Balatonfenyves Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II.21.) önkormányzati rendelete

Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2014. 02. 21

Balatonfenyves Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 23.§-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1.§

(1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére Balatonfenyves Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) pénzeszközt ad át, vagy akitől pénzeszközt vesz át.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, adományokra, ösztöndíjakra, alapítványtól átvett és részére átadott pénzeszközökre, valamint közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

Államháztartáson kívüli forrás átadásának szabályai

2.§

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete – amennyiben helyi rendelet a támogatásról szóló döntést más hatáskörébe nem utalta - a költségvetésről szóló rendeletében meghatározott előirányzatai terhére céljelleggel vissza nem térítendő támogatást nyújthat.

(2) Támogatásban az részesülhet:

a) aki az önkormányzathoz támogatás iránti egyedi kérelmet nyújt be,

b) aki a képviselő-testület által kiírt pályázati felhívásra a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot nyújtott be,

c) akinek javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletének előirányzatában nevesítetten támogatás került megállapításra.

3.§

(1) Kérelmező akkor részesíthető támogatásban, ha azt olyan közösségi célú feladat ellátására kívánja fordítani, amely Balatonfenyves érdekeit szolgálja.

(2) A pénzügyi támogatásban részesíthető főbb tevékenységi körök különösen:

a) kulturális és közművelődési tevékenység, helyi hagyományok ápolása,

b) természeti és épített környezet védelme, megóvása,

c) közrend- és vagyonvédelem erősítése,

d) szociális, karitatív tevékenység, esélyegyenlőséget elősegítő programok,

e) egészséges életmód, sport támogatása,

f) turisztikai tevékenység.

4.§

(1) A támogatás iránti kérelmeket illetve a beérkezett pályázatokat a polgármester döntéshozatalra a képviselő-testület elé terjeszti.

(2) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét, a támogatás célját.

(3) A támogatás kifizetése történhet utólagos elszámolás mellett előfinanszírozás, vagy beszámolást követő utófinanszírozás formájában. A támogatás folyósítása egy összegben vagy részletekben, időarányosan vagy teljesítésarányosan történhet.

5.§

(1) Az önkormányzat a támogatottal írásban támogatási megállapodást köt, melynek tartalmaznia kell a támogatási döntés számát, a támogatás célját, összegét, a támogatás felhasználásának időpontját, a teljesítés, illetve az elszámolás határidejét, módját.

(2) A támogatási megállapodást a képviselő-testület döntése alapján a polgármester írja alá.

(3) A támogatási megállapodás módosításáról a támogatott írásbeli kérelmére a képviselő-testület dönt.

6.§

A Támogatással kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyre vonatkozóan az Önkormányzatot az irányadó jogszabályokban előírt nyilvántartási és közzétételi kötelezettség terheli.

7.§

(1) A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja. Ez alól kivételt képez, amennyiben a támogatási megállapodás a képviselő-testület döntése alapján erről kifejezetten rendelkezik.

(2) A támogatott köteles a számára juttatott közpénzt hatékonyan, költségtakarékosan, közösségi célok megvalósításához felhasználni.

8.§

(1) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatási megállapodásban meghatározott elszámolási határidőre, de legkésőbb a támogatás folyósításának évében december 31 napjáig köteles eleget tenni.

(2) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását. A kérelmet írásban kell benyújtani, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig.  A határidő meghosszabbításáról a polgármester dönt.

(3) A határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a támogatott köteles a támogatás teljes összegét a mindenkor érvényes, a forrás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, a képviselő-testület elszámolást felülvizsgáló döntésében előírt határidőig visszafizetni.

(4) Amennyiben a támogatott nem tud elszámolni a teljes támogatási összeggel, úgy köteles a fel nem használt részt a mindenkor érvényes, a felhasználására nyitva álló határidőt követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, a képviselő-testület elszámolást felülvizsgáló döntésében előírt határidőig visszafizetni.

(5) A pénzeszköz nem rendeltetésszerű felhasználása esetén illetve a támogatott köteles a nem rendeltetésszerűen felhasznált részt a felhasználására nyitva álló határidőt követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, a képviselő-testület elszámolást felülvizsgáló döntésében előírt határidőig visszafizetni.

9.§

A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a képviselőtestületet a beszámolás tárgyát képező évben államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesüléséről.

Államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályai

10.§

(1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről 100.000,-Ft értékhatár felett, illetve az alapítványi forrás átvétele esetén a képviselő-testület dönt. A 100.000,-Ft értékhatár alatti összegről a polgármester dönt.

 (2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételénél vizsgálni kell az átvétel következményeként az önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a pénzeszköz átvétel következményeit.

(3) A polgármester államháztartáson kívüli forrás átvételéről a soron következő költségvetési rendelet módosítással egyidejűleg a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

Záró rendelkezés

11.§

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

Balatonfenyves, 2014. február 21.

Lombár Gábor                                                            dr. Tóthné dr. Sass Mónika

Polgármester                                                                          jegyző

ZÁRADÉK:

Jelen rendelet kihirdetésre került 2014.02.21.-én

dr. Tóthné dr. Sass Mónika

jegyző