Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2005 (XI.29.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2005. 12. 01- 2006. 12. 31

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. tv. 3. § (1)–(2) bekezdése, 4. § (3) bekezdése, 19. §, 20. § (3) bekezdése, 21. § (6) bekezdése, 23. § (3) bekezdése, 27. § (2) bekezdése, 33. § (3) bekezdése, 34. § és 84. § (2) bekezdése (a továbbiakban: lakástörvény) felhatalmazása alapján, Mosdós község Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletére, valamint a lakbérek mértékére a következő rendeletet alkotja.


A rendelet célja


1. § A rendelet célja, hogy a lakástörvénnyel összhangban – a polgári jog alapelveit szem előtt tartva – megteremtse az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodás feltételeit.


A rendelet hatálya


2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra (továbbiakban: önkormányzati lakás) – ideértve a lakástörvény hatálybalépésekor szolgálati bérlakásoknak minősülő lakásokat is.


Az önkormányzati lakások bérbeadásának általános feltételei


3. § Az Önkormányzat Képviselőtestülete az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával a polgármestert bízza meg.

(1) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az ott meghatározott mellékletekkel a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(2) A Képviselőtestület minden évben meghatározza, hogy az adott év január 1-jétől december 31-ig várhatóan megüresedő önkormányzati lakások bérbeadásakor mely bérbeadási formák élveznek elsőbbséget.


4. § (1) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók csak egy önkormányzati lakásra köthetnek szerződést.

(2) A bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnésével az albérleti jogviszony is megszűnik, az albérlő elhelyezéséről önmaga köteles gondoskodni.

(3) Önkormányzati lakás nem lakás céljára csak kivételesen adható bérbe azzal a feltétellel, ha a lakásban, vagy a lakás egy részében folytatni kívánt tevékenység a lakosság szolgáltatásokkal való jobb ellátását szolgálja.


Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei


5. § Az önkormányzati lakásokat

a) szolgálati jelleggel,

b) lakáspályázat elnyerésének jogcímén (piaci viszonyok),

c) a bérleti jogviszony folytatása jogcímén

        lehet bérbe adni.


Önkormányzati lakások bérbeadása szolgálati jelleggel


6. § (1) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki az önkormányzat polgármesteri hivatalával vagy az önkormányzat intézményeivel köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban áll.

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakóépületben lévő orvosi lakás annak adható bérbe, aki Mosdós település háziorvosi teendőit látja el.

(3) Az önkormányzati lakások közül szolgálati jelleggel kell bérbe adni a lakástörvény hatálybalépésekor szolgálati bérlakásnak minősülő önkormányzati lakásokat.


7. § (1) Az önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb a közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszony, illetve a munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.

(2) A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét ki kell kérni.

(3) A kérelem teljesítésénél előnyt jelent:

a) ha a munkavállaló jelenleg súlyos lakáskörülmények között él,

b) ha a munkavállaló felújításra szoruló önkormányzati lakást is elfogad és vállalja annak saját költségen történő helyrehozatalát, a bérbeadóval e tárgyban kötött megállapodás keretei között,

c) ha munkavállaló hosszabb ideje áll közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban

d) ha a munkavállaló községben való letelepedése a település érdekét szolgálja.

(4) A 6. § (1)–(2) bekezdésében rögzített feltétel megszűnését, illetve a határozott idő elteltét követő 30 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.


Önkormányzati lakások bérbeadása pályázati elbírálással


8. § Önkormányzati lakások pályázati elbírálással piaci viszonyok alapján adhatók bérbe.


9. §. Amennyiben a volt bérlő a piaci viszonyok alapján történő bérbeadás feltételeinek teljesítését nem vállalja, úgy a lakást a vele ott élőkkel együtt köteles 30 napon belül elhagyni.


10. § (1) Önkormányzati lakás piaci viszonyok alapján történő bérbeadásakor határozott időre kell megkötni a bérlővel. A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(2) A határozott idő elteltével a bérbeadó kérelemre a lakásbérleti szerződést a Képviselő-testület ismételten megkötheti. Az erre irányuló kérelmet a határozott idő letelte előtt 30 nappal kell a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtani.

(3) Önkormányzati lakás piaci viszonyok alapján történő bérbeadása során előnyt élveznek a 30 év alatti fiatal házasok


A lakbér mértéke


11. §. (1) Önkormányzati lakás bérlése esetén a fizetendő lakbér mértéke:

a) összkomfortos önkormányzati lakás esetén: 160 Ft/m2/hó

b) komfortos önkormányzati lakás esetén: 130 Ft/m2/hó

(2) A lakbér mértékét az önkormányzat évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér összegét.

A bérlő által fizetendő lakbér


12. §. (1) A bérlő a (2) bekezdésében foglaltak kivételével a jelen rendelet 11. §‑a szerint

megállapított lakbért köteles megfizetni

(2) A piaci viszonyok alapján bérbe adott lakás bérlője jelen rendelet 11. §‑a szerint

megállapított lakbér 125%-kal növelt összegét köteles megfizetni.

   (3) Az önkormányzati lakás bérlője a lakbért minden hónap 10-ig köteles megfizetni az

erre rendszeresített bizonylaton.


Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések


13. § A bérbeadó – jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.


Záró rendelkezések


   14.§. Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései irányadóak.


15. § (1) Jelen rendelet 2006. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a lakbérekről szóló 11/2002. (XII.02.) rendeletével módosított 8/1999. (VII.22.)számú rendelete hatályát veszti.


Mosdós, 2005. november 29.

Gál József

Göndöcs Edina

polgármester

jegyző



Mellékletek