Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelmi és szociális személyes gondoskodásról szóló 7/2008. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 05
a gyermekvédelmi és szociális személyes gondoskodásról szóló 7/2008. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) meghatározza a gyermekek napközbeni ellátásának szabályait, melyben azok formáiról, működési rendjéről, az ellátandó gyermekek köréről, a nyújtott ellátásokról és az ellátásért fizetendő térítési díjról is rendelkezik.
A Gyvt. hatályos rendelkezései alapján a gyermekek napközbeni ellátása családi napközi keretében már nem biztosítható. A Gyvt. a bölcsődei ellátást biztosító ellátási formák közé bevezeti a mini bölcsőde napközbeni alapellátást.
Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (3) bekezdése szerint az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes. Ezen jogalkotási alapelv alapján a gyermekvédelmi és szociális személyes gondoskodásról szóló 7/2008. (II.15.) önkormányzati rendelet felülvizsgálásra került, melynek során módosítása vált szükségessé, mivel több rendelkezése már nem hatályos jogszabályra történő hivatkozást tartalmaz, egyes rendelkezései pedig nem felelnek meg a magasabb szintű jogszabálynak.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
1. §
Az 1. §-hoz: A családi napközi ellátási formára vonatkozó hivatkozás hatályon kívül helyezésre került a kérelmező által igényelhető ellátás benyújtása helyének meghatározásánál.
2. §
A 2. §-hoz: A családi napközi ellátási formára vonatkozó hivatkozás hatályon kívül helyezésre került az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások közül.
A családi napközi ellátási formára vonatkozó hivatkozás hatályon kívül helyezésre került. A Segesdi Intézményegység a bölcsődei ellátást mini bölcsődei ellátási formában nyújtja.
3. §
A 3. §-hoz: A családi napközi ellátási formára vonatkozó hivatkozás hatályon kívül helyezésre került. A Társulás a gyermekek napközbeni ellátását bölcsődei ellátás keretében biztosítja. A bölcsődei ellátást bölcsődében és mini bölcsődében nyújtja.
4. §
Az 4. §-hoz: A térítési díjfizetésre köteles gyermekjóléti alapszolgáltatás kiegészült a gyermekétkeztetés szolgáltatással.
5. §
A 5. §-hoz: A gyermekétkezetésnél igénybe vehető normatív kedvezményről a Gyvt. 21/B. § (1) bekezdése rendelkezik.
6. §
A 6. §-hoz: Hatályon kívül helyezésre került a családi napközi ellátási formára vonatkozó hivatkozás.
7. §
A 7. §-hoz: A rendelet hatályba lépését szabályozza.