Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 45/2001. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2002. 01. 01

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 45/2001. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

2002.01.01.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Nagyatád Város Önkormányzata a közigazgatási terület lakossági igényei jobb kielégítése, az infrastruktúra fejlesztése, környezetvédelmi feladatok ellátása (településtisztaság, zöldterületek karbantartása, bővítése, stb.) szilárd burkolatú utak, járdák építése, karbantartása, közvilágítás fenntartása, fejlesztése céljából a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nagyatád Város közigazgatási területére.

Az adókötelezettség, az adó alanya, tárgya, az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

2. § Kommunális adókötelezettség terheli a Htv. 12. §-ában, valamint 18. §-ában meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

2/A. § Adóköteles a Htv. 11. §, 17. §, 24. §-ában meghatározottak alapján az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény), a beépítetlen belterületi földrészlet (továbbiakban: telek), valamint a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti joga.

3. § (1) Az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a Htv. 14. §-ában, illetőleg a 20. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) A Htv. 24. §-ában foglalt lakásbérleti jog esetén az adókötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik, és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg.

(3) A lakásbérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

Az adómentesség

4. § Mentes az adókötelezettség alól a 2/A. §-ban meghatározott adótárgyak közül

a) a lakás, az üdülő

b) a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti joga

c) a gépjárműtároló (a továbbiakban garázs)

d) a nem lakás céljára szolgáló épületek közül, az építési lehetőséggel bíró kül- és belterületi földrészleten lévő építmény pl. a zártkerti, hobbykerti építmény, stb. (a továbbiakban: gazdasági építmény)

e) lakással, lakóházzal beépíthető, építési tilalommal nem terhelt beépítetlen belterületi földrészlet (a továbbiakban: lakótelek)

f) gazdasági építménnyel történő beépítési lehetőséggel bíró, építési tilalommal nem terhelt beépítetlen belterületi földrészlet (a továbbiakban: gazdasági célú telek)

kivételével valamennyi adótárgy.

Az adó mértéke

5. § Az adó évi mértéke adótárgyanként:

a) a lakás, a lakásbérleti jog, az üdülő, a lakótelek után 12.000 Ft.

b) a garázs, a gazdasági építmény, a gazdasági célú telek után 6.000 Ft.

Adókedvezmény

6. §

7. §

8. §

9. §

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2002. január 1-jén lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) Nagyatád Város Önkormányzata 2002. január 1. napjával hatályon kívül helyezi a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 38/1995. (XII. 19.) számú, és az azt módosító 33/1998. (XII. 18.) és a 30/2000. (XII. 1.) számú rendeleteit.

(3)