Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2001. (II.23.) önkormányzati rendelete

az útépítési hozzájárulásról

Hatályos: 2001. 02. 23


Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésben és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi 31.§-ban kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által végzett útépítésekhez kapcsolódó útépítési hozzájárulásról az alábbi rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések

1.§


(1) Jelen rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén önkormányzati beruházásban készülő útépítésekre.


(2)[1] Sarokteleknél a hozzájárulást arra az útépítésre kell megfizetni, amelyre vonatkozóan az ingatlanról való kijárás biztosított. Amennyiben két utcára biztosított a kijárás, akkor ahhoz az útépítéshez kell hozzájárulni, ahol először készül útépítés.


2.§


(1) E rendelet alkalmazásából útépítés:

a szilárd (kő, beton, aszfalt) burkolatú közút és a közterületen lévő járda építése.


(2) Útépítési hozzájárulás: az a befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó képviselő-testület a beruházási összeg alapján az út által kiszolgálandó lakóingatlanonként megállapított.


(3) Lakóingatlan: az az önálló helyrajzi számmal rendelkező, illetve a településrendezési terv vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható földterület, melyre lakóépület, hétvégi ház, gazdasági épület építhető.


(4)[2] Telekszélesség: az a telekméret (folyóméterben kifejezve), amellyel a lakóingatlan az építendő úthoz csatlakozik. Nyúlványos telek esetén ez a méret az építési engedélyezési eljárás során figyelembe veendő szélességet jelenti.


A útépítéssel kapcsolatos rendelkezések

3.§


(1) [3]Az önkormányzat által végzett útépítési beruházásról a képviselő-testület dönt, a beruházási költségek fedezetét évente a költségvetési rendeletben e célra elkülönített keretösszegből biztosítja. A beruházást a polgármesteri hivatal bonyolítja le.

(2) [4]Az önkormányzat ott végez beruházást, ahol az érintett ingatlantulajdonosok legalább 2/3-a írásbeli nyilatkozatban vállalja a rá eső útépítési hozzájárulás megfizetését.


(3) A (2) bekezdés szerinti vállalás esetén, ha a magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (a továbbiakban: tulajdonos) a tulajdonát képező ingatlant kiszolgáló, önkormányzat által létesített út építéséhez pénzbeli befizetéssel nem járul hozzá, az útépítési hozzájárulás megfizetésére kell kötelezni. A megfizetésig a kötelezettség összege az ingatlanra teherként az önkormányzat javára bejegyzésre kerül.

Az útépítési hozzájárulással kapcsolatos rendelkezések

4.§


(1) [5]Az útépítési hozzájárulás felosztása az ellátható lakóingatlanok között telekszélességüknek megfelelő arányban történik. A hozzájárulás mértéke a felosztható beruházási összköltségnek az érintett lakóingatlanra jutó hányada. (beruházási összköltség 50%-a / beruházás folyóméter X telekszélesség)


(2) [6]Az útépítési hozzájárulást az érintett lakóingatlan tulajdonosa köteles megfizetni. Több tulajdonos esetén a fizetési kötelezettség a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk alapján terheli. A tulajdonostársak megállapodása alapján a hozzájárulás megfizetését írásban a tulajdonostársak egyike is magára vállalhatja.


(3) [7]Az ingatlanokra felosztandó útépítési hozzájárulás mértéke a beruházási összköltség 50 %-a.

(4) Az útépítési hozzájárulás megfizetése alól rendkívül indokolt esetben kérelemre felmentés adható.

(5) Az útépítési hozzájárulás összegét a beruházás megvalósulását követő hat hónapon belül kell az önkormányzatnak egy összegben megfizetni. Méltánylást érdemlő esetben a megfizetése részletfizetés engedélyezhető. A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

(6) A fizetési kötelezettség teljesítéséig az ingatlanra az önkormányzat javára az útépítési hozzájárulás mértéke erejéig jelzálogjog kerül bejegyzésre.

Záró rendelkezések

5.§


(1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2)[8] Az útépítési hozzájárulás kivetését önkormányzati hatósági ügyként kell kezelni és a 2004. évi CXL. törvény szabályait kell az eljárásra alkalmazni, melyben átruházott hatáskörben a polgármester jár el.


Balatonfenyves, 2001. február 22.



Lombár Gábor                                                                       Dr. Tóthné Dr. Sass Mónika

polgármester                                                                          jegyző




Egységes szerkezetbe foglalva 2008.02.15-én.



dr. Tóthné dr. Sass Mónika

jegyző

[1]

Beiktatta a 3/2007.(III.30.) 1.§-a.

[2]

Módosította az 1/2008.(II.15.) 1.§-a (hatályos 2008.03.01.)

[3]

Módosította a 3/2007.(III.30.) Kt.sz. rendelet 2.§ (1.) bek.

[4]

Módosította a 3/2007.(III.30.) Kt.sz. rendelet 2.§ (2.) bek.

[5]

Módosította az 1/2008.(II.15.) Kt.sz. rendelet 2.§ (1.) bek. (hatályos 2008.03.01.)

[6]

Módosította a 3/2007.(III.30.) Kt.sz. rendelet 3.§ (2.) bek.

[7]

Módosította az 1/2008.(II.15.) Kt.sz. rendelet 2.§ (3.) bek. (hatályos 2008.03.01.)


[8]

Módosította a 15/2005.(IX.30.)Kt.sz. rendelet 1.§-a