Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 05
a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A törvény felhatalmazása alapján a helyi önkormányzat képviselő-testületének lehetősége van a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére. A képviselő-testület az együttélés szabályait helyi szinten, a helyi sajátosságokat figyelembe vevő jogalkotással szabályozhatja.
A Kúria e tárgyban hozott határozatai alapján megállapítható, hogy csak azokban az esetekben indokolt az önkormányzati rendeletalkotás, amikor nincs magasabb szintű jogszabály, amely szabályozná a helyi közösség által sérelmezett normaszegést. A közösségi együttélést szabályozó önkormányzati rendeletben a rendezett lakókörnyezetre vonatkozó feltételek meghatározása nem helyi sajátosság, nem helyi közügy, hanem törvény és magasabb szintű jogszabályok által szabályozott tárgykör. Az ilyen szabályozást tartalmazó rendelet ellentétes az Alaptörvénnyel és a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvénnyel.
A fenti szempont alapján a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 27/2014. (XII. 2.) önkormányzati rendelet felülvizsgálásra került, melynek során szükségessé vált a módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
1. § -hoz
Az 1. §-hoz: A önkormányzati rendelet rendezett lakókörnyezetre vonatkozó feltételek meghatározásáról szóló rendelkezésének hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
2. § -hoz
A 2. §-hoz: A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.