Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi rendszeréről szóló 5/2000.(III.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Balatonfenyves Község Önkormányzata képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított – 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1.§-ának (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában, 32.§ (1), (3) bekezdésében, 37/A.§ (3) bekezdésében, 43/B.§ (1) és (3) bekezdésében, 45.§ (1) bekezdésében, 47.§ (2), 48.§ (4) bekezdésében, 50.§-ának (3) bekezdésében, 55/C.§ (4) bekezdésében, 60.§ (3) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében, 92.§ (1) bekezdésében, a 115.§ (3) bekezdésében, a 132.§ (4) bekezdésében valamint helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló  az 57/2013.(X.4.) BM 3.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§.


Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi rendszeréről szóló 5/2000 (III.30.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 2.§. (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) Szociális rászorultságtól függő pénzbeni ellátások:

  1. aktív korúak ellátása

                  ba) foglalkozást helyettesítő támogatás

                  bb)rendszeres szociális segély

  1. lakásfenntartási támogatás
  2. ápolási díj
  3. önkormányzati segély
  4. szülési segély


2.§


A Rendelet 3.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) A rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, önkormányzati segély egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.


3.§


A Rendelet 4.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép


(7) A 12.§. szerinti ellátás igénylésekor az igénylésekor az igénylő köteles nyilatkozni, hogy részben, vagy egészben fával fűt.




4.§.


A Rendelet 4.§-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:


(8) A 11.§. (3) d) pontja szerinti esetben folyamatos közüzemi díjfizetésnek minősül, ha a kérelmet benyújtó személy, vagy a vele közös háztartásban élő személy a kérelmezett végszámlát megelőző végszámla óta díjhátralékot nem halmozott fel. Erről a szolgáltató által kiállított igazolást, vagy a befizetéseket igazoló csekkeket a kérelméhez igazolásként csatolni köteles.


5.§


A Rendelet 11-14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


Önkormányzati segély


(11.§.)


  1. Önkormányzati segély megállapítására az Szt. 45.§. rendelkezései az irányadók.


  1. A képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt önkormányzati segélyt eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, illetve családok részére az Szt. 45.§ (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

Létfenntartást veszélyeztető élethelyzet különösen: munkanélküliség, betegség miatti jelentős jövedelemcsökkenés, iskoláztatási költségek.


  1. Önkormányzati segély igényelhető:
    1. átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy, vagy család kiadásainak mérséklésére;
    2. váratlan súlyos baleset, betegséghez kapcsolódó kiadások mérséklésére ( pl.: magas gyógyszerköltség, vagy gyógyászati segédeszköz beszerzése)?
    3. előre nem láthatóan bekövetkezett, önhibán kívüli többletkiadás (pl.: természeti csapás);
    4. folyamatos közüzemi díjfizetés mellett bekövetkező nagy összegű végszámla befizetéséhez;
    5. kiskorú gyermek rászorultságára tekintettel pénzbeli támogatásra;
    6. elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra;
    7. természetbeni ellátásként tűzifára.


  1. Önkormányzati segélyben lehet részesíteni:
  1. azt a személyt, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg;
  2. azt az egyedülálló, egyedül élő, valamint a gyermekét egyedül nevelő szülőt, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.


(5) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra vonatkozó önkormányzati segélyt az elhunyt személy hozzátartozója igényelheti.


(6)Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély összege, ha a családban az egy főre jutó jövedelem:


  1. az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át nem haladja meg, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-a;
  2. az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át meghaladja, de nem haladja meg ezen összeg 300%-át, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-a.


(7) A helyben létező legolcsóbb temetés költségének az önkormányzat a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét ismeri el.

Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

A temetési költségekhez való hozzájáruláshoz kapcsolódó önkormányzati segély iránti kérelmet a temetéstől számított 60 napon belül lehet benyújtani.



12.§


(1)       Amennyiben az Önkormányzatnak rendelkezésre áll közterületekről kivágott fa, a készlet erejéig, természetben nyújtott szociális ellátásként ingatlanonként 2 m3 fa állapítható meg fűtési idényenként 1 alkalommal annak a fával illetve részben fával fűtő


a)         személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a  mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 150%-át,

b)         egyedülálló személynek, illetve gyermekét egyedül nevelő szülőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a  mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 300%-át,



13.§



  1. Egy naptári éven belül egy személy, illetve egy család legfeljebb 4 alkalommal részesülhet önkormányzati segélyben.


  1. Évente 3 alkalommal részesülhet önkormányzati segélyben az a személy, család, aki az alábbi rendszeres pénzellátásban részesül:


  1. időskorúak járadéka
  2. aktív korúak ellátása
  3. lakásfenntartási támogatás
  4. ápolási díj
  5. rendszeres gyermekvédelmi támogatás


(3)Az önkormányzati segélye egyszeri maximális összege a (3) bekezdés f) pontja kivételével a nyugdíjminimum összegének 50%-a.


(4) Az önkormányzati segély évente egy személy, illetve egy háztartás részére adható maximális összege - a 11.§.(3) f) pontját kivéve – a nyugdíjminimum kétszerese, mely összeg a 11.§. (3) b), c), d) pontja esetében egy összegben is kiadható


(5)A 11.§. (3) d) pontjában foglalt esetben az ellátás az ellátás természetbeni juttatásként, a szolgáltató számlájára történő utalással is megállapítható, mely tényről a határozatban rendelkezni kell.



14.§.


Az önkormányzati segély iránti kérelem elutasítható, ha:


  1. a 11.§-ban meghatározott körülmények nem állnak fenn,
  2. a kérelmező (családja) egynél több üzemben tartott gépjárművel rendelkezik,
  3. a szülők kettő, vagy több ízben elkövették a közoktatási törvényben meghatározott kötelezettség megszegése szabálysértést,
  4. a felajánlott közmunkát nem fogadják el,
  5. a környezettanulmány alapján az életvitel nem felel meg a kereseti igazolással igazolt  jövedelemnek,
  6. az önkormányzatnak nem áll rendelkezésére közterületről kivágott fa.



6.§


A Rendelet 17. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. az az egyedül élő személy, akinek havi rendszeres jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át,


7.§


A Rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Nyugdíjas, nyugdíjszerű ellátásban, valamint rehabilitációs ellátásban részesülő igénylő esetében az (1) bekezdésben megjelölt jövedelemhatárnál 20%-kal magasabb jövedelemhatárt kell figyelembe venni.



8.§


A Rendelet 18.§ (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


c) annak az egyedülálló személynek illetve gyermekét nevelő szülőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum két és félszeresét.






9.§


A Rendelet 26.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 (2) Amennyiben önkormányzati segély iránti kérelmet az önkormányzat alkalmazásában álló dolgozó illetve  hozzátartozója nyújtja be, úgy  a kérelem elbírálása a Jogi és Szociális Bizottság hatáskörébe tartozik.



10.§


A Rendelet 2. számú melléklete helyébe a következő melléklet lép.



11.§.


(1) Hatályát veszti a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 2/1998. (IV.23.) önkormányzati rendelet 5.§-a.


(2) Jelen rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.



Balatonfenyves, 2013.december 23.




Lombár Gábor                                                                       Dr. Tóthné Dr. Sass Mónika

Polgármester                                                                         jegyző



Záradék:


Jelen rendelet kihirdetésre került 2013. december 23-án.



Dr. Tóthné Dr. Sass Mónika

jegyző














2 számú melléklet



Átruházott hatáskörök jegyzéke




Jogi és Szociális Bizottság


  1. Önkormányzati segély a Rendelet 26.§. (2) bekezdése szerint
  2. Szociális célú tűzifa támogatás




Polgármester


  1. Ápolási díj az Szt. 43/B§. (1) bekezdése szerint
  2. Önkormányzati segély
  3. Szülési segély
  4. Közgyógyellátás a Rendelet 17.§-a szerint
  5. Tanyagondnoki ellátás igénybevétele