Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adófeladatok ellátását végző dolgozók anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 2/1996. (II.1.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2021. 01. 01- 2020. 12. 31


NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


30/2020. (XII. 21. ) önkormányzati rendelete


Az önkormányzati adófeladatok ellátását végző dolgozók anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 2/1996.  (II. 1.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről



Nagyatád Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 45.§-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:


1.§


Az önkormányzati adófeladatok ellátását végző dolgozók anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 2/1996.  (II. 1.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


2.§


E rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.



Nagyatád, 2020. december 18.







Ormai István

Dr. Kovács Ildikó

polgármester

jegyző












NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


2/1996.  (II. 1.) rendelete


az önkormányzati adófeladatok ellátását végző dolgozók

anyagi érdekeltségi rendszeréről


(Egységes szerkezetben) *


Hatályon kívül helyezve 2021. január 1.


Nagyatád Város Önkormányzata a Nagyatádi Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában az önkormányzati adófeladatok ellátását végző köztisztviselők anyagi érdekeltségének fokozása érdekében a módosított 1990. évi C. tv. 45.§-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1. §


(1)   Az adófelderítési és adóvégrehajtási feladatok ellátását végző hivatali dolgozók ösztönzése céljából érdekeltségi alapot kell képezni.(1)(3)


(2)  Az érdekeltségi alapból a következő jogcímeken lehet kifizetéseket tenni:


            a.) adóbehajtási jutalom,

            b.) adófelderítői jutalom,

            c.) közvetett jutalom címén.(2)


(3)   Adófelderítői, adóvégrehajtási jutalom fizethető ki annak a köztisztviselőnek, aki munkaköri leírásában rögzített módon az adócsoport feladatkörébe tartozó adóügyi feladatokat lát el, továbbá az adófeladatokat ellátó iroda vezetőjének.(1)((3)


(4)   Közvetett jutalom fizethető ki annak a köztisztviselőnek, aki munkaköri leírásában rögzített módon adóügyi feladatot végez, valamint az adófeladatokat ellátó iroda vezetőjének.(1)(3)


(5)(1)(2) 








___________________________________________________________________________

*A módosítások dőlt betűvel szedve, számozva kerültek beszerkesztésre az alábbiak szerint:


(1)    21/2003. (VI. 27.) rendelet                                                        Hatályos: 2003. július 1.

(2)    31/2010.(XII. 17.) rendelet                                                        Hatályos: 2011. január 1.

(3)    25/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelet                          Hatályos: 2014. január 1.

(4)    30/2020.(XII.21.) önkormányzati rendelet                          Hatályos: 2021. január 1.

2. §


(1)       Az adóbehajtási jutalmat az időarányos éves teljesítés szerint a munkában töltött idő arányában kell megállapítani.


(2)       Munkában töltött időt munkanapokban kell számolni. Munkában töltött munkanapnak minősülnek azok a napok, amelyen a köztisztviselőt illetmény, vagy távolléti díj illeti meg.


(3) (1)(3)


3. §


(1)  Az érdekeltségi alap forrásai:


a.)  a helyi önkormányzat ügykörébe tartozó adók vonatkozásában az esedékesség időpontjáig be nem vallott, illetve be nem fizetett adó, adókülönbözet, mely az adóügyi dolgozó jogerős felszólító határozatára teljesült, valamint az adóellenőrzések során jogerősen megállapított és beszedett adóhiány 10%-a,


b.) az adócsoport eredményes végrehajtási cselekménye – így különösen fizetés-letiltás, azonnali beszedési megbízás, ingó- és ingatlanvagyon foglalás – révén befolyt adóhátralék 6%-a.(1)(2)


(2)   Az érdekeltségi alap forrásaiból akkor kell alapot képezni, ha az adóalany adófizetési kötelezettsége az alap forrásául szolgáló határozattal, vagy egyéb hatósági döntéssel teljesült.


4. §


(1)   Adóbehajtási jutalom akkor fizethető ki, ha a folyó évi helyesbített előírás és adóbevétel aránya – a Minisztérium által engedélyezett adófeldolgozó számítástechnikai rendszer által készített év végi zárási összesítő alapján – a 90%-ot eléri.

Az adóbehajtási jutalom összege 90%-os teljesítés esetén a köztisztviselő tárgyévi december havi bruttó illetményének – de legfeljebb 260 ezer forintnak – a 90%-a, 90% és 100% közötti teljesítés esetén minden 1% növekedésnél a jutalom 1%-kal növekszik.

Ha a teljesítés meghaladja a 100%-ot minden további 1%-os növekedésnél a jutalom további 10%-kal növekszik.(2)


(2)   Felderítői jutalék a felderített adó összegének 10%-a. A felderítői jutalom a dolgozót alanyi jogon illeti meg. Azokban az ügyekben, ahol az adófelderítést munkaköri kötelezettségében eljárva több adóügyi dolgozó folytatja le, a felderített és befolyt adóból képzett jutalom alapot köztük egyenlő arányban kell megosztani. (1)(2)


(3)(1)(2)


5. §


(1)        Adóbehajtási, adófelderítői és közvetett jutalmat, a tárgyévet követő zárás után lehet kifizetni.(2)


(2)       Az érdekeltségi alapban képződött összegből, a kifizetés előtt megállapított jutalomnak megfelelően, le kell vonni a munkáltatót terhelő valamennyi közterhet. Az adófelderítő jutalom jogcímen, illetve az adóbehajtási és közvetett jutalom címén az adóügyi dolgozók részére összesen kifizethető, munkáltatói közteherrel csökkentett bruttó jutalom nem haladhatja meg az 1 - 1 millió forintot. Ha valamely jogcímen számított bruttó jutalom összege meghaladja az 1 millió forintos felső határt, abban az esetben az 1 millió forint feletti rész átcsoportosítható a másik jogcímen járó, felső határt el nem érő jutalom kiegészítésére. Az adófelderítői jutalmat, annak felső határáig az érintett adóügyi dolgozók által felderített összegek arányában kell megállapítani.(2)(3)


(3)      Az adóügyi dolgozót a (2) bekezdés szerint megillető bruttó jutalomból le kell vonni a köztisztviselőt terhelő közterheket.(2)


6. §


(1)       Az érdekeltségi alapból az adóbehajtási jutalom kifizetését megelőzően az adóbevételi terv teljesítést a helyi adókra, a gépjármű adóra, a bírságra és a pótlékra együttesen kell kiszámítani és ellenőrizni.(1) 


(2)       Az adóbevételi terv számítása során a folyó évi helyesbített előírás kiszámításakor a visszatérítés címén előírt összegeket figyelmen kívül kell hagyni. A bevételek között kell elszámolni az elszámolásra nem került összegeket, a túlfizetéseket.

           A teljesítést egy tizedes pontossággal a kerekítés általános szabályai szerint kell kiszámítani és a jutalom megállapításánál alapul venni.


(3)       Az adóérdekeltségi jutalom megállapításához az alábbi – e rendelet mellékletét képező – nyilvántartást kell vezetni, és összesítőket kell kimunkálni:


1. számú melléklet: Összesítő az adóbehajtási jutalom megállapításához

2. számú melléklet: Nyilvántartás az adófelderítői jutalomról

3. számú melléklet: Összesítő az érdekeltségi alap felosztásáról a jogosultak körében(1)(2)


(4)(2)

(5)(2)


7. §


(1) Az érdekeltségi alap forrásaiból képződött összegeket az önkormányzat adóérdekeltségi alapszámláján kell kezelni.


(2) Az érdekeltségi alap bevételeit az év végi zárási összesítő elkészítését követő 8 napon belül kell az érdekeltségi alapszámlára átutalni.(2)


(3) Az érdekeltségi alapban képződött összegről az adófelderítési és végrehajtási munkáról, az ennek kapcsán beszedett többletbevételekről az önkormányzat pénzügyi bizottságát a zárásokat követően az adótitkok megtartása mellett a jegyző tájékoztatja.


(4) Az érdekeltségi alap számlára pénzt átutalni csak a pénzügyi bizottsági tájékoztatót követően lehet.


(5) Az érdekeltségi alapból a jutalom kifizetéséhez a polgármester egyetértése szükséges. A jutalom megállapításában és kifizetésében az Önkormányzati törvényben és Köztisztviselői törvényben foglaltak szerint kell eljárni. 


(6) Amennyiben az érdekeltségi alap összege nem nyújt teljes fedezetet a kifizetésekhez, a kifizetéseket az alábbi sorrend szerint kell teljesíteni:


a.) adófelderítői jutalom,

b.) adóbehajtási jutalom,

c.) közvetett jutalom.(2)


(7) Ha az érdekeltségi alap nem fedezi teljes egészében az adóbehajtási jutalmat, akkor az adóbehajtási jutalmat a rendelkezésre álló összegből az érintett köztisztviselők december havi bruttó illetményének – de legfeljebb 260 ezer forintnak – arányában, illetményarányosan kell megállapítani. (2)


8. §


E rendelet 1996. február 1-től lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Nagyatád, 1996. január 30.


             Ormai István s. k.                                      Dr. Hoffmanné  Németh Ildikó s. k.

                 polgármester                                                                     jegyző





Egységes szerkezetbe foglalva:


Nagyatád, 2020. december 21.





                        Ormai István

Dr. Kovács Ildikó

polgármester

jegyző