Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (IV.3.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolás szabályozásáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (IV.3.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolás szabályozásáról

2023.03.01.

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Balatonfenyves közigazgatási területén, a helyi közutakon, az önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken fizető parkolóként kijelölt várakozóhelyekre terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában fizető parkolók azok, amelyeket a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban:KRESZ) 17. § (1) bekezdés e) pontjában megjelölt jelzőtáblával és az alatta elhelyezett, díjfizetési kötelezettségre utaló kiegészítő táblával jelöltek meg.

2. § A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi fizető parkolót igénybe vevő hatósági rendszámmal ellátott közúti gépjárműre, kivéve:

a) a KRESZ 49. §-ban meghatározott megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt gépjárművekre ( mentők, tűzoltók, rendőrségi, orvosi ügyeletet ellátó járművek stb.),

b) a KRESZ 50. §-ban meghatározott figyelmeztető jelzéssel jogszerűen felszerelt és használó kommunális szolgáltató gépjárművekre,

c) a kétkerekű és a segédmotor-kerékpárokra,

d) mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személy vagy mozgáskorlátozott személyt szállító személy gépjárművére, amennyiben a külön jogszabályban meghatározott igazolványt jogszerűen használja,

e) diplomáciai mentességet élvező személy ilyen jelzéssel ellátott gépjárművére,

f) közműhiba elhárítását végző járművekre a hiba elhárításának időtartamáig,

g) Balatonfenyves Község Önkormányzata által üzemeltetett közúti járművekre,

h) a 3.5 t. tömeg feletti járművekre, amelyek számára tilos a parkolás a fizető övezetben.

3. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed valamennyi fizető parkolót igénybe vevő gépjármű üzembentartójára.

(2) Üzembentartó a gépjármű tulajdonosa, illetve akit a jármű jogszerű üzemeltetésére szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a gépjármű-nyilvántartásba bejegyeztek.

A fizető parkolók kijelölése és üzemeltetése

4. § (1) A fizető parkolókat a képviselő-testület jelöli ki. A fizető parkolók üzemeltetője Balatonfenyves Község Önkormányzata.

(2) A fizető parkolók jegyzékét, üzemeltetési idejét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A fizető parkolóhelyeken várakozni az üzemeltetési idő alatt csak díjfizetés ellenében, a KRESZ és e rendelet szabályai szerint lehet.

(2) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell közölni:

a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjfizetés módját,

c) a fizető parkoló üzemeltetési idejét,

c) a várakozási díj összegét jármű fajtánként,

d) az üzemeltető nevét, címét, telefonszámát,

e) a nem őrzött parkolóra való utalást.

(3) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.

A várakozási díjra vonatkozó szabályok

6. § (1) A fizető parkolókban fizetendő díj mértéket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A fizető parkolókban a kijelölt várakozási területeken történő megállást követően a várakozási díjat haladéktalanul a szándékolt várakozási időnek megfelelően előre kell megváltani.

(3) A várakozási díjat a fizető parkoló helyszínén lévő parkoló jegykiadó automatából történő jegyváltás útján kell megváltani. A várakozási díj megváltásáról kiállított igazolást parkolójegyként kell használni.

(4) A minimálisan fizetendő várakozási díj 15 percnek megfelelő összeg.

7. § (1) A várakozási díj megfizetését igazoló parkolójegyet a közúti jármű első szélvédő belső oldalán, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy az érvényességéről az ellenőr meg tudjon győződni. Motorkerékpár esetében a jól láthatóság műszaki megoldása az üzembentartó kötelezettsége.

(2) Mozgásában korlátozott személy által vezetett vagy az őt szállító gépjárműben az (1) bekezdésben megjelölt módon és helyen kell elhelyezni az engedélyt.

(3) Amennyiben a gépjárművön engedélyre utaló jelzés van és az eredeti, hologram-csíkkal ellátott mozgáskorlátozott igazolványt a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító gépjármű vezetője a fizetési felszólítást követő 24 órán belül bemutatja, a fizetési felszólítást az üzemeltető visszavonja.

8. § (1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a várakozási díj megfizetését az üzemeltetőn kívül a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelője is bármikor jogosult ellenőrizni.

(2) A fizető parkolók jogosulatlan használatért a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben (a továbbiakban: Kt.) meghatározott pótdíjat kell fizetni.

(3) Jogosulatlan használatnak minősül a parkolóhely igénybevétele, ha a gépjármű a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen:

a) a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén legalább 5 perccel túllépi,

b) a kifizetett várakozási időt egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi,

c) ha az adott gépjárműre érvényes parkolójegy, vagy a díjmentességet igazoló engedély nem volt látható és ellenőrizhető helyen elhelyezve a gépjárműben,

d) a gépjármű nem a kijelölt parkolóhelyen, forgalmat akadályozva vagy zöldterületre felhajtva, azt rongálva parkol, várakozik.

9. § (1) Jogosulatlan használat esetén a pótdíjfizetési felszólítást a gépjármű szélvédőjére kell helyezni. Motorkerékpár esetén a kormányhoz gumiszalaggal kell rögzíteni.

(2) A fizetési felszólításon a jogosulatlan használat tényét, helyét, az ellenőrzés időpontját, a gépjármű rendszámát, valamint a pótdíj megfizetésére vonatkozó valamennyi tudnivalót fel kell tüntetni.

(3) A jogosulatlan használatért kiszabott pótdíjat banki átutalással, vagy postai befizetéssel lehet befizetni.

(4) Amennyiben a jogosulatlan igénybevevő a kiszabott pótdíjfizetési kötelezettségét a Kt.-ben meghatározott határidőn belül nem teljesíti, az önkormányzat a követelését bírósági úton érvényesíti.

10. § (1) A parkolási rendszerrel, szolgáltatással kapcsolatos észrevételek, panaszok írásban, postai úton vagy személyesen nyújthatók be az üzemeltetőhöz.

(2) A pótdíjjal kapcsolatos panaszt, a fizetési felszólításnak a gépjármű szélvédőjén (kormányon) történt elhelyezését követő 8 napon belül lehet benyújtani, melyet 8 napon belül bírálnak el, és az ügyfelet írásban értesítik.

(3) A pótdíjat a panasz elutasításáról szóló értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül be kell fizetni.

(4) A pótdíj kivetését eredményező mulasztást az üzemeltető képfelvétellel bizonyítja. A képfelvételt a panasz elbírálásáig vagy a pótdíj befizetéséig meg kell őrizni.

Záró rendelkezések

11. § E rendelet 2018. május 01. napján lép hatályba.

1. melléklet

A fizető parkolók jegyzéke, üzemeltetési ideje, a várakozási díj mértéke

1. Balatonfenyves közigazgatási területén kijelölt fizető parkoló

1.1. Balatonpart utca Bakay utca és a Vas Gereben utca közti szakasza (3710 hrsz)

1.2.1 Kölcsey utca Rigó-árok és Bakay Árpád utca közti szakasza kivéve az Általános Iskolával szemben lévő parkoló.

2 . A fizető parkoló üzemeltetési ideje, a fizetendő várakozási díj mértéke

Üzemeltetési idő

Gépjármű fajta

Díj mértéke Ft/óra

június 01- augusztus 31. 9.00-20.00

motorkerékpár
személygépjármű

200
300

1

Az 1. melléklet 1.2. pontja a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. melléklet 1. pontjával megállapított szöveg.