Balatonlelle Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1999. (I.28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról.

Hatályos: 1999. 01. 28- 2019. 04. 29

A közmûvelõdéshez való jog gyakorlása közérdek, a művelõdési tevékenységek támogatása közcél. Ennek megvalósítása érdekében Balatonlelle város Önkormányzatának Képviselõ-testülete a kulturális javak védelmérõl és a muzeális intézményekrõl, a könyvtári ellátásról és a közmûvelõdésrõl szóló 1997. évi CXL. törvény 77.§-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet célja


1.§


/1/ A rendelet célja, hogy Balatonlelle város kulturális egységét szem elõtt tartva meghatározza Balatonlelle város Önkormányzatának kulturális feladatait.

/2/ A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású közmûvelõdési intézmény mûködtetésérõl és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről.


Ezen túlmenően a nyitottság és szektorsemlegesség elvéből kiindulva  épít mindazon civil szervezetekre, jogi, és magánszemélyekre akik illetve amelyek vállalják ezen rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátását, ezáltal gazdagítják a város kulturális életét.


A rendelet hatálya


2.§


A rendelet hatálya kiterjed Balatonlelle város területén működő azon intézményekre, civilszervezetekre, jogi és magán személyekre amelyek illetve akik a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.


A közművelődés általános szabályai, intézményrendszere


3.§


/1/ A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, az önkormányzat törvényből eredő kötelező feladata a város közművelődésének támogatása. Ennek érdekében az önkormányzat szerepet vállal:

a.) az ifjúság iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, életminőséget és életesélyeket

javító lehetőségeinek megteremtésében;

b.) a város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak megismertetésében, a helyi művelődési szokások gondozásában;

c.) az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek megismertetésében, nemzeti ünnepeink kultúrájának gondozásában;

d.) az ismeretszerző és amatőr alkotó, és művelődő közösségek tevékenységének támogatásában;

e.) a kortárs művészetek különböző ágai bemutatkozási lehetőségeinek megteremtésében;

f.) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésében és fenntartásának segítésében;

g.) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtésében;

h.) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosításában.


/2/ Az /1/ bekezdésben foglalt tevékenységek ellátására, az ehhez szükséges szakmai háttér biztosítására Balatonlelle város Önkormányzata intézményeket tart fenn.


/3/ A közművelődési munka alapintézménye az összevont intézményként működő Városi Művelődési Ház és Könyvtár ( továbbiakban: Művelődési Ház), amely a kulturális ágazat azon intézménye, melynek tartalmi munkája a város polgárai és önszerveződő közösségei változó igényeinek rugalmas követésére, és kielégítésére hivatott.


/4/ A közművelődés alapintézménye mellett az önkormányzat a kulturális ágazaton belül múzeumot  is működtet. Ennek valamint az összevont intézmény keretében működő könyvtárnak – tevékenységükből következően – speciális feladataikon túl közművelődési feladataik is vannak.


/5/ A közművelődési élet nélkülözhetetlen alkotói a különböző művelődési egyesületek, művészeti csoportok, melyek tevékenységére számít az Önkormányzat a város közművelődési igényeinek kielégítésében.



Az önkormányzat közművelődési feladatai


4.§


A Művelődési Ház az önkormányzat 3.§ /1/ bekezdésében foglalt szerepvállalására figyelemmel:


a.) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakköri tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító lehetőségek megteremtése érdekében:


 - a mindennapi élet kihívásaira reagálva a gazdálkodást segítő, közhasznú és idegen nyelvi tanfolyamokat szervez a igényeknek megfelelően;

  • speciális helyzetű emberek csoportjainak gondjaihoz igazodóan öntevékeny kulturális lehetőségek felkutatásában együttműködik az érdekelt civil szervezetekkel;
  • igény szerint helyet biztosít a szakmát adó tanfolyami képzéseknek.


b.) A város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások és hagyományok gondozása és ápolása érdekében:


  • gondoskodik az országos és megyei kulturális intézményhálózattal kialakított kapcsolati révén a város művelődési közösségei által létrehozott produkciók menedzseléséről, a jó tapasztalatok közismertté tételéről;
  • szervezi a helyi művészetoktatáshoz kapcsolódó bemutatókat, teret ad a művészeti ágak gyakorlására;


c.) az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, nemzeti ünnepeink kultúrájának gondozása érdekében:


  • a polgárok és az üdülővendégek érdeklődése alapján szervezi a helyi műsor ellátását;
  • a megyei színházaival, időszaki és állandó és időszaki kiállító helyeivel való rendszeres kapcsolat révén színház és tárlatlátogatásokat szervez, ezzel is segítve a város és üdülővendégei ilyen irányú érdeklődésének kielégítését;
  • a város kulturális hagyományaira építve igény szerint tevékeny segítséget nyújt a nyári orgona hangverseny sorozat megrendezéséhez;
  • gondoskodjon - az általános és zeneiskolával együttműködve - nemzeti és a városi ünnepeink színvonalas és méltó megünnepléséről, szervezzen az ünnepekhez kötődő kiállításokat.


d.) az ismeretszerző és amatőr alkotó, és művészeti közösségek tevékenységének támogatása érdekében:


  • az intézmény alapfeltételeivel támogassa a nemzeti és a kisebbségi folklór előadó  művészeti és tárgyalkotó közösségeket;
  • igény szerint biztosítson számukra tevékenységi teret, járuljon hozzá és segítse őket abban hogy helyi, megyei és országos pályázatokon, bemutatókon eredményesen szerepelhessenek.


e.) a kortárs művészetek különböző ágai bemutatkozási lehetőségeinek megteremtése érdekében:


  • a saját intézményi lehetőségeivel élve szervezi a kortárs képző- és iparművészek bemutatkozását, művészetük népszerűsítését, igény szerint segítséget nyújt a Kapoly Múzeum ilyen irányú tevékenységéhez;


  •  a könyvtár útján szervezzen könyvbemutatókat, író és olvasó találkozókat, irodalmi esteket a kortárs irodalom megismertetésére.


f.) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartása érdekében:


  • a európai kultúrák közötti kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében működjön együtt Balatonlelle testvérvárosainak hasonló feladatokat ellátó intézményeivel, művészeti együtteseivel, polgári és alkotó közösségeivel;
  • a városról, annak kulturális életéről alkotott kép gazdagítása érdekében az Internet lehetőségeit kihasználva propagálja a város kulturális rendezvényeit, ajánljon fellépési lehetőséget az európai kulturális együttesek számára.


g.) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása érdekében:


  • törekedjen arra, hogy a művelődési ház, könyvtár, Kapoly Múzeum közösségi színtereiben tartandó rendezvények látogatói tájékozódásához szükséges információk rendelkezésre álljanak;
  • igény szerint nyújtson segítséget a Hegyközségnek a Borhét rendezvényének megszervezéséhez és propagálásához;
  • a korosztályok igényeinek megfelelően teremtse meg a társas összejövetelek, esetenként táncos rendezvények lehetőségeit;
  • a könyvtárban biztosítsa hogy a folyóirat olvasóban napilapokkal – szezon időszakban német nyelvűekkel is – folyóiratokkal, valamint az Internet szolgáltatásaival álljon az olvasók, látogatók rendelkezésére;
  • az intézmények adottságaihoz mérten a közösségi terek esztétikumával, azok célszerű de takarékos infrastuktúrájával és a munkatársak szakértelmével járuljanak hozzá ahhoz, hogy látogatóik szívesen és kultúrált környezetben vehessék igénybe szolgáltatásaikat.


A közművelődési tevékenység pénzügyi feltételei, feladatfinanszírozás


5.§


/1/ A képviselő-testület a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, a központi költségvetésből igényelhető érdekeltség növelő támogatások, és pályázati úton elnyerhető támogatások.


/2/ Az intézmény fenntartási és bérköltségeit a képviselő-testület az intézmény éves költségvetésében biztosítja. A szakmai munka alapjait az önkormányzati támogatás mellett az intézmény saját működési bevételei, az /1/ bekezdésben említett különböző céltámogatások és pályázaton elnyert pénzeszközök egészítik ki.

Az intézmény köteles valamennyi működési körében meghirdetett pályázaton részt venni, elképzeléseit megmérettetni.


/3/ Az önkormányzat a rendeletben foglalt feladatainak ellátásában közreműködő közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezetet (egyesületek, klubok, nem az intézmény keretében működő szakkörök és egyéb közösségek) az éves költségvetésében tervezett előirányzatból az átvállalt feladat arányában pénzügyi támogatásban részesíti.


/4/ A művelődési feladatokat ellátó, civil szervezetek, jogi és magánszemélyek átvállalt feladataikhoz igazodóan az intézmény vezetőjével történt előzetes egyeztetés alapján ingyenesen használhatják az intézményi infrastruktúrát. A használat módját és mértékét , továbbá az egyéb szervezetek intézményhasználatának szabályait, és a használatért fizetendő térítési díj mértékét az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában kell meghatározni.


6.§


A közművelődési feladatok finanszírozásának 5.§-ban részletezett módozataiból következően a közművelődési feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a Kulturális és Idegenforgalmi valamint a Pénzügyi Bizottság javaslatára a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében az intézmény éves költségvetésében határozza meg.


7.§


/1/ A jegyző a Művelődési Ház és Könyvtár alapító okiratának, szervezeti és működési szabályzatának az 5.§ /4/ bekezdésében foglaltakra is kiterjedő felülvizsgálatának és módosításának kezdeményezésével teremtesse meg azoknak a jelen rendelettel való összhangját.


/2/ A polgármester az intézmény éves költségvetési koncepciójának, majd költségvetésének elkészítésénél az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósításának pénzügyi feltételeit vegye figyelembe, és az intézmény szükség szerinti felújítását, karbantartását, berendezési tárgyainak pótlását a költségvetési lehetőségek függvényében ütemezze.

8.§


Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglalt szabályok szerint a jegyző köteles gondoskodni.


9.§[1]


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a

Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.








Dr. Mandik Enikő s.k.                                                                          Kenéz István s.k.

           jegyző                                                                                         polgármester      




Kihirdetve:

Balatonlelle, 2009. augusztus 28.




Dr. Mandik Enikő s.k.                                                                                           

        jegyző               



[1] A bekezdést a 19/2009.(VIII.28.) számú rendelet 12.§-a állapította meg. Hatálybalépés napja: 2009. augusztus 28.