Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 23/2013. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 05

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.05.
a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 23/2013. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Somogy Vármegyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) törvényességi felügyeleti jogkörben vizsgálta a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló önkormányzati rendeleteket. A Kormányhivatal – határidő tűzésével – felhívta az önkormányzatot, hogy a közterület elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló rendeletét az általa meghatározott szempontok alapján vizsgálja felül. A rendelet felülvizsgálata megtörtént, melynek módosítása vált szükségessé.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
Az 1. §-hoz: A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 52. § (1) bekezdése értelmében a rendelet tervezete bevezető részt tartalmaz. A bevezető rész a Jszr. 52. § (2) bekezdése szerint a jogszabály megalkotásához szükséges érvényességi kellékek felsorolását és a jogalkotás aktusára utaló kifejezést foglalja magában. A Jszr. 54. § (1) bekezdése kimondja, hogy a nem eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotni tervezett rendelet bevezető részében egyértelműen meg kell jelölni a jogszabály egyes rendelkezésinek a megalkotásához szükséges valamennyi olyan felhatalmazó rendelkezést megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a rendeletet kiadják. A Jszr. 55. § (1) bekezdése szerint a rendelet alkotásra felhatalmazást adó rendelkezés vagy az eredeti jogalkotói hatáskört megállapító rendelkezés után meg kell jelölni azt a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a jogszabályt kiadják. A Jszr. 55. § (5) bekezdése értelmében az önkormányzati rendelet bevezető részének megszövegezésekor az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni.
A 2. §-hoz: A Jszr. 70. § (1) bekezdése szerint a felhatalmazás alapján kiadott jogszabály tervezetében alkalmazott fogalom a felhatalmazó rendelkezést tartalmazó jogszabályban értelmezett fogalomtól eltérően nem értelmezhető, és az értelmező rendelkezés nem ismételhető meg. Az önkormányzati rendelet nem tartalmazhat szó szerint átvett, megismételt jogszabályi rendelkezéseket.
A 3. §-hoz: Meghatározza azokat magasabb szintű jogszabályokat, amelyeket a jogalkalmazónak a közterületek elnevezésénél, valamint a házszám-megállapításánál alkalmaznia kell.
A 4. §-hoz: Az önkormányzati rendelet nem tartalmazhat szó szerint átvett, megismételt jogszabályi rendelkezéseket.
Az 5. §-hoz: A közterület elnevezéséről szóló képviselő-testületi döntés alapján az új közterületi elnevezést nyilvántartásba kell venni, be kell jegyezni az egységes címkezelést biztosító központi címregiszterbe.
A 6. §-hoz: A jegyző átruházott hatáskörben, önkormányzatai hatósági eljárásban dönt a házszám megállapításáról. Az eljárás csak hivatalból indulhat meg.
A 7. §-hoz: A Jszr. 51. § (1) bekezdése szerint az önkormányzati rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely a szabályozás előzményét, indokát és célját határozza meg, emiatt az ilyen szabályozást az Ör.-ből hatályon kívül kell helyezni.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 6. § (1) és (2) bekezdései rendelkeznek az önkormányzati rendelet területi és személyi hatályáról. A Jat. 6. § (3) bekezdése értelmében a jogszabály területi, illetve személyi hatályát a jogszabályban akkor kell kifejezetten meghatározni, ha az (1) és (2) bekezdéstől eltérő területre, illetve személyi körre terjed ki. Az Ör.-ből a rendelet hatályára vonatkozó rendelkezést hatályon kívül kellett helyezni.
Az Alaptörvény alapján önkormányzati rendelet nem terjeszkedhet túl a felhatalmazás tartalmi keretein. A helyi jogalkotó a közterületek elnevezésének valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló és a házszámozás szabályait megállapító rendeletében az emléktábla állítás rendjére vonatkozó szabályokat nem állapíthat meg, ezért ezeket a rendelkezéseket az Ör.-ből hatályon kívül kell helyezni.
A 8. §-hoz: A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.