Nagyatád Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IV.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről szóló 18/1996. (VII. I.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2021. 04. 13 12:00- 2021. 04. 14

Nagyatád Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IV. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről szóló 18/1996. (VII. I.) önkormányzati rendelet módosítására

Nagyatád Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. (továbbiakban: Ltv.) 34. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 18/1996. (VII. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) módosításáról a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről szóló 18/1996. (VII. 1.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A pályázatok benyújtásának határideje mind a szociális helyzet alapján történő bérbeadás, mind a piaci alapon történő bérbeadás esetén a közzétételtől számított 30 nap.

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről szóló 18/1996. (VII. 1.) önkormányzati rendelet 7/A. § (1)–(9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Piaci alapon történő bérbeadás pályáztatás és nyílt licites versenytárgyalás útján történik Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonának hasznosításáról szóló 30/2008. (IX.1.) önkormányzati rendeletben meghatározott nyílt pályáztatási és nyílt licites versenytárgyalás szabályai szerint.

(2) A piaci alapú bérletre kiírt versenytárgyaláson az vehet részt, akinek Nagyatád Város Önkormányzata felé tartozása nincs. A pályázatot írásban, a pályázati kiírásban megjelölt helyen és időben, lakásonként külön pályázati lapon kell benyújtani.

(3) Pályázatot csak az nyújthat be, akinek és a vele együtt költöző személyeknek az egy főre eső havi nettó jövedelme a pályázat benyújtását megelőző három hónap átlagában meghaladja a pályázati felhívásban meghirdetett lakás induló bérleti díja szerinti bérleti díj

  • a) egyedül költöző esetében három és félszeresét,
  • b) két együtt költöző személy esetében két és félszeresét, gyermekét egyedül nevelő személy esetén kétszeresét,
  • c) három és ennél több együtt költöző személy esetében másfélszeresét,

vagy más hitelt érdemlő módon igazolja, hogy jövedelmi és vagyoni helyzete alapján a piaci lakbér megfizetésére képes. A jövedelem fogalmára és igazolásának szabályaira e rendelet 4. §-ában és a pályázati kiírásban foglaltak az irányadóak.

(4) A piaci alapú lakbér pályázati, induló licit összegének mértéke a pályázat kiírásakor hatályban lévő, az önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének megállapításáról szóló önkormányzati rendeletben megállapított piaci alapú lakbér összege.

(5) A piaci alapon történő lakásbérbeadásra benyújtott pályázatok elbírálásáról, a bérlő kijelöléséről átruházott hatáskörben a Gazdasági Bizottság határozattal dönt.

(6) A pályázati eljárás és a licittárgyalás alapján piaci alapú lakásbérbeadás során a döntésre jogosult azt a pályázót jelöli ki bérlőnek, aki a versenytárgyaláson a legmagasabb összegű havi bérleti díjat ajánlja meg, mely nem haladhatja meg az induló licit összegének 160 %-át. Azonos összegű lakbér megajánlása esetén a döntésre jogosult sorsolással állapítja meg a sorrendet. A nyertes pályázóval megkötött bérleti szerződésben a versenytárgyalás eredményeként kialakult piaci lakbér kerül megállapításra. Ennek összege az önkormányzati rendeletben meghatározott piaci alapú lakbér emelése esetén az emelés mértékével azonos arányban nő.

(7) A kijelölt bérlő részére az önkormányzati lakás legfeljebb öt évre adható bérbe. A bérleti jog szerződés szerinti teljesítés esetén, a bérlő írásbeli kérelmére – pályázati eljárás mellőzésével – a Gazdasági Bizottság döntése alapján legfeljebb újabb öt évre meghosszabbítható.

(8) A versenytárgyalás elbírálását követően a nyertes visszalépése, illetve a bérleti szerződés megkötésére nyitva álló határidőnek az ajánlattevő hibájából eredő eredménytelen eltelte esetén a döntésre jogosult a rangsorban következő pályázót jelöli ki bérlőnek.

(9) Piaci alapon történő bérbeadás esetén a bérlő a szerződéskötéskor a szerződésben meghatározott lakbér 3 havi összegének megfelelő összegű óvadékot köteles a bérbeadó letéti számlájára fizetni. Az óvadékra a Ptk. előírásai az irányadók. Bérlő az óvadék összegének megfizetésével egyidejűleg köteles az első havi lakbér összegét is megfizetni.

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről szóló 18/1996. (VII. 1.) önkormányzati rendelet 7/A. §-a a következő (10) és (11) bekezdéssel egészül ki:

„(10) Bérbeadó az óvadékot lakbérhátralék, közüzemi díjtartozás, továbbá a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségei megtérüléséhez használhatja fel. Az óvadéknak a bérleti szerződés időtartama alatti felhasználása esetén a bérlő az óvadékot a felszólítástól számított 15 napon belül az eredeti összegre köteles kiegészíteni.

(11) Piaci alapon kijelölt bérlő részére bérbe adható lakásnagyság a vele együtt költözők számától függően

  • a) 1 szoba 1-3 fő,
  • b) 1+ fél szoba 1-4 fő,
  • c) 2 szoba 1-5 fő,
  • d) 1+ 2 fél szoba 2-5 fő.
  • e) 1+3 félszoba, 2+fél szoba, 3 szoba 3-6 fő

3. § Ez a rendelet 2021. április 13-án 12 órakor lép hatályba.