Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (VII. 3.) önkormányzati rendelete

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013.(VII.3.) önkormányzati rendelete a hirdető-berendezések, hirdetmények elhelyezéséről szóló 52/2001.(XII.21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 01- 2013. 08. 02

NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

19/2013. (VII.3.) önkormányzati rendelete


a hirdető-berendezések, hirdetmények elhelyezéséről szóló 52/2001. (XII. 21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról



Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (1) bekezdés a.) pontban meghatározott feladatkörében eljárva a hirdető-berendezések, hirdetmények elhelyezéséről szóló 52/2001. (XII. 21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról (továbbiakban: Ör) a következőket rendeli el:


  1. §


Az Ör. 4.§ (1) bekezdés a.) pontja helyébe a következő a.) pont lép:


a.) a városközpontban, valamint az országos és helyi védelem alatt álló területeken, a hirdető berendezés nagyságától függetlenül;


2.   §



(1)E rendelet 2013. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2)E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát vesztik az Ör. 3. § (4) bekezdés, 5. § (3) bekezdés, valamint a 13. § (2) és (3) bekezdései.


Nagyatád, 2013. július 3.



Ormai István

Dr. Kovács Ildikó

polgármester

jegyző


NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

52/2001. (XII. 21.) rendelete


a hirdető-berendezések, hirdetmények elhelyezéséről.


(Egységes szerkezetben)


Nagyatád Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. év LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1999. évi CXV. törvénnyel módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 55. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – figyelemmel a gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. LVIII. törvény, továbbá a közúti közlekedésről szóló többször módosított 1988. évi I. törvény 12. §. (3) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 4. § (6) bekezdésében foglaltakra – a következő rendeletet alkotja:


Bevezető rendelkezések


  1. §


A rendelet célja Nagyatád város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek védelme, valamint a város arculatának megőrzése érdekében a városképi, közlekedési és vagyonbiztonsági szempontok figyelembevételével a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezésének szabályozása.


  1. §


(1)A rendelet hatálya kiterjed:


a)Nagyatád város közigazgatási területére,

b)minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely a város területén hirdető-berendezést, hirdetményt kíván elhelyezni.




* A módosítások dőlt betűvel szedve, számozva kerültek beszerkesztésre az alábbiak szerint:


(1)     30/2006.(IX. 1.) számú rendelet                                               Hatályos: 2006. szeptember 1.

(2)     25/2008.(V. 30.) számú rendelet                                              Hatályos: 2008. május 30.

(3)     20/2012.(V. 31.) önkormányzati rendelet                               Hatályos: 2012. május 31.

(4)     28/2012.(XI. 30.) önkormányzati rendelet                              Hatályos: 2012. december 3.

(5)    19/2013.(VII.3.) önkormányzati rendelet                          Hatályos. 2013. augusztus 1.








(2)A rendelet alkalmazása szempontjából hirdető-berendezés:


a)cégér: valamely mesterség jelvényeként használt, rendszerint a műhely, üzlet bejárata fölé kifüggesztett tárgy, vagy címszerű ábra;

b)cégtábla: kereskedelem, szolgáltatás, vendéglátás célját szolgáló helyiség, helyiség-együttes nevét és az ott folyó tevékenységet bejáratnál feltüntető tábla;

c)címtábla: intézmény, vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla (névtábla);

d)hirdetőoszlop: plakátok, hirdetések céljáró szolgáló építmény;

e)hirdetőtábla: hirdetések, reklámok, közlemények kifüggesztésére használt tábla;

f)megállító tábla: nyitva tartási idő alatt az üzletek elé a közterületre kihelyezett mobil reklámtábla;

g)reklámgrafika: a reklámozás céljait szolgáló, bármely építési technológiával készített alapfelületre festéssel vagy azzal rokon technológiával (színezett habarccsal) készített reklámcélú építmény, grafikai mű;

h)reklámtábla: valaminek a reklámozását szolgáló, nyilvánosan elhelyezett tábla;

i)fényreklám: valaminek a reklámozását szolgáló, nyilvánosan elhelyezett tábla, amely szerkezetében belső világítást tartalmaz;

j)hirdetmény: a falragasz, felirat, plakát, szórólap, értesítés, ábrázolás, tájékoztató, molino valamint választási hirdetmény és kampányanyag akár nyomdai úton, vagy házilag, illetve festéssel (spray-vel) készült.


(3)Egyéb értelmezési rendelkezések:


a)lakott terület: a közigazgatási területnek a közlekedési hatóság által „lakott terület” közúti jelzőtáblával kijelölt része;

b)középület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 9. pontjában közhasználatúként meghatározott építmény;

c)városközpont: e rendelet 1. számú melléklete szerint meghatározott terület.



Hirdető-berendezések elhelyezésének általános előírásai


3.§


(1)Hirdetmény


a)csak vízoldékony ragasztóval rögzíthető;

b)a köztisztasági előírások betartásával terjeszthető (különösen a szórólapos hirdetmény).


(2)    Hirdető-berendezésen és hirdetményen nem alkalmazható


a)a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM. együttes rendelet (KRESZ), valamint az 1988. évi I. törvényben szereplő táblák forma és színösszeállítása, továbbá az útbaigazító táblákon szabványosított betűtípus és jelrendszer;

b)villogó, káprázást okozó fény, futófény, fényvisszaverő vagy fényvisszavető anyag, olyan világító test, melynek elhelyezése, kialakítása révén a közúton közlekedőket vakítja, ezzel a közúton közlekedők biztonságát veszélyezteti.


(3)    Nem helyezhető el olyan hirdetmény, amely személyiségi jogokat sérthet. Ilyen esetekben Nagyatád Város Polgármesteri Hivatalának illetékes irodája a tudomására jutást követő 3 napon belül kártalanítás kizárása nélkül, a tulajdonos költségére a hirdetmény eltávolításáról intézkedik.


(4)    (5)


4.§


(1)Hirdető-berendezések elhelyezése, átalakítása, bővítése engedélyköteles az egyes építményekkel, építési munkákkal kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 46/1997. (XII. 29.) KTM. rendeletben meghatározottakon túlmenően:


a)a városközpontban, valamint az országos és helyi védelem alatt álló területeken, a hirdető berendezés(5)  nagyságtól függetlenül;

b)közvilágítási oszlopokon.


(2)Az önkormányzatnak a lakossági tájékoztatást szolgáló ideiglenes jellegű hirdető-berendezései és hirdetései elhelyezése az érintett közút kezelőjének vagy ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén építési engedély nélkül történhet.


5.§


(1)A hirdető-berendezések kialakításának az építmény karakteréhez, színezéséhez, arányrendszeréhez igazodónak kell lenni. Szerkezetileg több elemből álló hirdető-berendezés egy építménynek számít.


(2)Közterületről két vagy több oldalról látható hirdető-berendezés csak két vagy több oldali hirdetőfelülettel kerülhet kialakításra.


(3)(5)


6.§


(1)Hirdető-berendezést úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, illetve közterület esetén a közterület fenntartási munkáit.


(2)A hirdető-berendezések közutak melletti elhelyezésének szabályait a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza.


(3)Nem helyezhető el hirdető-berendezés


a)közterületi út, járda, gyalogút, kerékpárút szilárd burkolatára festett kivitelben;

b)közparkban;

c)középületek falain, kivéve a 2. § (2) bekezdés a) – c) pontjában foglaltakat;

d)közterületen álló fákon, padokon;

e)emlékműveken;

f)szobrokon;

g)lakóterületek előkert mélységén belül 1,5 m2 feletti hirdetési felület esetén;

h)lakott területen kívül közvilágítási oszlopokon.


(4)A hirdető-berendezés kihelyezésével kapcsolatos kérelemhez mellékelni kell:


a)az építészet- műszak tervdokumentáció tartalmi követelményeiről szóló 45/1997. (XII. 29.) KTM. rendelet, valamint a 46/1997. (XII. 29.) KTM. rendeletben meghatározott tervdokumentáción kívül a színes nézeti rajzot M=1:20 méretarányban;

b)közút esetén az út kezelőjének hozzájárulását;

az ingatlan tulajdonosának hirdető-berendezés elhelyezéséhez történő hozzájáruló nyilatkozatát.



Hirdető-berendezések közterületen történő elhelyezése


7.§


(1)Közterületen hirdető-berendezést és hirdetményt elhelyezni csak közterület-használati szerződés alapján lehet.


(2)A közterület hirdetési célú használatára vonatkozó szerződés az építésügyi hatóság jogerős engedélyét követően köthető meg.


(3)A közterületi-használati jog másra nem ruházható át, nem cserélhető el, nem adható albérletbe.


7/A. §


(1)A használati szerződés nélkül közterületen elhelyezett hirdető-berendezéseket a felhívást követő 8 napon belül köteles a tulajdonos eltávolítani és a közterület eredeti állapotát a saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ennek elmulasztása esetén a tulajdonos költségére a közterület eredeti állapota helyreállítandó.


(2)Abban az esetben, ha a hirdető-berendezés közterületen történő engedély nélküli kihelyezésével közvetlen veszély, közlekedés zavarása áll fenn, a berendezés azonnali hatállyal kártalanítás nélkül eltávolítandó.


(3)A közterületen használati szerződés és építési engedély nélkül elhelyezett hirdető-berendezéseket, ha az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségének a tulajdonos nem tesz eleget, vagy a tulajdonos kiléte nem állapítható meg, azok elszállíthatók és 3 hónapos tárolás után értékesíthetők.


(4)Amennyiben a kihelyezett hirdető-berendezésre fennmaradási engedély kiadható és az e rendelet egyéb előírásainak megfelelő, úgy a közterület használati szerződés az egyéb engedélyek megszerzése után megköthető. Ez esetben a közterület használója köteles a használati díjnak megfelelő összegű használati díjat a közterület használati szerződés nélküli igénybevételének bizonyítható időtartamára is megfizetni.


A választással kapcsolatos hirdető-berendezésekre és hirdetményekre vonatkozó külön szabályok


8. §


A választással kapcsolatos hirdetők-berendezések és hirdetmények elhelyezése során e rendelet 6. §-ában foglalt tilalmakat be kell tartani.(3)



Eljárási szabályok


9. §


Nagyatád város közigazgatási területén e rendelet hatálybalépéséig kint levő és a jelen rendelet rendelkezéseinek nem megfelelően kihelyezett hirdető-berendezések esetén:


a)amennyiben a hirdető-berendezés tulajdonosa építési engedéllyel nem rendelkezik, úgy a jegyző soron kívül kezdeményezi a hirdető-berendezések eltávolíttatását;

b)ha a hirdető-berendezés tulajdonosa építési engedéllyel rendelkezik, úgy azt a jegyzőnek az engedély lejártakor a hirdető-berendezés természetes elhasználódásakor, vagy ha az adott közvilágítási oszlopokra a közútkezelő KRESZ táblát helyez ki, e rendeletnek megfelelően módosítania kell;

c)a közút területén, közútkezelő hozzájárulás nélkül elhelyezett hirdető-berendezések eltávolítására a közútkezelő saját hatáskörben intézkedhet;

d)a közút területén kívül, a közutakra vonatkozó jogszabályi előírásokba ütközően elhelyezett hirdető-berendezések esetén a közútkezelő közvetlenül – a közlekedési hatóság közreműködése nélkül – a jegyzőnél kezdeményezheti a jogellenes állapot megszűntetését.


10. §


(1)Az e rendelet előírásainak megszegésével elhelyezett hirdető-berendezéseket az elhelyező a 40/1997. (XII. 20.) KTM. rendelet 2. §-ában meghatározott határozat jogerőre emelkedését követő – ha jogszabály kivételt nem tesz – 20 napon belül köteles saját költségén eltávolítani.


(2) Amennyiben a hirdető-berendezés eltávolítását annak elhelyezője a felszólítás ellenére          nem hajtja végre, a jegyző a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános   szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény értelmében intézkedik a végrehajtásról. (1)



(3)    Az e §-ban meghatározott eljárások befejezéséig a hirdető-berendezés tulajdonosának   újabb hirdető-berendezés elhelyezésére nem adható engedély.


11. §


A nem hirdetmények elhelyezésére szolgáló berendezéseken, épület falain elhelyezett falragasztások esetén a hirdetmények elhelyezéséért a reklámozott természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vezetője vonható felelősségre.


12. §(2)(3)(4)




13. §


(1)E rendelet 2002. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(2)(5)


(3)(5)


(4)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezéséről szóló 5/1994. (III. 1.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Nagyatád, 2001. december 20.



            Ormai István  s. k.                                       Hoffmanné dr. Németh Ildikó s. k.

             polgármester                                                           jegyző



Egységes szerkezetbe foglalva:


Nagyatád, 2013. július 3.






Ormai István

Dr. Kovács Ildikó

polgármester

jegyző


     

 


NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

52/2001. (XII. 21.) rendelete


a hirdető-berendezések, hirdetmények elhelyezéséről.


(Egységes szerkezetben)


Nagyatád Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. év LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1999. évi CXV. törvénnyel módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 55. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – figyelemmel a gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. LVIII. törvény, továbbá a közúti közlekedésről szóló többször módosított 1988. évi I. törvény 12. §. (3) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 4. § (6) bekezdésében foglaltakra – a következő rendeletet alkotja:


Bevezető rendelkezések


  1. §


A rendelet célja Nagyatád város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek védelme, valamint a város arculatának megőrzése érdekében a városképi, közlekedési és vagyonbiztonsági szempontok figyelembevételével a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezésének szabályozása.


  1. §


(1)A rendelet hatálya kiterjed:


a)Nagyatád város közigazgatási területére,

b)minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely a város területén hirdető-berendezést, hirdetményt kíván elhelyezni.




* A módosítások dőlt betűvel szedve, számozva kerültek beszerkesztésre az alábbiak szerint:


(1)     30/2006.(IX. 1.) számú rendelet                                               Hatályos: 2006. szeptember 1.

(2)     25/2008.(V. 30.) számú rendelet                                              Hatályos: 2008. május 30.

(3)     20/2012.(V. 31.) önkormányzati rendelet                               Hatályos: 2012. május 31.

(4)     28/2012.(XI. 30.) önkormányzati rendelet                              Hatályos: 2012. december 3.

(5)    19/2013.(VII.3.) önkormányzati rendelet                          Hatályos. 2013. augusztus 1.








(2)A rendelet alkalmazása szempontjából hirdető-berendezés:


a)cégér: valamely mesterség jelvényeként használt, rendszerint a műhely, üzlet bejárata fölé kifüggesztett tárgy, vagy címszerű ábra;

b)cégtábla: kereskedelem, szolgáltatás, vendéglátás célját szolgáló helyiség, helyiség-együttes nevét és az ott folyó tevékenységet bejáratnál feltüntető tábla;

c)címtábla: intézmény, vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla (névtábla);

d)hirdetőoszlop: plakátok, hirdetések céljáró szolgáló építmény;

e)hirdetőtábla: hirdetések, reklámok, közlemények kifüggesztésére használt tábla;

f)megállító tábla: nyitva tartási idő alatt az üzletek elé a közterületre kihelyezett mobil reklámtábla;

g)reklámgrafika: a reklámozás céljait szolgáló, bármely építési technológiával készített alapfelületre festéssel vagy azzal rokon technológiával (színezett habarccsal) készített reklámcélú építmény, grafikai mű;

h)reklámtábla: valaminek a reklámozását szolgáló, nyilvánosan elhelyezett tábla;

i)fényreklám: valaminek a reklámozását szolgáló, nyilvánosan elhelyezett tábla, amely szerkezetében belső világítást tartalmaz;

j)hirdetmény: a falragasz, felirat, plakát, szórólap, értesítés, ábrázolás, tájékoztató, molino valamint választási hirdetmény és kampányanyag akár nyomdai úton, vagy házilag, illetve festéssel (spray-vel) készült.


(3)Egyéb értelmezési rendelkezések:


a)lakott terület: a közigazgatási területnek a közlekedési hatóság által „lakott terület” közúti jelzőtáblával kijelölt része;

b)középület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 9. pontjában közhasználatúként meghatározott építmény;

c)városközpont: e rendelet 1. számú melléklete szerint meghatározott terület.



Hirdető-berendezések elhelyezésének általános előírásai


3.§


(1)Hirdetmény


a)csak vízoldékony ragasztóval rögzíthető;

b)a köztisztasági előírások betartásával terjeszthető (különösen a szórólapos hirdetmény).


(2)    Hirdető-berendezésen és hirdetményen nem alkalmazható


a)a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM. együttes rendelet (KRESZ), valamint az 1988. évi I. törvényben szereplő táblák forma és színösszeállítása, továbbá az útbaigazító táblákon szabványosított betűtípus és jelrendszer;

b)villogó, káprázást okozó fény, futófény, fényvisszaverő vagy fényvisszavető anyag, olyan világító test, melynek elhelyezése, kialakítása révén a közúton közlekedőket vakítja, ezzel a közúton közlekedők biztonságát veszélyezteti.


(3)    Nem helyezhető el olyan hirdetmény, amely személyiségi jogokat sérthet. Ilyen esetekben Nagyatád Város Polgármesteri Hivatalának illetékes irodája a tudomására jutást követő 3 napon belül kártalanítás kizárása nélkül, a tulajdonos költségére a hirdetmény eltávolításáról intézkedik.


(4)    (5)


4.§


(1)Hirdető-berendezések elhelyezése, átalakítása, bővítése engedélyköteles az egyes építményekkel, építési munkákkal kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 46/1997. (XII. 29.) KTM. rendeletben meghatározottakon túlmenően:


a)a városközpontban, valamint az országos és helyi védelem alatt álló területeken, a hirdető berendezés(5)  nagyságtól függetlenül;

b)közvilágítási oszlopokon.


(2)Az önkormányzatnak a lakossági tájékoztatást szolgáló ideiglenes jellegű hirdető-berendezései és hirdetései elhelyezése az érintett közút kezelőjének vagy ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén építési engedély nélkül történhet.


5.§


(1)A hirdető-berendezések kialakításának az építmény karakteréhez, színezéséhez, arányrendszeréhez igazodónak kell lenni. Szerkezetileg több elemből álló hirdető-berendezés egy építménynek számít.


(2)Közterületről két vagy több oldalról látható hirdető-berendezés csak két vagy több oldali hirdetőfelülettel kerülhet kialakításra.


(3)(5)


6.§


(1)Hirdető-berendezést úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, illetve közterület esetén a közterület fenntartási munkáit.


(2)A hirdető-berendezések közutak melletti elhelyezésének szabályait a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza.


(3)Nem helyezhető el hirdető-berendezés


a)közterületi út, járda, gyalogút, kerékpárút szilárd burkolatára festett kivitelben;

b)közparkban;

c)középületek falain, kivéve a 2. § (2) bekezdés a) – c) pontjában foglaltakat;

d)közterületen álló fákon, padokon;

e)emlékműveken;

f)szobrokon;

g)lakóterületek előkert mélységén belül 1,5 m2 feletti hirdetési felület esetén;

h)lakott területen kívül közvilágítási oszlopokon.


(4)A hirdető-berendezés kihelyezésével kapcsolatos kérelemhez mellékelni kell:


a)az építészet- műszak tervdokumentáció tartalmi követelményeiről szóló 45/1997. (XII. 29.) KTM. rendelet, valamint a 46/1997. (XII. 29.) KTM. rendeletben meghatározott tervdokumentáción kívül a színes nézeti rajzot M=1:20 méretarányban;

b)közút esetén az út kezelőjének hozzájárulását;

az ingatlan tulajdonosának hirdető-berendezés elhelyezéséhez történő hozzájáruló nyilatkozatát.



Hirdető-berendezések közterületen történő elhelyezése


7.§


(1)Közterületen hirdető-berendezést és hirdetményt elhelyezni csak közterület-használati szerződés alapján lehet.


(2)A közterület hirdetési célú használatára vonatkozó szerződés az építésügyi hatóság jogerős engedélyét követően köthető meg.


(3)A közterületi-használati jog másra nem ruházható át, nem cserélhető el, nem adható albérletbe.


7/A. §


(1)A használati szerződés nélkül közterületen elhelyezett hirdető-berendezéseket a felhívást követő 8 napon belül köteles a tulajdonos eltávolítani és a közterület eredeti állapotát a saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ennek elmulasztása esetén a tulajdonos költségére a közterület eredeti állapota helyreállítandó.


(2)Abban az esetben, ha a hirdető-berendezés közterületen történő engedély nélküli kihelyezésével közvetlen veszély, közlekedés zavarása áll fenn, a berendezés azonnali hatállyal kártalanítás nélkül eltávolítandó.


(3)A közterületen használati szerződés és építési engedély nélkül elhelyezett hirdető-berendezéseket, ha az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségének a tulajdonos nem tesz eleget, vagy a tulajdonos kiléte nem állapítható meg, azok elszállíthatók és 3 hónapos tárolás után értékesíthetők.


(4)Amennyiben a kihelyezett hirdető-berendezésre fennmaradási engedély kiadható és az e rendelet egyéb előírásainak megfelelő, úgy a közterület használati szerződés az egyéb engedélyek megszerzése után megköthető. Ez esetben a közterület használója köteles a használati díjnak megfelelő összegű használati díjat a közterület használati szerződés nélküli igénybevételének bizonyítható időtartamára is megfizetni.


A választással kapcsolatos hirdető-berendezésekre és hirdetményekre vonatkozó külön szabályok


8. §


A választással kapcsolatos hirdetők-berendezések és hirdetmények elhelyezése során e rendelet 6. §-ában foglalt tilalmakat be kell tartani.(3)



Eljárási szabályok


9. §


Nagyatád város közigazgatási területén e rendelet hatálybalépéséig kint levő és a jelen rendelet rendelkezéseinek nem megfelelően kihelyezett hirdető-berendezések esetén:


a)amennyiben a hirdető-berendezés tulajdonosa építési engedéllyel nem rendelkezik, úgy a jegyző soron kívül kezdeményezi a hirdető-berendezések eltávolíttatását;

b)ha a hirdető-berendezés tulajdonosa építési engedéllyel rendelkezik, úgy azt a jegyzőnek az engedély lejártakor a hirdető-berendezés természetes elhasználódásakor, vagy ha az adott közvilágítási oszlopokra a közútkezelő KRESZ táblát helyez ki, e rendeletnek megfelelően módosítania kell;

c)a közút területén, közútkezelő hozzájárulás nélkül elhelyezett hirdető-berendezések eltávolítására a közútkezelő saját hatáskörben intézkedhet;

d)a közút területén kívül, a közutakra vonatkozó jogszabályi előírásokba ütközően elhelyezett hirdető-berendezések esetén a közútkezelő közvetlenül – a közlekedési hatóság közreműködése nélkül – a jegyzőnél kezdeményezheti a jogellenes állapot megszűntetését.


10. §


(1)Az e rendelet előírásainak megszegésével elhelyezett hirdető-berendezéseket az elhelyező a 40/1997. (XII. 20.) KTM. rendelet 2. §-ában meghatározott határozat jogerőre emelkedését követő – ha jogszabály kivételt nem tesz – 20 napon belül köteles saját költségén eltávolítani.


(2) Amennyiben a hirdető-berendezés eltávolítását annak elhelyezője a felszólítás ellenére          nem hajtja végre, a jegyző a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános   szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény értelmében intézkedik a végrehajtásról. (1)



(3)    Az e §-ban meghatározott eljárások befejezéséig a hirdető-berendezés tulajdonosának   újabb hirdető-berendezés elhelyezésére nem adható engedély.


11. §


A nem hirdetmények elhelyezésére szolgáló berendezéseken, épület falain elhelyezett falragasztások esetén a hirdetmények elhelyezéséért a reklámozott természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vezetője vonható felelősségre.


12. §(2)(3)(4)




13. §


(1)E rendelet 2002. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(2)(5)


(3)(5)


(4)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezéséről szóló 5/1994. (III. 1.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Nagyatád, 2001. december 20.



            Ormai István  s. k.                                       Hoffmanné dr. Németh Ildikó s. k.

             polgármester                                                           jegyző



Egységes szerkezetbe foglalva:


Nagyatád, 2013. július 3.






Ormai István

Dr. Kovács Ildikó

polgármester

jegyző