Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2006. (IX.15.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjról

Hatályos: 2016. 10. 10- 2018. 11. 30

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13.§. 8.a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a  következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§


E rendelet célja, hogy meghatározza Balatonfenyves Község Képviselő-testület által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj ellátás pályázati feltételeit, mértékét, elbírálásának rendjét.


A rendelet hatálya


2.§[1]


(1) A rendelet hatálya azokra a Balatonfenyvesen lakóhellyel rendelkező hallgatókra terjed ki, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.



(2) A rendelet hatálya kiterjed azokra a Balatonfenyvesen lakóhellyel rendelkező, a tárgyévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetőleg felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett fiatalokra, akik felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.


Elbírálás rendje


3.§


(1) Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete évente határozattal dönt a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj rendszerhez (továbbiakban: ösztöndíj rendszer) való csatlakozásról. Ezen határozatában dönt az adott évben biztosítandó támogatás mértékéről is.


(2) Amennyiben az Önkormányzat az ösztöndíjrendszer tárgyévet követő fordulójához nem csatlakozik, az ösztöndíjrendszer keretében a korábbi évek során vállalt kötelezettségét a tárgyévet követő évben változatlan formában teljesíti.


4.§


Az Önkormányzat a tárgyévet követő évre vonatkozó költségvetési rendeletében biztosítja a tárgyévet követő évben nyújtható, és a korábbi években megállapított, de a tárgyévet követő évre vonatkozó ösztöndíjak önkormányzati ösztöndíjrészének forrását.




5.§


(1) A rendelet hatálya alá tartozó személyek az ösztöndíjrendszer keretében pályázat útján részesülhetnek támogatásban. Amennyiben az Önkormányzat az ösztöndíjrendszer tárgyévet követő évi fordulójához nem csatlakozik, pályázat kiírására nem kerül sor.


(2)[2] A pályázati kiírást a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat tárgyévet követő évre érvényes Általános Szerződési Feltételei (a továbbiakban: Általános Szerződési Feltételek) által meghatározott időpontig a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és honlapján kell közzé tenni.


(3)[3] A pályázatokat a pályázati kiírásban megjelölt időpontig és tartalommal az EPER-Bursa rendszerben kitöltve, véglegesítve, onnan kinyomtatva, aláírva a  Polgármesteri Hivatal 8646 Balatonfenyves Kölcsey u. 27. címre kell benyújtani.


(4) A pályázathoz mellékelni kell az egy háztartásban élők nettó havi jövedelmére vonatkozó alábbi igazolásokat:


  1. nyugdíjszerű ellátás esetén az előző hónapra vonatkozó kifizetési utalványt,
  2. havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén az utolsó három hónap átlagára vonatkozó munkáltatói igazolást,
  3. [4]havonta rendszeresen nem mérhető jövedelem, valamint egyéni vállalkozó és társas vállalkozás tagja esetén az előző egy évre vonatkozó NAV igazolást,
  4. őstermelő esetén az előző évi őstermelői tevékenységből származó jövedelem igazolását,
  5. munkanélküli esetén az ellátást megállapító határozatot és a kifizetésre vonatkozó bizonylatot, munkanélküli ellátás hiányában a regisztrálást igazoló iratot,
  6. alkalmi munkavállalás esetén az alkalmi munkavállalói könyvet.


6.§[5]


(1) [6]A pályázatokat Balatonfenyves Község Önkormányzat Jogi és Gazdasági Bizottsága bírálja el az 51/2007.(III.26.)Korm. Rendelet és az Általános Szerződési Feltételek szerint.


(2) A jogosulatlan személy által benyújtott, valamint a hiányos, és a felhívás ellenére megfelelően ki nem egészített pályázatokat el kell utasítani.


(3) Támogatásban részesülhet a pályázó, amennyiben az ő és vele egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének havi összege a mindenkori nyugdíjminimum négyszeresét nem haladja meg. A Bizottság az elbírálás során a pályázó szociális helyzetét az alábbi felsorolási szempontok szerint vizsgálja:

  1. a pályázó vagy vele együtt élő testvéreik árvák vagy van-e félárva a családban,
  2. családban élő eltartottak száma,
  3. van-e a pályázónak gyermeke,
  4. egyedül neveli gyermekét,
  5. valamilyen betegségben szenved, rokkant, van-e a családban élők között krónikus betegségben szenvedő vagy folyamatos ellátást igénylő beteg,
  6. van-e a családban munkanélküli vagy nyugdíjas,
  7. részesül-e kollégiumi ellátásban.


Előnyt élvez az a pályázó, aki legalább 5 éve bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik Balatonfenyvesen.


(4) A bizottság a (3.) bekezdésben felsorolt kritériumok alapján az ösztöndíj összegét differenciáltan is megállapíthatja.




7.§


Záró rendelkezések



E rendelet 2006. október 1. napján lép hatályba. Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.



Balatonfenyves, 2006. augusztus 16.




Lombár Gábor                                                                             dr. Tóthné dr. Sass Mónika

polgármester                                                                                jegyző



Záradék:


Egységes szerkezetbe foglalva 2016. október 10-én.




Dr. Tóthné dr. Sass Mónika

jegyző

[1]

Módosította a 6/2016.(XI.10.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[2]

Módosította a 6/2016.(X.10.) önkormányzati  rendelet 2.§-a

[3]

Módosította a 6/2016. (X.10) önkormányzati rendelet 3.§-a

[4]

Módosította a 6/2016 (X.10.) önkormányzati rendelet 4.§-a

[5]

Módosította a 19/2009.(IX.11.) rendelet 1.§-a

[6]

Módosította 6/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 5.§-a.