Kőröshegy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2022. 01. 01

Kőröshegy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2022.01.01.

Kőröshegy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdés c)pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Kőröshegy közigazgatási területén az ingatlan tulajdonosa, használója az ingatlanán belül minden héten szerda és szombati napokon 13:00 órától 20:00 óráig terjedő időszakban az ingatlanán keletkező avart és kerti hulladékot, fanyesedéket elégetheti.

(2) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális vagy ipari eredetű hulladékot.

(3) Az avar és kerti hulladék égetése közterületen tilos.

2. § (1) Avart és kerti hulladék hulladékot kizárólag szélcsendes időben és csak olyan helyen szabad égetni, ahol az égetés a személyi és vagyon biztonságot nem veszélyezteti. Az avar és kerti hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok betartásával végezhető.

(2) Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket, felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, eloltható.

(3) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és kerti hulladékot előzetesen szárítani, szikkasztani kell, és eltüzelése csak folyamatosan kisebb adagokban történhet. Füstöt termelő nedves avar és kerti hulladék égetése tilos. A tüzelést végző személy túlzott füstképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.

3. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.