Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 22/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 05
a településkép védelméről szóló 22/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelete módosításáról
Általános indokolás
Az épített és a természetes környezet egységes védelme, egyben az építési beruházások gyors és sikeres megvalósíthatósága érdekében az Országgyűlés megalkotta a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Kormányrendelet alapján az önkormányzatoknak rendeletet kell alkotnia a településkép védelméről szóló szabályokról.
Az önkormányzatnak biztosítania kell egy széleskörű tájékoztatást a településképi követelményekről, ezzel elősegítve a településkép védelmének és alakításának eredményes érvényesülését az építmények tervezése és kivitelezése során.
A települések dönthetnek széleskörű társadalmi párbeszéddel a településképi követelményeikről. A településképi arculati kézikönyvben és a településképi rendeletben jó példákon keresztül be lehet mutatni a helyi építészeti és természeti arculat jellegzetességeit.
Jelen módosítás a településképi védelemről szóló 22/2018.(XII.14.) önkormányzati rendelet módosítására irányul. A módosítás a településrendezési eszközök közötti összehangolást tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1–46. §-hoz
Az 1. 2. 3. 4. §-okban kerül meghatározásra Nagyatád Város településképi védelméről szóló rendelet célja, hatálya, alkalmazása.
A 5. 6. §-ban kerülnek meghatározásra a helyi védelem feladata, általános szabályai, önkormányzati kötelezettségek.
A 7. §-ban kerül meghatározásra az egyedi védelem.
A 8. 9. §-ban kerülnek meghatározásra a védett természeti értékekre vonatkozó követelmények.
A 10. 11. 11. 12. §-okban kerülnek megállapításra a településképi szempontból meghatározó és kiemelt területek.
A 13. - 35. §-ok tartalmazzák a településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelményeket; településközponti terület, lakótelepi terület, kertvárosi és falusi terület, ipari jellegű, nagyléptékű beépítési terület, településképet meghatározó zöldfelület és egyéb zöldfelület, településképet meghatározó kapuk, nagytáblás monokultúrás mezőgazdasági terület, települési zöld gyűrű terület, kisparcellás, mozaikos mezőgazdasági terület, szőlőskerti terület, egybefüggő erdőgazdasági terület, patakmenti galériaerdős terület vonatkozásában.
A 36. 37. §-ban kerülnek meghatározásra az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére vonatkozó településképi követelmények.
A 38. §-ban kerülnek meghatározásra a reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények.
A 39. §-ban kerülnek meghatározásra a településkép érvényesítési eszközök.
A 40. §-ban kerül meghatározásra a településképi véleményezési eljárás rendje.
A 41. §-ban kerülnek meghatározásra a településképi bejelentési eljárás szabályai.
A 42. 43. § a településképi követelmények alkalmazásának önkormányzati ösztönzését szabályozza.
A 44. 45. 46. §-ok rendelet hatálybalépését, a hatályon kívül helyező rendelkezéseket szabályozza.