Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/1991. (I. 25.) önkormányzati rendelete

A városi címerről, zászlóról és használatának rendjéről

Hatályos: 1991. 01. 25

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/1991. (I. 25.) önkormányzati rendelete

A városi címerről, zászlóról és használatának rendjéről

1991.01.25.

1. § (1) Nagyatád város címerének leírása a következő: álló katonai pajzs kék mezejében zöld talajon fehérfalú vörös tetős templom áll, melynek bal felől álló vörös színű hagymakupolás tornyán arany kereszt látható. A torony előtt zöldlombú fa áll. A pajzs fölötti jobbra fordult aranyrácsozatú koronás nyílt sisak dísze a pajzsbeli templom. Takarók: jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst.

(2) A címer rajzát e rendelet melléklete tartalmazza.

2. § A város címere az alábbi helyeken és esetekben alkalmazható:

a.) a város protokolláris rendezvényein,
b.) a képviselő-testület által adományozott kitüntetéseken, plaketteken, díszokleveleken, emléklapokon,
c.) az önkormányzat vagy az önkormányzat intézményei által kiadott és a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon,
d.) az önkormányzat tanácskozó termeiben a polgármesteri hivatal, polgármesteri, alpolgármesteri, jegyzői irodáiban, a városháza homlokzatán,
e.) az önkormányzat házasságkötő termében,
f.) az önkormányzat vagy az önkormányzat szervei és intézményei által rendezett és a várost bemutató kiállításokon,
g.) az önkormányzat képviselő-testülete bizottságai, tanácsnokai, polgármestere, alpolgármestere protokolláris levélpapírjain.

3. § (1) A város címerét kizárólag hiteles alakban és az ábrázolás hűségének méretarányainak és színeinek betartása mellett szabad ábrázolni.

(2) Egyes esetekben - külön engedélyben megjelölt módon - megengedhető, hogy a város címere kizárólag az anyag színében (fém, fa, bőr, stb.) készüljön.

(3) Nyomdai úton való előállítás esetében a címer fekete-fehér színben is nyomható.

(4)

4. § A város címere huzamosabb időre a polgármester külön engedélyével alkalmazható:

a.) a város fontosabb intézményeiben,
b.) a város intézményei által kiadott és a várossal vagy az intézmény történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon,
c.) idegenforgalmi célú kiadványokon,
d.) a város jelentősebb kulturális intézményeinek, családi irodájának, sportszervezeteinek emléklapjain, jelvényein, érmein, cserezászlóin.
e.) a városban rendezett, jelentősebb kulturális és szakmai rendezvényen, nemzetközi és országos sportrendezvényen,
f.) a városban működő költségvetési szervek közalkalmazottainak és szolgálati jogviszonyban álló munkavállalóinak munkaruházatán, karjelvényként.

5. § A város címere kereskedelmi forgalomban értékesített emlék- és ajándéktárgyakon, jelvényként, a polgármester eseti engedélyben meghatározott módon - a nyereség esetenként meghatározott százaléka befizetése mellett - hozható forgalomba.

6. § (1) A címer használatának engedélyezése iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

- a kérelmező szerv vagy személy nevét és címét,
- a címer felhasználásának, illetve előállításának célját,
- a forgalomba hozatal vagy terjesztés módját,
- kereskedelmi forgalomba hozatal esetén a tervezett nyereség (haszon) megjelölését és számítási anyagát,
- a használat engedélyezésének kért időtartamát.
(3) A kérelemhez csatolni kell a címerrel díszíteni kívánt tárgy mintadarabját vagy leírását.

7. § (1) A címer használatának engedélyezésére irányuló ügyeket, döntésre, a jegyző irányításával a polgármesteri hivatal készíti elő.

(2) A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

- az engedélyes szerv megnevezését és címét,
- az engedélyezett felhasználási cél megjelölését,
- az engedély érvényességének idejét,
- kereskedelmi célú értékesítés esetén az önkormányzat részére befizetendő, az értékesítés nyereségétől függően a polgármester által megállapított összeget,
- a felhasználással kapcsolatos egyéb előírásokat.

8. § A kiadott engedélyekről, érvényességük határidejéről, az előállítandó mennyiségről, kereskedelmi forgalmazás esetén a nyereség százalékában megállapított díjakról a polgármesteri hivatal folyamatos nyilvántartást vezet.

9. § (1) Jelen rendelet 4. §-ának eseteiben adott külön engedély, valamint az 5. § szerint adható eseti engedély érvényessége meghatározott időpontig vagy visszavonásig szólhat.

Ezt a polgármester által kiállított engedélynek tartalmaznia kell.
(2) A város címerének, jelvényként vagy ajándéktárgyon díszítő jelképként való kereskedelmi forgalomba hozatala esetén engedély egy évre adható ki.

10. § (1) Vissza kell vonni az engedélyt attól, aki a címer használatára, előállítására vonatkozó rendelkezéseket bármilyen módon megszegi. A visszavonással egyidejűen rendelkezni lehet arról is, hogy az önkormányzati rendeletet megszegő részére maximum két évig újabb engedély nem adható ki.

A már elkészített, a rendelet előírásainak nem megfelelő tárgy forgalomba hozatalát meg kell tiltani.(4)
(2) Ha az engedélyt a kereskedelmi értékesítés céljára adták ki és az előállítás nem az engedélynek megfelelően történt, a már elkészített tárgy forgalomba hozatalát meg kell tiltani.
A forgalomba hozatal megtiltásáról szóló rendelkezést a polgármesteri hivatal készíti elő és a polgármester adja ki.

11. § Nagyatád város zászlaja az 1. § (1) bekezdésében meghatározott címert tartalmazza a zászló közepén elhelyezve. A zászló nagysága 0,65 m széles, 1,50 m hosszú. A zászló hosszanti irányban a címer középvonalától balra piros, jobbra arany színű.

12. § A város zászlaját az önkormányzat és szervei, intézményei, valamint nagyobb gazdálkodó szervezetek rendezvényein lehet használni.

13. § (1) A polgármester elrendelheti, hogy a város középületeit és közterületeit a város ünnepein az önkormányzat zászlóival lobogózzák fel.

(2)

14. § (1) A város zászlaját kicsinyített méretben az eredeti arányok betartása mellett téglalap vagy háromszög alakban is, címer nélkül is elő lehet állítani.

(2) A városba látogató delegációk részére a zászló kicsinyített mása külön engedély nélkül cserezászlóként vagy anélkül is adományozható.

15. § (1) Ha a zászló kicsinyített formában történő előállítása kereskedelmi forgalomban való értékesítés célját szolgálja, az előállítás megkezdése előtt a 7. §-ban írt kérelmet kell a polgármesternek benyújtani.

(2) A polgármester a kiadott engedély érvényességi idejét maximum egy évben határozhatja meg. Előírhatja, hogy az értékesítés során befolyó nyereség esetenként meghatározott százaléka az önkormányzatot illesse.

16. §

17. §

Záró rendelkezések

(1) Az önkormányzati rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetése a jegyző feladata.
(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.