Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2017. (IX.4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózathoz történő utólagos csatlakozás engedélyezési feltételeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2017. 09. 05- 2020. 06. 13

NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


20/2017. (IX. 4.) önkormányzati rendelete


az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózathoz történő utólagos csatlakozás engedélyezési feltételeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról


E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díjakról szóló

3/1995 (III. 1.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózathoz történő utólagos csatlakozás engedélyezési feltételeiről a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1. §


(1)       A rendelet személyi hatálya kiterjed Nagyatád Város Önkormányzata tulajdonában lévő víziközmű létesítményre utólag rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira, azon kivétellel, aki a közműhálózatra történt csatlakozásért az érdekeltségi hozzájárulás korábbi megfizetését igazolni tudja.


(2)       A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az 1994-1996 között 3 ütemben megépült szennyvízcsatorna hálózatra.


(3)       A rendelet területi hatálya kiterjed Nagyatád város közigazgatási területére, kivéve Nagyatád-Kivadár városrész.


Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:


(1)       Közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.


(2)       Utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.


(3)        Ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy ha önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.


(4)        Önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belüli közlekedőből nyíló önálló bejárata van, attól függetlenül, hogy önálló közműhálózati mérő berendezéssel rendelkezik, vagy több önálló rendeltetési egység tartozik egy közműhálózati mérőberendezéshez.


A csatlakozás feltételei


3. §


            (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek közmű

                 csatlakozási hozzájárulást kötelesek fizetni.


(2)        A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése a víziközmű-hálózatra történő rákötési jogot biztosítja.


(3)        A víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozási költségeket (tervezés, kivitelezés, stb.) a közmű csatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza.


(4)        A kivitelezés megkezdése előtt szükséges az alábbi dokumentumok beszerzése:

            a) az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozata

            b) a közterület felbontáshoz szükséges közútkezelői hozzájárulás.


(5)        Az önkormányzati tulajdonban álló víziközmű-hálózatra csak a műszaki átadást követően lehet rácsatlakozni, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a víziközmű-szolgáltató igazolása alapján biztosítottak.


A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése


4. §


(1)        A közmű csatlakozási hozzájárulás víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozás esetén 93.000 Ft + ÁFA.


(2)       A közmű csatlakozási hozzájárulást - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - az érdekelt ingatlan mindenkori tulajdonosa fizeti meg. Közös tulajdon esetén a közmű csatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkező változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli a jogelődje által még meg nem fizetett közmű csatlakozási hozzájárulás.


(3)       Az érdekelt ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult a tulajdonos helyett a közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésére.


(4)       A közmű csatlakozási hozzájárulás - kérelemre - részletekben is megfizethető a rendelet 1. mellékletét képező megállapodásban részletezettek szerint.



Záró rendelkezések


5. §


(1)       E rendelet 2017. szeptember 5. napján lép hatályba.


(2)       E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díjakról szóló 3/1995 (III. 1.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.



Nagyatád, 2017. augusztus 31.



Ormai István

polgármester

Dr. Kovács Ildikó

jegyző