Mosdós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 08. 31

Mosdós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról

2000.08.31.

Mosdós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Mosdós község közigazgatási területén a községben található közterületekre terjed ki.

A közterületek fellobogózásának részletes szabályai

2. § (1) Ünnepi zászlódíszt kell alkalmazni:

a) március 15-én,

b) augusztus 20-án,

c) október 23-án.

(2) Ünnepi zászlódíszt kell továbbá alkalmazni minden olyan esetben, amikor azt a Képviselő-testület külön határozattal elrendeli.

(3) A község zászlajának használatára a Képviselő-testület a község címeréről, zászlójáról, pecsétjéről és a díszpolgári cím adományozásáról szóló 10/1997. (VHL 12.) számú rendelete az irányadó.

3. § (1) A közterületek kötelező fellobogózása esetén a zászlókat az ünnepet (eseményt) megelőző nap 18.00 óráig kell kitűzni. A zászlók, illetve díszítések az ünnepet (eseményt) követő munkanapon reggel 8.00 órától távolíthatók el, és nyolc órán belül azokat be kell szedni.

4. § (1) Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, a választókörzet országgyűlési képviselői, a Somogy Megyei Közgyűlés tagjai elhunyta vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti a közterületek, illetve a Polgármesteri Hivatal épületének gyászlobogóval való fellobogózását.

5. § (1) A rendeletben megjelölt ünnepek esetén, illetve a 2. § (2) bekezdése alapján hozott egyedi képviselő-testületi döntésnek megfelelően a középületek fenntartói, az önkormányzati intézmények vezetői külön felhívás nélkül kötelesek az előírt lobogózási módot alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a közterületek fellobogózásáról a Polgármesteri Hivatal útján gondoskodik.

Hatályba lépés

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről - a helyben szokásos módon - a jegyző gondoskodik.