Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületek felbontásáról

Hatályos: 2022. 01. 01

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületek felbontásáról

2022.01.01.

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotási hatáskörében, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36. § (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek városképi, városrendezési, közlekedésbiztonsági, közbiztonsági, ellátási és városüzemeltetési szempontból meghatározzák a közterületek felbontásának rendjét.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyatád város közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában, vagy nem önkormányzati tulajdonban álló, de az önkormányzat részére hasznosításra átadott, közterületnek minősülő területek felbontására burkolattól függetlenül.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiség nélküli szervezetre, aki e rendeletben foglaltak szerint közterületet felbont.

(3) A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény felhatalmazása alapján kiadásra kerülő közútkezelői hozzájárulásokra a 21. §-ban foglaltak szerint kell alkalmazni.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a közterületek használatára, amit külön önkormányzati rendelet szabályoz.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Burkolat: a gyalogos- és járműforgalom céljára szolgáló közterületek szilárd, kavicsozott, salakozott, vagy egyéb anyagból készített fedőrétege, valamint a zöldterületek gyep- és virágágyai, cserjés-fás területei.

b) Engedély: a közterület-bontási engedély és a közútkezelői hozzájárulás együttesen.

c) Hatóság: az engedélyek kiadásában a képviselő-testületi hatáskör gyakorlója átruházott hatáskörben Nagyatád Város Polgármestere.

d) Kérelmező: közművet érintő felbontás esetén a közmű tulajdonos vagy szolgáltató, egyéb közterület felbontás esetén az az ingatlan tulajdonos akinek az érdekét szolgálja a közterület felbontása.

e) Kivitelező: a kérelmező vagy a kérelmező megbízásából a közterület felbontását, vagy helyreállítását végző szervezet.

f) Közérdekű tevékenység: terület- és településrendezés, -fejlesztés; kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális tevékenység; valamint kommunális hulladékkezelés; közlekedési infrastruktúra fejlesztése; energiatermelés; vízgazdálkodás.

g) Közmű: az elektromos, víz, szennyvíz, gáz, távhő, csapadékcsatorna, internet, telefon, kábeltévé hálózat nyomvonalas létesítménye.

h) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.), a közművek elhelyezése.

i) Technológiailag alkalmatlan időszak: a fagypont alatti hőmérséklet, amikor a közterületen helyreállítási feladat nem végezhető.

j) Téli időszak: minden év november 15-től a következő év március 15-ig terjedő időszak.

4. Általános rendelkezések

4. § (1) A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény által szabályozott, a közterület felbontásával járó eljárások esetében közútkezelői hozzájárulás kerül kiadásra.

(2) A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény által nem szabályozott, a közterületek felbontásával járó eljárások esetében közterület-bontási engedély kerül kiadásra.

5. A közterület-bontási engedély iránti eljárás

5. § (1) A közterületet felbontani, függetlenül annak burkolatától, engedély birtokában lehet.

(2) A közterület-bontási engedély iránti eljárás önkormányzati hatósági ügy, amely kérelemre indul.

(3) A közterület-bontási engedély iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített, jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon, a közterület tervezett bontását megelőző legfeljebb 60 nappal, de legalább 8 nappal előtte kell benyújtani a Nagyatádi Polgármesteri Hivatal Műszaki és Vagyongazdálkodási Irodájánál.

(4) Nem kell közterület-bontási engedélyt kérni, továbbá a téli időszakra vonatkozó korlátozás nem vonatkozik arra az esetre, amikor a közművezeték meghibásodása és annak halaszthatatlan helyreállítása miatt kell a közterületet felbontani. Ez esetben a közművezeték tulajdonosa vagy a szolgáltató a meghibásodás miatti felbontást 24 órán belül köteles bejelenteni a közterület kezelőjének a jelen rendelet 2. melléklete szerinti kérelem nyomtatványon. A továbbiakban a közterület-felbontás helyreállításának szabályai megegyeznek az engedéllyel történő felbontás utáni helyreállítás szabályaival.

6. § (1) A közterület-bontási engedély iránti kérelemnek hiánytalanul tartalmaznia kell a rendelet mellékletét képező kérelem nyomtatvány tartalmi elemeit.

(2) A közterület-bontási iránti kérelemhez mellékletként szükséges csatolni:

a) helyszínrajz a felbontással érintett közterületről;

b) amennyiben engedélyköteles kiviteli tervet, amely szilárd burkolat bontása esetén tartalmazza a felbontás módját, technológiáját, alkalmazandó gépeket, térbeli és időbeli ütemezését, valamint a helyreállítás módját, technológiáját, felhasználandó anyagok megnevezését, azok tömörítésének, szerkezeti vastagságának mértékét;

c) amennyiben van tervegyeztetési jegyzőkönyvet;

d) amennyiben azt közlekedés-biztonsági szempontok szükségessé teszik, forgalomterelési és/vagy forgalomkorlátozási tervet;

e) a bontási tevékenység volumenére, paramétereire tekintettel a hatóság egyéb dokumentumok benyújtását is előírhatja az engedélyezési eljárás során.

(3) A közterület-bontási engedély nem pótolja, vagy helyettesíti a tevékenység gyakorlására jogosító okirat meglétét, valamint jogszabályban előírt egyéb hatósági vagy szakhatósági engedélyek beszerzését, mely a kérelmező feladata.

(4) A közterület felbontása a közterület-bontási engedély véglegessé válását követő napon kezdhető meg.

6. A közterület-bontási engedély általános szabályai és korlátai

7. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni a helyi építési szabályzatot, a városképi, köztisztasági, közegészségügyi, közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi, zajvédelmi követelményeket, valamint a közérdekre vonatkozó szempontokat.

(2) Téli időszakban közterület-bontási engedély, a szükségszerű azonnali hibaelhárítás esetét kivéve, csak akkor adható ki, amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik a szakszerű helyreállítást.

(3) A város lakott területén zajjal járó bontási munkálatok hétköznap 20 órától reggel 07 óráig, ünnepnapokon és hétvégén teljes nap nem végezhetők. Kivételek azok a rendkívüli hibaelhárítási munkák, amelyek végzését közérdekből a nappali órákig elhalasztani nem lehet.

(4) A kérelmező köteles az igénybevett területnek és környezetének tisztántartására, a keletkezett hulladék elszállítására, valamint a sár és egyéb szennyeződés eltakarítására.

(5) A közterület gyalogos- és járműforgalmát zavartalanul fenn kell tartani. Ennek érdekében a munkaterületet minél keskenyebb sávban kell igénybe venni. Amennyiben a munkálatok oly mértékben veszik igénybe a közlekedési területet, hogy az a biztonságos közlekedést gátolják, úgy a kivitelezőnek terelő közlekedési út kijelöléséről kell saját költségen gondoskodnia. A terelő út mértékétől függően a kivitelezőnek az érintett szervezetek felé engedélykérést (közút kezelője, rendőrség), illetve jelzést (katasztrófavédelem, mentők) kell tennie.

(6) A felbontott közterület és környezetének rendjéért, biztonságáért, a kérelmező teljes körű felelőséggel tartozik, amíg a helyreállított közterületet a hatóság át nem veszi.

(7) Amennyiben a közterület-bontási engedélyben foglaltaktól eltérő nyomvonal igénybevételére van szükség, úgy a hatóságtól azonnal hozzájárulást kell kérni.

8. § Újabb közterület-bontási engedély kiadása megtagadható:

a) ha a kérelmező vagy kivitelező nem megfelelő ütemben végzi munkáját, mindaddig, míg a folyamatban lévő munkák üteme a kívánt mértéket el nem éri;

b) ha a kérelmezőnek vagy kivitelezőnek elmaradása van a munkaterületek helyreállításában (betemetés, betonozás, aszfaltozás, füvesítés stb.), mindaddig, míg a munkaterületeket helyre nem állítja;

c) ha a kérelmező vagy kivitelező a közútkezelő részéről felszólítást kapott valamely korábbi, vagy jelenleg folyamatban lévő munkája helyreállítására, ismételt helyreállítására, javítására, a munkaterület biztosítására vagy egyéb hiányosságának pótlására vonatkozóan, mindaddig, míg a felszólításban előírtakat maradéktalanul nem teljesíti;

d) ha a kérelmező vagy kivitelező engedély nélkül veszi igénybe a közterületet, mindaddig, míg az engedély nélküli közterület-használat fennáll;

e) ha a kérelmező vagy kivitelező korábbi munkaterületén a garanciális felülvizsgálat hiányosságot tárt fel, mindaddig, míg a hiányosságot nem pótolja.

7. A közterület-bontási engedély időtartama

9. § (1) A közterület-bontási engedély határozott időre, a közterület teljes helyreállításának elkészültéig szól.

(2) Amennyiben a helyreállítás a közterület-bontási engedélyben foglalt határidőig nem készül el, közterület-bontási engedély érvényességi ideje a lejárta előtt legalább 5 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható.

8. Közterület helyreállítására vonatkozó általános szabályok

10. § (1) A megbontott közterület helyreállítását a kérelmezőnek kell elvégeznie.

(2) A hatóság az előre tervezett, illetőleg meghibásodás miatt szükségessé vált közterület-bontások után a helyreállítás módját, minőségét, határidejét meghatározza.

(3) Ha a körülmények indokolják a hatóság a hozzájárulásban a helyreállításra kettő határidőt állapíthat meg:

a) az ideiglenes helyreállítás határidejét,

b) a végleges helyreállítás határidejét.

(4) A közterület-bontási engedélyben forgalombiztonsági okok miatt előírható a közterület azonnali helyreállítása.

(5) Az ideiglenes helyreállítást hidegen bedolgozható aszfaltanyaggal, fóliás betonnal, a kőburkolat szakszerű helyreállításával vagy az erre a célra gyártott betonlapokkal kell elvégezni. Az engedélyesnek az ideiglenesen helyreállított burkolatot a végleges helyreállításig közlekedésre alkalmas, biztonságos állapotban kell tartania.

(6) A fás növényzetet védeni szükséges, fát kivágni csak külön engedély birtokában lehet.

(7) Amennyiben a burkolatbontással járó munkavégzés bármely ok miatt szünetel, úgy a kérelmező köteles a hatóságnak bejelenteni. Ez esetben előírható a közterület azonnali helyreállítása.

(8) A közterület-bontás helyreállításának befejezése után a közterületet a kérelmező köteles a hatóságnak átadni.

(9) Ha a véglegesen helyreállított közterületen a munka nem megfelelő elvégzése miatt az átvételt követően süllyedés, vagy hiba mutatkozik, a kérelmezőt később is kötelezni kell a hiba megszüntetésére. Az utólagos helyreállítási kötelezettséget, valamint a költségének viselését az engedély kiadásának időpontjában kiadott közterület-bontási engedélyben kell rögzíteni. A hiba megszüntetéséig bekövetkező balesetekért, a balesetből származó károkért a kérelmezőt terheli felelősség.

(10) A hatóság a közterület helyreállításával kapcsolatos jótállási és szavatossági jogokat köteles érvényesíteni. A hatóság a helyreállítási hibákat az észleléskor jelzi a kérelmező felé. A hatóság a jogszabály szerinti jótállási, szavatossági felülvizsgálatokat köteles elvégezni.

(11) A kérelmező a közterületen lefektetett közművezeték vagy műtárgy geodéziai bemérését köteles elvégeztetni, és azt a hatóság részére átadni.

11. § (1) Ha a közterület helyreállításáról a kérelmező a közterület-bontási engedélyben meghatározott határidőig nem gondoskodik és közterület-bontási engedély hosszabbítását nem kezdeményezte, fel kell szólítani kötelezettségeinek teljesítésére 15 napos határidő megadása mellett.

(2) Ha a helyreállításra vonatkozó felszólításnak a kérelmező 15 napon belül nem tesz eleget, a közterület helyreállítását a hatóság a kérelmező költségére elvégeztetheti.

9. A közterületek helyreállítására vonatkozó egyedi szabályok

12. § A közterület-bontási engedély kiadása során figyelemmel kell lenni a 9. alcímben meghatározott egyedi helyreállítási szabályokra.

9/A. Meghibásodás következtében szükséges helyreállításra vonatkozó egyedi szabályok

13. § (1) A közmű meghibásodását követő burkolatbontás utáni helyreállítást, a technológiailag indokolt legrövidebb időn belül el kell végezni.

(2) A téli, illetve a technológiailag alkalmatlan időben az ideiglenes helyreállítást kell megkövetelni, a végleges helyreállítás határidejének meghatározása mellett.

9/B. Utak helyreállítására vonatkozó egyedi szabályok

14. § (1) A bontás a nyitandó árok vagy munkagödör szélességi méretével azonos szélességben történhet. Az árokkiemelés, közműépítés, földvisszatöltés után a burkolaton további bontást kell végezni azért, hogy a munkaárok, a burkolatalap és az aszfaltburkolat munkahézaga ne essen egy keresztmetszetbe. E célból az ún. átlapolásos technikát kell alkalmazni, vagyis az aszfaltburkolaton, szükség esetén a burkolatalapon is 50-50 cm szélességű további bontást kell végezni a munkaárok mindkét oldalán a rétegek számától függően, hogy a függőleges hézagok vízszintes eltolása biztosított legyen.

(2) A forgalmi sávban csak egy munkagödör lehet.

(3) Ha a bontással érintett út burkolatát hossztengellyel párhuzamos sávban bontják fel, úgy a burkolatot a nyomvonal teljes hosszában félpályásan kell helyreállítani, úttengely felbontása esetén az út teljes szélességében helyreállítandó.

(4) Ha a munkaárok szélessége meghaladja a forgalmi sáv szélességének 50 %-át, akkor a teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni.

(5) Ha az útburkolat teljes szélességének 70 %-át felbontják, az út pályaszerkezetét teljes szélességben újra kell építeni.

(6) Az úttest keresztirányú bontása esetén a helyreállítást a kiemelt szegélyre, illetve az út szélére merőleges munkahézagokkal kell elvégezni.

(7) A helyreállítási munkahézagnak egyenes vonalvezetésűnek és geometriailag szabályosnak (négyzet, téglalap) kell lennie.

(8) Aszfaltburkolatú utak esetén a korábbival megegyező, vagy annál magasabb egyenértékű aszfaltminőségben és szemszerkezettel történhet a helyreállítás.

(9) Földutaknál teljes szélességű úthelyreállítás, gyaluzás, murvázás, kőszórás szükséges.

(10) Dísz- és térkő burkolat helyreállítása esetén, ha van elválasztó sáv, akkor félpályás, ha nincs elválasztó sáv, akkor teljes szélességű burkolat-helyreállítás szükséges.

(11) Ha szükséges a helyreállítási munkák során a helyreállítandó területen lévő aknák, szekrények, szegélyek megemelését, a műszaki előírások alapján szintbe helyezését el kell végezni, lehetőség szerint az aszfaltozás előtt.

9/C. Járdák helyreállítására vonatkozó egyedi szabályok

15. § (1) Aszfaltjárda helyreállítása esetén a kérelmezőnek a kopóréteget teljes szélességben fel kell szedni és új kopóréteget teríteni, függetlenül a munkaárok szélességétől. Az alkalmazható kopóburkolat szemszerkezetében 5 mm-nél nagyobb szemcsenagyság nem lehet.

(2) Dísz- és térkő burkolat helyreállítása esetén, ha van elválasztó sáv, akkor félpályás, ha nincs elválasztó sáv, akkor teljes szélességű burkolat-helyreállítás szükséges.

(3) Szükség szerint a szegélyt, és a burkolatban lévő szerelvényeket megemeléséről a kérelmezőnek gondoskodnia kell.

9/D. Zöldterület helyreállítására vonatkozó egyedi szabályok

16. § Zöldterület bontása esetén a kérelmezőnek 15 cm humuszterítést és füvesítést kell végezni a helyreállításánál, a nyomvonallal és az építéssel érintett teljes roncsolt felületen. Amennyiben az időjárási körülmények a füvesítést nem teszik lehetővé, az átadási jegyzőkönyvben rögzíteni kell a teljesítés határidejét.

9/E. Parkolók helyreállítására vonatkozó egyedi szabályok

17. § Parkoló burkolatának bontása esetén minden megkezdett parkolóhelyet teljes szélességében és hosszúságában helyre kell állítani, de parkolóhelyenként minimum 2,5 m x 5 m nagyságban. A felbontással érintett területen az útburkolati jelek, festések is helyreállítandók.

9/F. Tömörségmérési vizsgálat végzésére vonatkozó egyedi szabályok

18. § (1) A tömörségmérési vizsgálatot kell végezni szilárd burkolatú út, járda, parkoló bontása esetében

a) az 50 m-et meghaladó, tengellyel párhuzamos közterület bontás esetén legalább 25 méterenként,

b) a 30 m2-et meghaladó teljes szélességben történő keresztbontás esetén legalább 15 m2-ként.

(2) A vezetékzóna fölé kerülő anyag tömörségi fokának legalább 90%-osnak kell lennie. A munkagödör visszatöltés felső 50 cm-es rétege legalább 95%-os tömörséggel készüljön.

(3) Az 1,5 m-nél mélyebb munkaárok esetén kizárólag szondás tömörségvizsgálat történhet.

(4) A tömörségmérési vizsgálatok díja a kérelmezőt terhelik.

(5) A közterület-bontási engedélyben további vizsgálatok is előírhatóak, ha a munka nagysága, jellege alapján az indokolt. Minőségi vita esetén a kérelmezőnek kell további vizsgálatokkal igazolnia a megfelelő minőséget.

(6) A közterület-helyreállítás befejezésekor be kell nyújtani a hatóság felé a tömörségi és szerkezeti vastagságot igazoló mérési jegyzőkönyveket, az alkalmazott anyagok műbizonylatait.

(7) A tömörségmérési vizsgálat nem megfelelősége esetén a műszaki átadás átvételhez a hatóság nem járul hozzá és újra helyreállításra kötelez.

10. A közterület-bontási engedély megszűnése és visszavonása

19. § (1) A közterület-bontási engedély megszűnik az engedélyben meghatározott idő lejártával.

(2) Vissza kell vonni a közterület-bontási engedélyt:

a) Abban az esetben, ha a közterület-bontása során közvetlen veszély, a közlekedés zavarása áll fenn.

b) A kérelmező kérelmére, amennyiben a bontás még nem kezdődött meg.

c) Ha a közterület igénybevevője nem tartja be a közterület-bontási engedélyben előírtakat.

(3) Ha közterület igénybevevője nem tartja be a közterület-bontási engedélyben előírtakat, a kérelmezőt írásban fel kell szólítani 15 napos határidő megadása mellett a közterület-bontási engedélyben foglaltak betartására.

(4) Ha közterület-bontási engedély a (2) bekezdés a) és c) pontjaiban foglalt okok miatt visszavonásra kerül, a kérelmező a visszavonást követő 15 napon belül köteles a közterületet helyreállítani. Ha a kérelmező a felszólítás ellenére a közterület helyreállítását nem végzi el, a hatóság a kérelmező költségére a közterület-helyreállításáról gondoskodik.

11. Engedély nélküli közterület-bontás következményei

20. § (1) Aki közterületet közterület-bontási engedély nélkül bont fel, kivéve a hibaelhárítást, köteles az engedélyező hatóság felhívására közterület-bontási kérelmet benyújtani, vagy a jogellenes közterület-bontást haladéktalanul megszüntetni és kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát helyreállítani. E kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 15 napon belül nem tesz eleget.

(2) A hatóság az eredeti állapotot az (1) bekezdés szerinti felhívás mellőzésével és ott megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha a bontás balesetveszélyes, vagy a közérdekű tevékenységet gátolja. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit a közterületet engedély nélkül felbontó köteles viselni.

12. Közútkezelői hozzájárulás

21. § (1) A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján kiadásra kerülő közútkezelői hozzájárulást az e rendelet 3. melléklete szerinti kérelem nyomtatvány benyújtásával kell kérelmezni a Nagyatádi Polgármesteri Hivatal Műszaki és Vagyongazdálkodási Irodájánál.

(2) A közútkezelői hozzájárulás a kiállításától számított 2 évig hatályos.

(3) A közútkezelői hozzájárulásban engedélyezett igénybevétel megkezdése előtt legalább 10 munkanappal munkavégzés hozzájárulási engedély kérelmet kell benyújtani a rendelet 4. melléklete szerinti kérelem nyomtatványon, kettő eredeti példányban a Nagyatádi Polgármesteri Hivatal Műszaki és Vagyongazdálkodási Irodájánál.

(4) A munkálatok a jóváhagyással ellátott munkavégzési engedély megadását követően kezdhető meg.

(5) A közútkezelői hozzájárulások a jelen rendeletben szabályozott közterület-bontási engedély általános szabályai és korlátai, valamint a közterület helyreállítására vonatkozó általános és egyedi szabályok alapján kerülnek kiadásra.

(6) A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szerinti, közmű meghibásodás miatti rendkívüli igénybevételt az e rendelet 2. melléklete szerinti kérelem nyomtatványon kell bejelenteni. A rendkívüli igénybevételre a jelen rendeletben szabályozott, közterület helyreállítására vonatkozó általános és egyedi szabályokat kell érvényesíteni.

13. Záró rendelkezések

22. § A rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Közterület-bontási engedély iránti kérelem nyomtatvány
(a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény hatálya alá nem tartozó eljárásokhoz)
Kérem, hogy az alábbiak szerint szíveskedjenek részemre a közterület-bontási engedélyt kiadni:

1. Kérelmező

Természetes személy esetén:

Név:

Születési név:

Születési hely, idő:

Anyja neve:

Lakóhely:

Telefonszám:

Gazdálkodó szervezet esetén:

Név:

Képviselője:

Székhelye:

Gazdálkodási forma:

Nyilvántartási szám:

Adószám:

Telefonszám:

2. A közterület-bontás célja:

3. A közterület-bontás időtartama, a teljes helyreállításig:

………………………………............. tól, .......................................................................... ig.

4. A közterület-bontás helyének meghatározása (utca, házszám, helyrajzi szám stb.)

5. A felbontani kívánt közterület jellege (járda, zöldsáv, parkoló stb.)

6. A felbontani kívánt közterület

nagysága: m2.

szélessége: m.

hossza: m.

mélysége: m.

7. A közterület-felbontás módja:

8. A közterület-bontásért felelős személy

Cég, személy neve:

Címe:

Kapcsolattartó:

Telefonszáma:

Jogosultsága:

9. A közterület helyreállításért felelős személy

Cég, személy neve:

Címe:

Kapcsolattartó:

Telefonszáma:

Jogosultsága:

10. Becsatolt mellékletek:

Helyszínrajz a felbontással érintett közterületről.

Amennyiben engedélyköteles kiviteli tervet, amely szilárd burkolat bontása esetén tartalmazza a felbontás módját, technológiáját, alkalmazandó gépeket, térbeli és időbeli ütemezését, valamint a helyreállítás módját, technológiáját, felhasználandó anyagok megnevezését, azok tömörítésének, szerkezeti vastagságának mértékét.

Amennyiben van tervegyeztetési jegyzőkönyv.

Amennyiben azt közlekedés-biztonsági szempontok szükségessé teszik, forgalomterelési és/vagy forgalomkorlátozási tervet.

Egyéb: ……………………………………………………………………………………...

A kérelmet a közterület-bontás megkezdése előtt legalább 8 nappal megelőzően kell benyújtani.

A kérelem benyújtása nem jogosít a közterület felbontására.

Vállalom a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek felbontásáról szóló …/2021. (…) önkormányzati rendeletében foglalt helyreállítási kötelezettségek teljesítését.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében hozzájárulok személyes adataim / a gazdálkodó szervezet adatainak kezeléséhez, illetve az eljáró hatóságokhoz történő továbbításához.

A kérelmemnek helyt adó közterület-bontási engedély esetén fellebbezési jogomról lemondok.

Kelt: , év hónap nap

PH

……………………………………………

kérelmező (cégszerű) aláírása

2. melléklet

Közművezeték meghibásodása következtében történt
közterület felbontás bejelentési kérelem nyomtatvány

1. Meghibásodott közmű megnevezése:

2. Kérelmező

Természetes személy esetén:

Név:

Születési név:

Születési hely, idő:

Anyja neve:

Lakóhely:

Telefonszám:

Gazdálkodó szervezet esetén:

Név:

Képviselője:

Székhelye:

Gazdálkodási forma:

Nyilvántartási szám:

Adószám:

Telefonszám:

3. A közterület-bontás célja:

4. A közterület-bontás ideje:

5. A közterület-bontás helyének meghatározása (utca, házszám, helyrajzi szám stb.)

6. A felbontott közterület jellege (közút, járda, padka, zöldsáv, parkoló stb.)

7. A felbontott közterület

nagysága: m2.

szélessége: m.

hossza: m.

mélysége: m.

8. A közterület-felbontás módja:

9. A közterület helyreállításának ideje:

10. A közterület helyreállításért felelős

Cég, személy neve:

Címe:

Kapcsolattartó:

Telefonszáma:

11. Becsatolt mellékletek:

Helyszínrajz a felbontással érintett közterületről.

Amennyiben azt közlekedés-biztonsági szempontok szükségessé teszik, forgalomterelési és/vagy forgalomkorlátozási intézkedések megnevezése.

Egyéb: ……………………………………………………………………………………...

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében hozzájárulok személyes adataim / a gazdálkodó szervezet adatainak kezeléséhez, illetve az eljáró hatóságokhoz történő továbbításához.

Kelt: , év hónap nap

PH

……………………………………………

kérelmező (cégszerű) aláírása

3. melléklet

Közútkezelő hozzájárulás kiadása iránti kérelem nyomtatvány
a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény előírásai alapján
Kérem, hogy az alábbiak szerint szíveskedjenek részemre a közútkezelői hozzájárulást kiadni:

1. A közút igénybevételének megnevezése:

A közút felbontása építmény elhelyezése céljából. (36. § (1))

A közút területének egyéb nem közlekedés célú elfoglalásához. (36. § (1))

Útcsatlakozás létesítéséhez. (39. § (1))

A közút műtárgyának minősülő árokba, csatornába vagy más vízelvezető létesítménybe a közút területén kívüli területekről származó vizek bevezetése céljából. (42. § (3))

Külterületen a közút tengelyétől számított ötven méteren, autópálya, autóút és főútvonal esetén száz méteren belül építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, kő, kavics, agyag, homok és egyéb ásványi nyersanyag kitermeléséhez, valamint a közút területének határától számított tíz méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához. (42/A. § (1))

Belterületen - a közút mellett - ipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, továbbá egyéb szolgáltatási célú építmény építéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, valamint a településrendezési tervben szereplő közlekedési és közműterületen belül nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, továbbá a közút területének határától számított két méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához. (42/A. § (1))

Amennyiben az elhelyezendő létesítmény dőlési távolsága a közút határát keresztezi. (42/A. § (1))

2. Kérelmező (akinek az érdekében az igénybevétel történik)

Természetes személy esetén:

Név:

Születési név:

Születési hely, idő:

Anyja neve:

Lakóhely:

Telefonszám:

Gazdálkodó szervezet esetén:

Név:

Képviselője:

Székhelye:

Gazdálkodási forma:

Nyilvántartási szám:

Adószám:

Telefonszám:

3. A közút igénybevételének célja:

4. A közút igénybevételének tervezett időtartama:

kezdete: ………………………………............................. tól,

befejezése: .......................................................................... ig.

5. A közút igénybevételének helye (utca, házszám, helyrajzi szám stb.):

6. Az elfoglalni kívánt útterület

nagysága: m2.

szélessége: m.

hossza: m.

7. A közútkezelői hozzájárulásban foglalt feltételek betartásáért felelős személy

Neve:

Címe:

Telefonszáma:

8. Az igénybevétel eredményeként a közút területén, az alatt vagy a felett elhelyezett építmény vagy más létesítmény

tulajdonosának:

Neve:

Címe:

Kapcsolattartó:

Telefonszáma:

és üzemeltetőjének:

Neve:

Címe:

Kapcsolattartó:

Telefonszáma:

9. A közterület-felbontás módja:

10. Kérelemhez mellékelni kell:

a) Az igénybevételt feltüntető tervet (helyszínrajzot, vázlatot, műszaki leírást).

b) Amennyiben szükséges a közút érintett szakaszának hossz-, illetve keresztszelvényét, feltüntetve azokon a vízelvezetés megoldását.

c) Az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás tervét valamennyi építési ütemre vonatkozóan, amely tartalmazza a munkavégzés szüneteltetése idején (munkaidőn kívüli időszak, pihenőnap) érvényes ideiglenes forgalmi rendet is.

11. Az útcsatlakozás létesítéséhez szükséges közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem a 10. pont szerinti mellékleteken felül tartalmazza:

a) a vízelvezetés megoldását az útcsatlakozás térségében,

b) a csatlakozóút várható forgalmi adatait,

c) a csatlakozóút hossz-szelvényét és minta keresztszelvényét és

d) a csatlakozóút közúti jelzéseinek felsorolását.

12. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 42/A. § (1) bekezdésében felsorolt tevékenységek végzéséhez szükséges közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem 10. pont szerinti mellékleteken felül tartalmazza

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében hozzájárulok személyes adataim / a gazdálkodó szervezet adatainak kezeléséhez, illetve az eljáró hatóságokhoz történő továbbításához.

Kelt: , év hónap nap

PH

……………………………………………

kérelmező (cégszerű) aláírása

a) az érintett ingatlan azonosításához szükséges ingatlan-nyilvántartási adatokat és

b) az építménynek, tevékenységnek, fának a közút tengelyétől, illetve területének határától mért távolságát.

4. melléklet

Munkavégzés hozzájárulási kérelem nyomtatvány

A munkavégzési hozzájárulást kérelmező

A munkavégzést végző kivitelező

Neve

Neve

Címe

Címe

A képviselőjének

A kivitelezésért felelős személy

Neve

Neve

Címe

Címe

Telefonszáma

Telefonszáma

A munkavégzés

pontos helye

megnevezése

vízellátás, gázellátás, csatornázás, hőellátás, elektromos kábel, közvilágítási kandeláber, távközlési alépítmény, közúti műtárgy, útpálya, járda,
egyéb: ..........................................................................................................................................

jellege

fejlesztés, beruházás, felújítás, korszerűsítés, karbantartás, javítás, kiváltás, bekötés, egyéb:…………………………….…………………………………………………………….

tervezett munkakezdés időpontja:

tervezett befejezés (végleges helyreállításának) időpontja:

építési engedélyt, vagy létesítési hozzájárulást kiadó hatóság

neve

ügyiratszáma

közútkezelői hozzájárulás

ügyiratszáma

építés alatti forgalomkorlátozási terv

száma

kelte

Burkolat

bontandó burkolat neme

mennyiség (fm)

mennyiség (m2)

építendő burkolat neme

mennyisége (fm)

mennyisége (m2)

útpálya

járda

útszegély

zöldterület

egyéb

Burkolatnemek: öntött aszfalt, hengerelt aszfalt, makadám, kiskockakő, nagykockakő, keramit, kavicsolt, járdalap, járdakő, beton, egyéb: ……………………………………………

Nyomvonalas bontások hossza

fm

bontási helyek száma

db

törmeléklerakó megnevezése

Kelt:
Hozzájárulást kérelmező: Kivitelező:
…………………………………… ……………………………………
cégszerű aláírás cégszerű aláírás
A munkavégzési hozzájárulási kérelemben foglaltakat
jóváhagyom nem hagyom jóvá kikötéssel jóváhagyom
Kikötések:
Kelt:
Ph.
…………………………………………
Nagyatád Város Önkormányzata
közútkezelő