Nagyatád Város Önkormányzat Képviselő-testülete 16/2021. (VI. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 04

a szociális pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Nagyatád Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörét gyakorolva alkotta meg rendeletét.

A Somogy Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) törvényességi felügyeleti jogkörben vizsgálta a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeleteket. A Kormányhivatal – határidő tűzésével – felhívta az önkormányzatot, hogy a szociális ellátásokról szóló rendeletét az általa meghatározott szempontok alapján vizsgálja felül. A rendelet felülvizsgálásra került, melynek során szükségessé vált a módosítása.

Részletes indokolás

Az 1–7. §-hoz

1. §

Az 1. §-hoz: A rendelet 3. §-a kiegészül a h) ponttal, amely a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzet fogalmát határozza meg.

2. §

A 2. §-hoz: A rendelet 8. § (1) bekezdésére vonatkozó módosító rendelkezéseket tartalmaz, amely az önkormányzat által települési támogatás keretében biztosított juttatások körét bővíti ki kettő ellátási forma meghatározásával.

3. §

A 3. §-hoz: A helyi autóbusz-közlekedés utazási költségének viseléséhez nyújtott települési támogatás jogosultsági feltételeit, a támogatásra való jogosultság megállapítására vonatkozó kérelem benyújtásának határidejét, a támogatás elbíráláshoz szükséges, csatolandó iratok körét határozza meg.

4. §

A 4. §-hoz: A gyermek születésekor, a gyermek neveléséhez nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: születési támogatás) jogosultsági feltételeit, a támogatásra való jogosultság megállapítására vonatkozó kérelem benyújtásának határidejét, a támogatás elbíráláshoz szükséges, csatolandó iratok körét határozza meg.

5. §

Az 5. §-hoz: A rendelet 7. mellékletének, a „Kérelem születési támogatás megállapításához” nyomtatványnak a módosítását tartalmazza. A rendelet kiegészül a „Kérelem a helyi autóbusz közlekedés utazási költségének támogatásához” megnevezésű 8. melléklettel.

6. §

A 6. §-hoz: A hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.

7. §

A 7. §-hoz: A rendelet hatályba lépését szabályozza.