áru- és készletértékesítés ellenértéke

B401

500

500

Szolgáltatások ellenértéke

B402

3 510

3 510

Közvetített szolgáltatások értéke

B403

0

0

Tulajdonosi bevételek

B404

10 007

10 007

Ellátási díjak

B405

0

0

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

0

0

Általános forgalmi adó visszatérítése

B407

0

Kamatbevételek

B408

40

40

Egyéb működési bevételek

B411

600

600

Működési bevételek

B4

14 657

0

0

14 657

Immateriális javak értékesítése

B51

0

Ingatlanok értékesítése

B52

0

0

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

0

0

Felhalmozási bevételek

B5

0

0

0

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B62

0

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B63

0

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

0

0

0

0

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B72

0

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

0

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

0

0

0

0

Költségvetési bevételek

B1-B7

196815

0

0

196815

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8111

0

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

0

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8113

0

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

B811

0

0

0

0

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

B8131

19 150

19 150

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

B8131

0

Maradvány igénybevétele

B813

19 150

0

0

19 150

Áht.belüli megelőlegezés

B814

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

19 150

0

0

19 150

Finanszírozási bevételek

B8

19 150

19 150

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

215965

0

0

215965

Kiadási Rovat megnevezése

Rovat száma

Eredeti előirányzat

Kötelező önkorm. feladat

Önként vállalt feladat

Állam-igazgatási feladat

Összesen

Személyi juttatások

K1

43 357

0

0

43 357

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

6 561

0

0

6 561

Dologi kiadások

K3

60 014

0

0

60 014

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

5 850

0

0

5 850

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

K506

10 976

10 976

Elvonások és befizetések

K502

3 570

3 570

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

2 500

2 500

Tartalékok

K513

2 000

2 000

Egyéb működési célú kiadások

K5

19 046

0

0

19 046

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

46 663

46 663

Informatikai eszközök besz. létesítése

K63

0

0

Egyéb tárgyi eszközök besz. létesítése

K64

2 550

2 550

Beruházási célú előzetesen felszám. áfa

K67

12 657

12 657

Beruházások

K6

61 870

0

0

61 870

Ingatlanok felújítása

K71

13 612

13 612

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

0

0

Felújítási célú előzetesen felszámított áfa

K74

3 675

3 675

K7

17 287

0

0

17 287

Felhalmozási célú kölcsönök visszafizetése

K83

0

0

Felhalmozási célú támogatás áht.-belül

K84

0

Egyéb felhalmozási c. támogatások áht kívülre

K88

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

0

0

0

0

Költségvetési kiadások

K1-K8

213985

0

0

213985

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

K911

0

0

0

Áht.belüli megelőlegezés

K914

1 980

Központi, irányító szervi tám. folyósítása

K915

0

0

Belföldi finanszírozás kiadásai

K91

1 980

0

0

1 980

Finanszírozási kiadások

K9

1 980

0

0

1 980

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

215965

0

0

215965

8. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának a költségvetési évet követő 3 évre tervezett kiemelt előirányzatai
ezer Ft

Sor-szám

Bevételek

Rovat-szám

2024. év

2025. év

2026. év

2027. év

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

43 581

45 000

46 000

47 000

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B16

10 220

15 000

17 800

19 000

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

79 157

5 000

0

0

4.

Közhatalmi bevételek

B3

49 200

38 000

38 000

39 200

5.

Működési bevételek

B4

14 657

18 000

17 800

18 000

6.

Felhalmozási bevételek

B5

0

0

0

0

7.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

0

0

0

0

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

0

0

0

0

9.

Költségvetési bevételek

B1-B7

196 815

121 000

119 600

123 200

10.

Hitel,kölcsön

B811

0

0

0

0

11.

Előző év költségvetési műk.célú maradványának igénybevétele

B8131

19 150

2 000

4 200

4 500

12.

Előző év költségvetési felhalm.célú maradványának igénybevétele

B8131

0

8 000

3 500

3 000

13.

Maradvány igénybevétele

B813

19 150

10 000

7 700

7 500

14.

Intézményfinanszírozás

B816

15.

Intézményfinanszírozás

Bevételek összesen:

215 965

131 000

127 300

130 700

Működési célú bevételek

136 808

118 000

123 800

127 700

Felhalmozási célú bevételek

79 157

13 000

3 500

3 000

Bevételek mindösszesen:

215 965

131 000

127 300

130 700

Sor-szám

Kiadások

Rovat-szám

2024. évi előirányzat

2025. évi előirányzat

2026. évi előirányzat

2027. évi előirányzat

1.

Személyi juttatások

K1

43 357

44 000

46 000

48 000

2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

6 561

6 600

6 800

6 900

3.

Dologi kiadások

K3

60 014

36 000

39 600

41 400

4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

5 850

8 000

8 000

8 000

5.

Egyéb működési célú kiadások

K5

19 046

23 400

23 400

23 400

6.

Beruházások

K6

61 870

5 000

3 500

3 000

7.

Felújítások

K7

17 287

8 000

0

0

8.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

0

0

0

0

9.

Költségvetési kiadások

213 985

131 000

127 300

130 700

10.

Áht.belüli megelőlegezés

K914

1 980

0

0

0

11.

Intézményfinanszírozás

K915

0

0

0

0

Kiadások összesen:

215 965

131 000

127 300

130 700

Működési célú kiadások

136 808

118 000

123 800

127 700

Felhalmozási célú kiadások

79 157

13 000

3 500

3 000

Kiadások mindösszesen:

215 965

131 000

127 300

130 700

9. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

EU támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai
ezer Ft

2024.

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forrás

Összesen

0

0

Összesen

0

2025.

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forrás

Összesen

2026.

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forrás

Összesen

10. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzata költségvetési szerveinek engedélyezett létszáma

Költségvetési szerv

Létszám (fő)

Eredeti

Önkormányzat szakfeladatai

Polgármester

1

Karbantartó

2

Hivatalsegéd

1

Rendezvény szervező

1

Önkormányzati képviselők

6

Önkormányzat összesen

11

Közfoglalkoztatottak

Közfoglalkoztatás

5

GINOP, egyéb pályázat keretén belül foglalkoztatott

1

Közfoglalkoztatottak összesen

6

Önkormányzat mindösszesen

17

11. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege
ezer Ft

Fejlesztési célok megnevezése

Adósságot keletkeztető ügylet összege

Összesen:

12. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya (az adósságot keletkeztető ügylet futamidejének végéig)
ezer Ft

Saját bevételek

2024

2025

2026

2027

2028

20….

20…..

20….

20….

a helyi adóból származó bevétel,

49 200

49 500

50 000

50 500

50 800

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel,

0

0

0

0

0

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel,

9 707

9 800

9 800

9 800

9 800

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel,

0

0

0

0

0

bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint

0

0

0

0

0

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés.

0

0

0

0

0

Összesen:

58 907

59 300

59 800

60 300

60 600

Adósságot keletkeztető ügyletek

2024

2025

2026

2027

2028

20…..

20…

20….

20….

hitel, kölcsön

0

0

0

0

0

értékpapír

0

0

0

0

0

váltó

0

0

0

0

pénzügyi lízing

0

0

0

0

0

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

0

0

0

0

0

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték,

0

0

0

0

0

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

0

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

0

13. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának és intézményeinek összevont költségvetési mérlege
ezer Ft

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

eredeti

eredeti

Pénzforgalmi bevételek

196 815

Pénzforgalmi kiadások

213 965

Működési célú

117 658

Működési célú

134 808

Működési c.támogatás B1

53 801

Személyi jellegű kiadások

K1

43 357

Működési célú bevétel B4

14 657

Szoc.hozzájárulási adó

K2

6 561

Közhatalmi bevételek B3

49 200

Dologi kiadások

K3

60 014

Működési c. átvett p.eszközök B6

0

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

5 850

Működési célú tám.

K5

17 046

Áht.belüli megelőlegezés

K9

1 980

Felhalmozási célú

79 157

Felhalmozási célú

79 157

Intézményi beruházások

K6

61 870

Felhalmozási célú átvett p.e. B7

0

Felújítások

K7

17 287

Felhalmozási célú támogatások B2

79 157

Egyéb felhalmozási kiadások

K8

0

Értékesítésből származó bevétel B5

0

Hitel

0

Hiteltörlesztés

0

Hosszú lejáratú hitelek

0

Hosszú lejáratú hitel törlesztése

0

Rövid lejáratú hitelek

0

Rövid lejáratú hitel törlesztése

0

Központi, irányító szervi támogatás

0

Pénzforgalom nélküli bevételek

19 150

Pénzforgalom nélküli kiadások

2 000

Működési célú pénzmaradvány B813

19 150

Működési célú tartalékok

2 000

Felhalmozási célú pénzm. B813

0

Általános és céltartalék

K513

2 000

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

215 965

KIADÁSOK ÖSSZESEN

215 965

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

215 965

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

215 965

Működési célú bevételek összesen

136 808

Működési célú kiadások összesen

136 808

Felhalmozási célú bevételek összesen

79 157

Felhalmozási célú kiadások összesen

79 157

215 965

215 965

14. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzat tartalékok előirányzata
ezer Ft

Rovatszám

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Kötelező önkorm. feladat

Önként vállalt feladat

Állam-igazgatási feladat

Összesen

K513

Általános

2000

2000

0

összesen

2000

2000

15. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának a többéves kihatással járó feladatok előirányzatai
ezer Ft

2024

2025

2026

2027

2028

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

0

0

0

0

0

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból

0

0

0

0

0

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból

0

0

0

0

0

beruházási és fejlesztési hitelek

0

0

0

0

0

működési célú hosszú lejáratú hitelek

0

0

0

0

0

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

0

0

0

0

0

16. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az Áht. 24. § (4) bekezdés c.) pontja szerinti közvetett támogatások
ezer Ft

Támogatás megnevezése

létszám (fő)

Összeg

ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

0

0

lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

0

0

helyi adók közül az alábbiaknál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként

0

0

a magánszemély kommunális adójánál biztosított kedvezmény

1

8

az építményadó esetében biztosított kedvezmény

0

0

a telekadó kedvezmény

32

1 634

helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

0

0

egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege

0

0

Támogatás mindösszesen:

33

1 642

Magánszemélyek kommunális adónem esetén a Képviselő-testület a helyi adó rendeletében 50 % kedvezményt biztosít

Szőlősgyörök község díszpolgára részére, ez 2024.évben 1 főt érint, amelynek összege 8.000.- Ft [ 22/2014.(XI.28.) kommunális adó rendelet ]

Telekadó esetében 75 % adókedvezményben részesül az Önkormányzat illetékességi területén életvitelszerűen Szőlősgyörök községben élő magánszemély

tulajdonában álló első telek, 32 fő részesül kedvezményben 1.634/e Ft összegben. [19/2014.(XI.28.) telekadó rendelet]

17. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának előirányzat-felhasználási ütemterve
ezer Ft

Megnevezés

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

összesen

BEVÉTELEK

Műk.célú támog.áht-n belülről

4482

4482

4482

4482

4482

4482

4482

4482

4482

4482

4482

4499

53801

Felhalm.célú támog.áht-n belülről

0

0

0

53800

0

0

0

25357

0

0

0

0

79157

Közhatalmi bevételek

3500

3500

4800

4800

4800

3500

3500

3500

4900

4900

4000

3500

49200

Működési bevételek

979

1500

1200

1178

1200

1400

1200

1200

1200

1200

1200

1200

14657

Hitel,kölcsön

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Műk. átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Felh. c.egyéb bevétel

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Pénzmaradvány igénybevétele

0

0

19150

0

0

0

0

0

0

0

0

0

19150

Bevételek összesen:

8961

9482

29632

64260

10482

9382

9182

34539

10582

10582

9682

9199

215965

KIADÁSOK

Személyi juttatások

3613

3613

3613

3613

3613

3613

3613

3613

3613

3613

3613

3614

43357

Munkaadókat terh.jár.és szoc.hozzájár. adó

546

546

546

546

551

548

546

546

546

546

547

547

6561

Dologi kiadások

4800

4500

4500

4500

4500

4500

4500

4777

5857

5857

5857

5866

60014

Ellátottak pénzbeli juttatásai

463

463

463

463

463

463

463

763

463

463

460

460

5850

Egyéb műk. célú kiad.

1577

1577

1577

1577

1577

1577

1577

800

475

1577

1577

1578

17046

Beruházások

0

0

0

0

20000

41870

0

0

0

0

0

0

61870

Felújítások

0

0

0

0

17287

0

0

0

0

0

0

0

17287

Tartalék

2000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

2000

Áht.belüli megelőlegezés

1980

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1980

Egyéb felhalm.célú kiad.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kiadások összesen:

14979

10699

10699

10699

47991

52571

10699

10499

10954

12056

12054

12065

215965