Mosdós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (IV.8.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 09- 2019. 04. 09

Mosdós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, az Szt. 10. § (1) bekezdésében, az Szt. 26. §-ában, az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában, az Szt. 32. § (3) bekezdésében, az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében, az Szt. 48. § (4) bekezdésében, az Szt. 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Mosdós Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 14. §. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„14.§. (3) Az (1) bekezdésben megállapított települési temetési támogatás összege 50.000 Ft.


2.§.

Az Ör. kiegészül az alábbi 9/A. címmel és 16/A §-al:

9/A Települési gyermeknevelési támogatás

16/A. §.


(1) A képviselő-testület az önkormányzat éves szociális segélykeret összegének figyelembevételével települési gyermeknevelési támogatást állapíthat meg a család jövedelmi viszonyaitól függetlenül a gyermek születésétől a gyermek három éves koráig.


(2) A települési gyermeknevelési támogatás megállapítására a jövedelemviszonyok vizsgálata nélkül az (1) bekezdésben foglalt jogosultaknak hivatalból  állapítható meg.


(3) Azon gyermek után a szülő nem jogosult települési gyermeknevelési támogatásra, aki után az óvodába járáshoz a beiskolázási támogatást már megkapta az adott évben.


(4) A gyermeknevelési támogatás maximum összege 10.000,-Ft


(5) A támogatás összegéről a képviselő-testület legkésőbb minden év végéig határozatban dönt, kifizetésre minden év december 31-ig kerülhet sor.  


 (6) A támogatásról a döntést a képviselő-testület határozatában foglalt támogatási összeg figyelembevételével átruházott hatáskörben a polgármester hozza meg


3.§.

Az Ör. 25. §. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„25.§. (3) (3) A támogatás összege maximum 20.000 Ft/hó lehet, amelynek pontos mértékéről a képviselő-testület dönt a pályázatok és a költségvetés függvényében.”


4.§.

Az Ör. 25/B §. helyébe a következő rendelkezés lép:


„25/B §.

(1) A polgármester átruházott hatáskörben gyermek születése esetén bármelyik a gyermekkel együtt élő szülő kérelmére települési születési támogatást állapít meg, amennyiben a megszületett gyermek lakóhelye Mosdóson van.


(2) A települési születési támogatást a polgármester jövedelemvizsgálat nélkül állapítja meg.


.(3) A települési születési támogatás iránti kérelmet a születést követő 60 napon belül lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.


(4) A települési születési támogatás folyósításához a gyermek születési anyakönyvi kivonatát be kell mutatni.


(5) A települési születési támogatás egyszeri összege 25.000,-Ft.”


5.§.


Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.  



Keresztes József                                                                             Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                          jegyző




Záradék:

A rendelet kihirdetve: Mosdós, 2019. április 8.


                                                                                            Patakiné Kercsó Szilvia

               jegyző