Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2009. (IV.30.) önkormányzati rendelete

Balatonfenyves köztisztaságáról és közrendjéről

Hatályos: 2009. 05. 01

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2009. (IV.30.) önkormányzati rendelete

Balatonfenyves köztisztaságáról és közrendjéről

2009.05.01.

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ban, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet területi hatálya Balatonfenyves közigazgatási területére, személyi hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre terjed ki.

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § (1) Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában levő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg - a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint - a bérlő (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni. Ezen belül:

a) a lakó- és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek közös használatú részének tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar és rágcsáló mentesítéséről a tulajdonosnak,

b) a lakásnak és a lakás céljára használt más helyiségnek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségnek és az ezekhez tartozó területeknek a tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar- és rágcsálómentesítéséről pedig a használónak kell gondoskodnia.

3. § (1) A közterületek tisztántartásáról - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - az önkormányzat gondoskodik.

(2) A tulajdonos köteles gondoskodni

a) az ingatlan előtti járdaszakasz,járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület,

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körül járására szolgáló terület

tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(3) A tulajdonos köteles gondoskodni továbbá az ingatlanokról, az ingatlan előtti járdaszakasz fölé (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület fölé) kinyúló ágak, nyeséséről, gallyazásáról, valamint az ezen a területen lévő növények lehullott lombjának, és egyéb növényi részeinek (pl. gallyak, virágok, termések) takarításáról; oly módon, hogy az érintett járdaszakasz, területsáv, illetőleg terület biztonságos közlekedésre alkalmas legyen;

4. § (1) A A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt - ettől eltérő megállapodás kivételével - a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.

(2) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

(3) Sport és egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője a megkötött bérleti szerződés illetve közterület használati engedély szerint köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely illetve hulladéktároló edény biztosításáról és üzemeltetéséről illetve a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztántartásáról.

(4) Hulladékgyűjtő edényzetből, illetve minden más, bármely módon összegyűjtött hulladékból hulladékot felhasználás céljára guberálni tilos!

Építéssel összefüggő köztisztasági feladatok

5. § (1) Az építési területen és az építés közvetlen környékén a szennyezést okozó, ha annak személye nem állapítható meg, akkor a terület tulajdonosa vagy használója köteles biztosítani a tisztaságot, gondoskodni az úttestre, járdára való sárfelhordás, egyéb szennyezés folyamatos megszüntetéséről.

(2) A kivitelezés megkezdésétől a birtokba vételig a terület tisztántartásáról, elkerítéséről, az építési tevékenységgel kapcsolatban keletkezett elváltozások és károk helyreállításáról az (1) bekezdésben meghatározott tisztántartásra kötelezett, valamint az köteles gondoskodni, akinek a tevékenységéből adódóan keletkezik a szennyeződés, illetőleg károsodás.

(3) Építési, bontási, felújítási, munkákat, valamint minden közműépítéssel kapcsolatos burkolatfelbontási, illetve talajfeltárási tevékenységet – figyelemmel az (1) és (2) bekezdésre – úgy kell elvégezni, hogy annak során keletkezett hulladék, illetve a kitermelt anyag a környezetet ne szennyezze, a csapadékvíz elvezetését ne akadályozza, a növényzetet ne károsítsa, valamint a közlekedést ne akadályozza. A földmunkák végzésénél a termő talajréteget külön kell lerakni és a munka végeztével szükséges gondoskodni a termőréteg fedőrétegkénti terítéséről.

Téli síkosságmentesítéssel összefüggő feladatok

6. § (1) Az önkormányzat évente meghatározza azokat a közterületeket (utcákat, utcaszakaszokat), ahol a téli síkosságmentesítést elvégzi.

(2) Az ingatlan előtti járda (járda hiányában egy méter széles területsáv) síkosságmentesítéséről az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni

Belterület, zöldterület, lakóházak rendje

7. § (1) A belterületen lévő zöldterületnek minősülnek az utcákat, utakat szegélyező, kertészeti rendezés alá vont zöldsávok, zöldterületek, parkok, ligetek, közparkok, strandok. A zöldterületre gépjárművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármilyen módon rongálni tilos.

(2) Közterületen, zöldterületen szeszesitalt fogyasztani tilos. Kivételt képeznek ez alól a kereskedelmi, vendéglátóipari egységekhez jogszerűen tartozó előkertek, teraszok, területrészek, valamint a strandok területe.

8. § (1) A lakóházakat a kereskedelmi forgalomban beszerezhető, utcáról jól látható és esztétikus kivitelű házszámtáblával kell ellátni. A házszámtáblákat a tulajdonos (bérlő, használó) köteles beszerezni, és a házra kihelyezni.

(2) Többlakásos lakóházban (üdülőben) a lakók megállapodása az irányadó. Megállapodás hiányában a felelősség minden lakástulajdonost (üdülőtulajdonost) külön-külön terhel.

Zajvédelemmel kapcsolatos szabályok

9. § (1) Építési, bontási tevékenység június 01-e és augusztus 31-e között csak 8.00 – 17.00 óra között végezhető. A kivitelezőnek ezen időszakban is be kell tartania a 27/2008 (XII.3.) KvVm-Eüm együttes rendeletben foglalt zaj- és rezgésterhelési határértékeket.

(2) A község területén tilos:

a) akár emberi hanggal, akár hangszerrel vagy más technikai, illetve egyéb eszközzel a köznyugalmat és közcsendet sértő zaj okozása,

b) zajt keltő munkák (fűnyíró gép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép stb.) végzése este 19.00 h és reggel 7.00 h között, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkákat.

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

10. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet. Égetéssel történő megsemmisítés során avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakóhelyen szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, gumi, vegyszer, festék, veszélyes hulladék).

(2) A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése évente április 01 – és október 31. között tilos. Ezen időszakban az avar és kerti hulladék kezeléséről a 20/2002 (XII.27.) rendelet szabályai szerint kell gondoskodni.

Hirdetmények, hirdetések elhelyezése

11. § (1) Balatonfenyves község közterületein az önkormányzat közterület-használati rendeletében foglalt feltételek alkalmazásával helyezhető el hirdető-berendezés, hirdetés, reklám. Ezen hozzájárulás nem pótolja az esetleges építéshatósági eljárás lefolytatását.

(2) Az önkormányzat hirdető-berendezésein elsősorban az önkormányzat és szervei hirdetményeit kell közzétenni. Az esetlegesen fennmaradó helyen a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvénybe nem ütköző hirdetések, reklámok is elhelyezhetők úgy, hogy azok az önkormányzati hirdetéseket nem fedik. A hirdetések maximális mérete A/3 lehet. E szabály megszegése esetén az önkormányzat a más által kihelyezett hirdetést (reklámot) eltávolítja.

(3) Közúttal határos, azzal összefüggő építményrészen reklámhordozó, és egyéb reklámcélú berendezés - kivéve a közlekedés biztonságát elősegítő közérdekű tájékoztatást tartalmazó berendezést - csak törvényben előírt feltételek megléte esetén helyezhető el ( 253/1997 (XII.20.) Korm. rendelet 40. § (2.) bekezdés).

(4) Nem szabad elhelyezni hirdetést közutakon (közúti jelzőtábla kivételével), valamint közút melletti, és közterületi fákon.

(5) Balatonfenyves község közterületein, közútjain, a bel-, és külterületi utak szélétől az ingatlanhatárokig terjedő önkormányzati területeken, és egyéb önkormányzati területeken szoba, apartman, ill. ház magánszálláshely céljára nem reklámozható. E tilalom kiterjed a község bel-, és külterületére, és a reklámozás (hirdetés) minden módjára.

(6) Az (5) bekezdés alól felmentés és engedély adható a közterületre vonatkozóan a balatonfenyvesi ingatlan tulajdonjogával rendelkező magánszemély részére saját ingatlana magánszálláshelykénti hasznosítására vonatkozó reklámozására, továbbá a szabályszerűen működő, balatonfenyvesi székhellyel/telephellyel rendelkező utazási irodák részére az általuk és az ingatlantulajdonosok által kötött szerződésben foglalt ingatlanférőhely reklámozására, kizárólag reklámhordozó telepítése és azon történő reklámozás céljára. Az engedély iránti kérelemre és eljárásra a közterület használat szabályairól szóló rendelet az irányadó.

12. §1

A fenyőfák kivágásának engedélyezése2

12/A. § (1) Balatonfenyves község belterületén a nem közterületen lévő fák közül a rendelet 2. mellékletében felsorolt fafajok (a továbbiakban:fenyők) kivágásához engedély szükséges.

(2) Az engedély iránti kérelmet a polgármesteri hivatalba kell benyújtani. A kérelmet a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el. Az eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. Törvény rendelkezései az irányadók. Az eljárás megindítására irányuló kérelmet benyújtó ügyfél nem jogosult elektronikus úton kapcsolatot tartani a hatósággal.

(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kivágás indokát,

b) a fenyővel rendelkezni jogosult kivágáshoz hozzájáruló nyilatkozatát,

c) az érintett ingatlan címét, és a fenyő ingatlanon belüli elhelyezkedésének pontos megjelölését,

d) a fenyő fajtáját, darabszámát, 1 méter magasságban mért törzsátmérőjét,

e) a kivágás kivitelezésének leírását,

f) a pótlásra vonatkozó nyilatkozatot a darabszám és hely feltüntetésével.

(4) A polgármester a fenyő kivágása iránti kérelmet elutasítja, ha

a) a kérelmező a fenyő pótlásáról hiánypótlási felhívás ellenére sem nyilatkozott,

b) a fenyő áttelepítése szakmai vagy településrendezési szempontból célszerű és kivitelezhető,

c) az természetvédelmi, környezetvédelmi, vagy településtörténeti érdeket sért.

(5) Amennyiben a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem dönt a fakivágásáról, az engedélyt a kérelemben foglaltak szerint megadottnak kell tekinteni.

A fenyőfák pótlása

12/B. § (1) A fenyő kivágását követő egy éven belül a használó köteles gondoskodni annak szakszerű pótlásáról.

(2) A fapótlási kötelezettséget az érintett ingatlanon belül kell teljesíteni. Amennyiben a pótlás az ingatlanon belül nem teljesíthető, azt a polgármester által kijelölt más ingatlanon történő telepítéssel kell teljesíteni.

(3) A fapótlás során annyi előnevelt fát kell ültetni, amennyi kivágásra került. A fapótlási kötelezettséget legalább 3 cm törzsátmérőjű fákkal kell teljesíteni.

(4) A használó az engedély nélkül kivágott fenyőfa esetén is köteles a pótlási kötelezettségének eleget tenni.

13. §3

Záró rendelkezések

14. § (1) Jelen rendelet 2009. május 01. napján lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 15/1996 (IX.26.), 12/2000 (IV.27.), a 16/2001 (VI.29.) és a 7/2006 (III.31.) számú rendelet.

(2) A rendelet 12. § (3) bekezdésében megjelölt táblákat 2009. június 01-ig kell elhelyezni.

2. melléklet

FAFAJOK JEGYZÉKE

1. Erdei fenyő - Pinus sylvestris

2. Feketefenyő - Pinus nigra

3. Lucfenyő - Picea abies

4. Duglaszfenyő - Pseudotsuga menziesii

5. Tiszafa - Taxus baccata

1

Hatályon kívül helyezte a 8/2012 (VI.1) rendelet 18.§-a

2

A 12/A-12/B §-t beiktatta a 20/2009 (XI.13) rendelet 1§-a. Hatályos 2009. november 21-től.

3

Hatályon kívül helyezte a 8/2012 (VI.1) rendelet 18.§-a