Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a földadóról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2023. 08. 31

Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a földadóról1

2017.01.01.

Mosdós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1), és 43. § (3) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szól 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Adókötelezettség

1. § Adóköteles az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföld, ami az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó, erdő művelési ágban nyilvántartott földrészlet, alrészlet (a továbbiakban: földterület).

Az adó alanya

(1) Az adó alanya – a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1/A. § (1) bekezdésében rögzített korlátozással – az a magánszemély, aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján a földterület tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok. Amennyiben a földet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (a tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).
(2) Egy földterület több tulajdonosa esetében a tulajdonosok a tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

Adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

3. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog, vagyoni értékű jog megszerzését követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség a termőföld elidegenítése évének utolsó napján szűnik meg.

(4) Az adóalany adókötelezettségét érintő változásokat, minden esetben bejelentési kötelezettség terheli a változást követő 15 napon belül, melyet az e célra rendszeresített nyomtatványon kell bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz.

Az adó alapja és mértéke

4. § (1) Az adó alapja a földterületnek az ingatlan-nyilvántartásban aranykoronában meghatározott értéke.

(2) Az adó éves mértéke: 300 Ft/AK/év.

Az adómentesség

5. § (1) Mentes az adó alól a nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földterület, valamint a zártkerti fekvésű földterület.

(2) Az adómentességet ingatlanügyi hatósági adatokkal kell igazolni.

Az adóbevallása és megfizetése

6. § (1) A földadót az önkormányzati adóhatóság az adózó által benyújtott bevallás alapján kivetéssel állapítja meg.

(2) A földadó bevezetésének évében az adóalany az év március 31. napjáig, azt követő években január 31. napjáig köteles az adó megállapításához és az adó mentességhez szükséges valamennyi – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon – adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.

(3) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

(4) A földadót az adózónak 2017. évben egy összegben szeptember 15. napjáig, 2018. évtől évente két egyenlő részletben az adóév március 15-éig, illetve az adóév szeptember 15-éig kell megfizetnie az Mosdós község önkormányzat települési adó beszedési számlájára.

Záró rendelkezések

7. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésben a helyi adóról szóló – többször módosított – 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló – többször módosított – 2003. évi XCII. törvény hatályos rendelkezései az irányadók.

(2) E rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mosdós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.