Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelete

Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2023. 01. 27

Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelete

Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének14/2013. (XII.23.) önkormányzati rendeletea temetőkről és a temetkezésekről

2014.01.01.

Mosdós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (Ttv.), valamint a végrehajtásáról szóló 145/1999. (X:01.) Kormányrendeletben (a továbbiakban: Kr.) foglaltakkal összhangban a település területének a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés érdekében, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Mosdós Község közigazgatási területén fekvő köztemetőre, valamint annak fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre, a temetkezési szolgáltatók tevékenységére és a temetőt látogatókra.

(3) E rendeletben a temetkezéssel kapcsolatban meghatározott hatásköröket az önkormányzat képviselő-testülete nevében a polgármester gyakorolja, a temetői díjak megállapítása kivételével.

(4) Temetkezéssel kapcsolatban felvilágosítást a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Mosdósi Kirendeltségén (továbbiakban: Hivatal) Mosdós Kossuth u. 1/a. szám alatt kérhető ügyfélfogadási időben.

2. A temetők rendeltetésszerű használatához szükséges, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételek

2. § (1) Mosdós Község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről, a feladat ellátáshoz szükséges személyi, tárgyi feltételeket és pénzügyi fedezetet az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja

(2) Az önkormányzat által fenntartott köztemetőben az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházat hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

3. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló, 20. hrsz-ú köztemetőben, az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) utat a parcellák megközelítésére,

b) ravatalozót,

c) a temető kerítéssel történő bekerítéssel való lehatárolását,

d) vízvételi lehetőséget,

e) a temető területének – rendeltetésének és a helyi jellegének megfelelő – parkosítása, elsősorban alacsony, oszlopos növésű örökzöldekkel,

f) hulladéktárolót.

(2) A ravatalozó tartozékai: 2 személyes hűtő, drapéria, gyertyatartók, szükséges villanyvételi lehetőség.

4. § Az üzemeltető Mosdós Község Önkormányzat a Ttv. 16. §-ában meghatározottaknak megfelelően gondoskodik

a) a temetést megelőzően a ravatalozó fertőtlenítéséről, takarításáról,

b) a temetkezési szolgáltatást végző, természetes és jogi személyek (továbbiakban: Temetkezési szolgáltató) és az eltemettető megkeresésére a ravatalozó kulcsának átadásáról,

c) a temetést megelőzően a temetői térkép alapján a sírhely kijelöléséről,

e) a köztemetőben keletkezett hulladék gyűjtéséről, megsemmisítéséről,

f) a vízvételi lehetőségről, ennek érdekében a vízcsapok működésének rendszeres ellenőrzéséről, karbantartásáról,

g) a ravatalozó karbantartásáról, szükség szerinti tisztasági meszeléséről,

h) a köztemetői út karbantartásáról, síkosság-mentesítéséről, a hó eltakarításáról,

i) a köztemető zöldterületeinek szükség szerint történő kaszálásáról ,

j) a köztemető bekerítéséről,

k) a köztemető részletes térképének, nyitvatartási rendjének, nyitvatartási idejének a köztemető bejáratánál történő kifüggesztéséről és a térkép változásainak évenkénti kiegészítéséről.

3. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

5. § (1) A köztemető nyitvatartása folyamatos.

(2) Tizenkettő éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

(3) A temetőben az utak használata és az öntözővíz használata díjtalan.

6. § (1) A temetőben és annak közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani, és szemetelni tilos.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell rakni, a keletkezett hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik.

(4) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

(5) A temetők területén motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral és gépjárművel – halott szállítása, mozgáskorlátozott személy szállítása és sírkő készítése, szállítása kivételével – közlekedni tilos.​

(6) Kutyát – a vakvezető kutya kivételével – temetőbe vinni tilos.

4. Temetési hely gazdálkodás szabályai

7. § (1) A temetési helyekről szóló nyilvántartást, a Hivatalban vezetik a Ttv-ben meghatározott módon.

(2) A temetőben kialakított sírhelytáblák és temetési helyek igénybevételével lehet temetkezni.

(3) A temetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) koporsós sírhelyek,

b) urnás sírhelyek

c) urnafülkék.

8. § (1) A rendelkezési jog azt a személyt illeti meg, aki a temetési helyet megváltotta.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(3) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik, ezután az önkormányzat a sírhelyet, temetési helyet újból értékesítheti.

(4) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

9. § (1) A sírhelyek megváltásának és újraváltásának díját, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető fenntartási hozzájárás díját, a ravatalozó használatának a díjat a rendelet 1. melléklete tartalmazza, amit a képviselő-testület évente felülvizsgál. ​

(2) Az önkormányzat nem állapít meg díjat a temetőbe való behajtásért.

10. § (1) Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt az önkormányzat jogosult lezárni és ott a további temetkezést megtiltani.

(2) Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárásától, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.

5. Sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

11. § (1) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely: 210 cm x 90 cm, mélysége 200 cm

b) kettős sírhely: 210 cm x 190 cm, mélysége 200 cm

c) sírbolt: kétszemélyes 300 cm x 300 cm, mélysége 220 cm

négyszemélyes 600 cm x 300 cm, mélysége 220 cm

(2) Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(3) Sírbolt /kripta/ az önkormányzat /temető tulajdonosa/ hozzájárulásával, a kijelölt helyen, építési engedéllyel építhető.

(4) Hamvasztásos temetés célját szolgálja:

a) urnafülke mérete 30 x 30 x 30 cím

b) urnasírhely, urnasírbolt méretei, hossza 80 cm, szélessége 50 cm, mélysége 100 cm.

(5) A hagyományos sírhelyre további 2 urna rátemethető.

12. § (1) Rátemetés esetén a megrendelő a lebontott síremléket köteles helyreállítani.

(2) Az önkormányzat, mint fenntartó feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

(3) Az elhalt hozzátartója, örököse köteles a sírt rendben tartani, síremlék, sírbolt karbantartásáról gondoskodni.

(4) Hozzátartozók által nem látogatott sírok esetében a sírhelyek rendben tartásáról az önkormányzat gondoskodik.

6. A temetési szolgáltatás, temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

13. § (1) A temetőkben történő munkavégzést - a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével az önkormányzatnál legkésőbb a - munkavégzés megkezdését megelőző munkanapon be kell jelenteni, megjelölve a munkálatok kezdésének időpontját és várható időtartamát.

(2) A bejelentésben foglaltakat és azok végrehajtását az önkormányzat ellenőrizheti. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell. ​

(3) Vállalkozók – a temetési szolgáltatást végzők kivételével – a temetőkben csak munkanapokon és szombaton végezhetnek munkát. ​

(4) Építőanyagot a temetőkbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az önkormányzat hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(5) Temetési hely, sírbolt felnyitását az önkormányzatnál legkésőbb a felnyitást megelőző 3 nappal be kell jelenteni a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely és a temetési helyen feltüntetett adatok megjelölésével. ​

(6) Exhumálás, hamvak kivétele céljából történő felnyitást legalább 12 nappal korábban kell a az önkormányzatnál bejelenteni a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely és a temetési helyen feltüntetett adatok megjelölésével.​

(7) A temetőben szakipari munkát végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatást végzők kötelesek a temető üzemeltetőjének temető fenntartási hozzájárulási díjat fizetni az 1. mellékletben meghatározottak szerint.

14. § (1) A temetőben sírgondozást a

a) a temetkezési hellyel rendelkezni jogosult, és az elhunyt hozzátartozói,

b) az önkormányzat által megbízott személy,

c) temetkezési szolgáltatásokat (a Ttv.25. §. (1) bekezdés szerint az arra jogosult vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezet végezhet)

(2) A temetőben egyéb munkálatokat (a síremlékbontási, állítási, sírboltépítési-bontási, valamint a fenntartó megbízásából beruházási, javítási, felújítási feladatokat) szabadon választott magán, vagy jogi személy végezhet.

7. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Mosdós község Önkormányzatának a temetőkről és a temetkezésről szóló 1/2001. (I.18.) számú rendelete és az azt módosító 6/2009. (VIII.27.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.