Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016 (V.27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 28- 2016. 05. 28


Mosdós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, az Szt. 10. § (1) bekezdésében, az Szt. 26. §-ában, az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában, az Szt. 32. § (3) bekezdésében, az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében, az Szt. 48. § (4) bekezdésében, az Szt. 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Mosdós Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 8. §. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„8.§. (4) Amennyiben a kérelmező életkörülményei azt igazolják, a megállapított természetbeni támogatást az Igal és környéke Alapszolgáltatási Központ családgondozója közreműködésével kerül kiosztásra, pl. élelmiszerre, ruhára. Ebben az esetben a támogatás felhasználásáról a családgondozó köteles számlával elszámolni az önkormányzat felé a határozatban megállapított természetbeni ellátás megvásárlásáról és a jogosult részére történő átadásáról.”


2.§.

Az Ör. 17. §. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és kiegészül az alábbi (2) bekezdéssel:

„17.§. (1) A képviselő-testület az óvodák, általános iskolák megkeresése alapján, valamint a szülő kérelmére az általános – és középiskolában tanulók részére az intézmények által szervezett táborokhoz, kirándulásokhoz, táborozási és kirándulási támogatást állapíthat meg.

(2) Amennyiben a támogatást a szülő kérelmezi, a kérelemhez az iskolai igazolását csatolni kell arról, hogy a gyermek a kiránduláson, táborozáson részt vett.”

3.§.

Az Ör. 18. §. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„18.§. (2) Időskorúak támogatására jogosult az a személy, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) Mosdós községben lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen lakóhelyén él és

b) 65. életévét a tárgyévben betöltött nyugdíjas.


4.§.

Az Ör. 20. §. (1)  bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„20.§ (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete a Mosdós községben lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen élő 0-14 éves korú gyermekek részére a települési „Mikulásnap” rendezvényen maximum 1.500 Ft/fő értékű települési mikuláscsomagot biztosít természetben, elsősorban élelmiszer csomag formájában.


5.§.


Az Ör. 25/A. §. (2)  bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„25/A.§. (2)Kérelem útján az a törvényes képviselő, szülő, gyám a középfokú vagy általános iskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeke után tanulmány ösztöndíjban részesíthető,


a) aki Mosdós közigazgatási területen lakóhellyel rendelkezik a kérelem benyújtását megelőző legalább egy évben és életvitelszerűen itt él,


b) a középfokú tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeke (magatartás és szorgalom érdemjegyek nélkül számított) tanulmányi átlaga 4,0 vagy ezt meghaladja,


c) általános iskola 5-8. évfolyamon tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeke (magatartás és szorgalom érdemjegyek nélkül számított) tanulmányi átlaga 4,5 vagy ezt meghaladja.”


6.§.


Az Ör. 25/B. §. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„25/B. (1) Települési támogatás nyújtható gyermek születésekor, ha a szülők vagy a gyermekét egyedül nevelő anya a kérelem benyújtásakor és az azt megelőző egy évben a településen lakóhellyel rendelkezik, életvitelszerűen Mosdós községben él és gyermek részére Start számlát nyit.


7.§.


Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.  


Keresztes József                                                                            Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                              jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve:

Mosdós, 2016. május 27.


                                                                                            Patakiné Kercsó Szilvia

               jegyző