Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (I.15.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetésére, továbbá a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályokról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2021. 01. 18

NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


4/2021. (I. 15.) rendelete


az avar és a kerti hulladék égetésére, továbbá a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályokról


Nagyatád Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvényben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény a 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:


  1. A rendelet célja és hatálya


1. §


(1) E rendelet célja, hogy az avar és kerti hulladék égetésére, továbbá a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok és korlátozások megállapításával elősegítse a levegő tisztaságának és a lakosság egészségének védelmét.


(2) A rendelet hatálya Nagyatád város belterületére terjed ki.


  1. Értelmező rendelkezés


2. §


Jelen rendelet alkalmazása során avarnak, a növények életciklusa során elhullatott, keletkezett száraz növényi részeket (ágak, levelek stb.); kerti hulladéknak, a kerti művelés során keletkező éghető növényi hulladékokat (ágak, lekaszált száraz gaz, fű, növényi részek, kukoricaszár stb.) nevezzük.


  1. Az égetés szabályai



3. §


(1)  A kerti hulladékot elsősorban újrahasznosítás útján kell kezelni. A kerti hulladék elégetésére csak akkor kerülhet sor, ha más újrahasznosítási lehetőség nem alkalmazható.


(2) A kerti hulladék elszállítására az évente szükség szerint szervezett és meghirdetésre kerülő lombtalanítási akció is igénybe vehető.


(3)  A lakosság érdekeit figyelembe véve, a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és a kerti hulladék égetése minden évben kizárólag október 1. és május 31. napja közötti időszakban megengedett.


(4) Az égetést a meghatározott időszakban munkanapokon 8 órától 18 óráig, szombaton 13 órától 18 óráig lehet végezni.


(5)  Az ingatlanok tisztítása, karbantartása során az ingatlanon keletkező avar és kerti hulladék csak felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával égethető el, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett.


(6) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, s az eltüzelése csak folyamatosan kis adagokban történhet.


(7)  Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, gumi, egyéb veszélyes hulladék stb.).


(8) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, állandó felügyelet mellett lehet, úgy, hogy az az emberi környezetet ne károsítsa és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.


(9) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.



4. §


(1) Az égetés csak úgy folytatható, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, továbbá tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.


(2) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.


(3) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.


(4) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást meg kell szüntetni.



  1. Tiltó rendelkezések


5. §


 (1) Égetéssel az avart és a kerti hulladékot megsemmisíteni tilos:

  1. közterületen,
  2. a szociális-, egészségügyi-, gyermek-, ifjúsági-, nevelési-, oktatási, egyházi és művelődési intézmények száz méteres körzetén belül, azok működésének időtartama alatt,
  3. június 1. és szeptember 30. napja közötti időben,
  4. vasárnapokon és ünnepnapokon,
  5. szeles, vagy ködös, erősen párás időben,
  6. ha az illetékes szerv tűzgyújtási, illetve az önkormányzat égetési tilalmat rendel el.



5.A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok


6. §



  1. A háztartási tüzelőberendezések és azok tartozékainak rendeltetésszerű használatáról, azok időszakosan esedékes ellenőrzési illetve karbantartási munkáinak elvégeztetéséről a berendezés tulajdonosa köteles gondoskodni a légszennyező anyagok káros mértékű kibocsátásának csökkentése érdekében.


  1. Hulladékok (háztartási, ipari, veszélyes és egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer festék stb.) nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.




  1. Záró rendelkezés


9. §



  1. E rendelet 2021. január 18-én lép hatályba.
  2. E rendelet a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.



Nagyatád, 2021. január 15.





Ormai István

Dr. Kovács Ildikó

polgármester

jegyző