Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (III.30.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (III.30.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2023.03.01.

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. §1 E rendelet hatálya Balatonfenyves Község Önkormányzat illetékességi területén történő házasságkötésre, továbbá a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Hivatali helyiség: Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal (8646 Balatonfenyves, Kölcsey u. 27.) Nagyterme.

2. Hivatali munkaidő: a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

3. 2

4.3 Többletszolgáltatás: hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések létesítése. A többletszolgáltatásba tartozó gyertyagyújtáshoz, homoköntéshez, szülőköszöntéshez, pezsgőzéshez szükséges kellékekről a felek gondoskodnak.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályai

3. § (1) Anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn kívül - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) bekezdésében meghatározott napok kivételével -, 16.00-19.00 óráig, pénteki napon 14,45-19.00 óráig, szombati napon 10.00-19.00 óráig terjedő időszakban tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés létesítésének méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított.

(3) Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés létesítése iránti kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően dönt.

Házasságkötés létesítése miatti többletszolgáltatásokért fizetendő díjak

4. § (1) Házasságkötés létesítése hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes.

(2) A Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal térítésmentesen biztosítja az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiséget, ünnepi beszédet, emléklapot és gépi zenét.

(3) A házasságkötés Polgármesteri Hivatalban, munkaidőn kívül történő lebonyolítása esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 35.000,-Ft mértékű díjat kell fizetni.

(4)4 A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítása esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 50.000,-Ft mértékű díjat kell fizetni.

(5)5 Amennyiben a házasulandók egyike balatonfenyvesi állandó lakos, úgy a szolgáltatást igénybevevők 100% kedvezményben részesülnek.

(6) A szolgáltatási díjat legkésőbb a családi eseményt megelőző 5 munkanappal a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal költségvetési számlájára banki átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással lehet befizetni. A befizetési igazoló iratot az anyakönyvezetőnek a házasságkötés létesítése időpontját megelőző 5 napon belül be kell mutatni vagy a másolatot megküldeni.

(7) A házasságkötés létesítése iránti kérelem elutasítása vagy a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentés visszavonása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 5 munkanapon belül vissza kell utalni.

(8) Amennyiben a többletszolgáltatás igénybevevői a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket nem vonják vissza és a házasságkötésre nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj visszatérítésére nem jogosultak.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

5. § (1)6 Amennyiben az anyakönyvvezető az anyakönyvi eseményeken való hivatali munkaidőn kívüli közreműködéséért a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményenként a (2)-(3) pontban meghatározott mértékű díjazás illeti meg, melyet utólag kell kifizetni.

(2) Hivatali munkaidőn kívüli, hivatali helyiségben lebonyolított házasságkötés létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként bruttó 20.000,- Ft, azaz Húszezer forint illeti meg.

(3) Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül lebonyolított házasságkötés létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként bruttó 25.000,- Ft, azaz Huszonötezer forint illeti meg.

(4)7 A házasságkötésnél közreműködő segítőt a fenti díjak 50%-a illeti meg.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2018. április 1. napján lép hatályba.

(2)8 A rendeletben meghatározott díjakat a rendelet hatálybalépését követően bejelentett hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2010. (XI.26.), valamint a 4/2014. (II. 21.) önkormányzati rendelete.

2

Hatályon kívül helyezte az 1/2019 (II.22) önkormányzati rendelet 6.§-a.

4

A 4. § (4) bekezdése a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.