Balatonlelle Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2000. (VI.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által végzett közművesítéshez kapcsolódó közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2000. 07. 01

Balatonlelle Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2000. (VI.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által végzett közművesítéshez kapcsolódó közművesítési hozzájárulásról

2000.07.01.

Balatonlelle Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló – többször módosított – 1990. évi LXV. törvény XVI.§ /1/ bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § /2/ bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által végzett közműépítésekhez kapcsolódó közművesítési hozzájárulásról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a város közigazgatási területén a településrendezési tervvel, vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet előírásaival összhangban történő önkormányzati beruházásban készülő közműépítésekre.

(2)1 Ha magánszemély a közműhálózat fejlesztéshez pénzbeli befizetéssel hozzájárul ( továbbiakban: közművesítési hozzájárulás), a központi költségvetés az e célra befizetett összeg 15%-át közműfejlesztési támogatásként visszatéríti, amennyiben a magányszemélyek közműfejlesztési támogatásáról szóló 73/1999. (V. 21.) Korm. Rendeletben foglalt feltételek fennállnak. A támogatás iránti igényt, a befizetés megtörténtének igazolása mellett az önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani.

(3) Ha a magánszemély, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (továbbiakban: tulajdonos) a tulajdonomat képező ingatlant kiszolgáló, önkormányzat által létesített közműhálózat fejlesztéséhez pénzbeli befizetéssel nem járul hozzá, az érdekeltségi egységnek megfelelő összeg megfizetésére kell kötelezni.

A megfizetésig a kötelezettség összege az ingatlanra teherként az önkormányzat javára bejegyzésre kerül.

Fogalom meghatározások

2. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából közmű

a) villamoshálózat: a villamos teljesítményigények üzembiztos kielégítéséhez szükséges elosztó vezetékhálózat,

b) gázelosztó vezetékhálózat: a gázátadó állomás kilépő oldalához csatlakozó vezetékhálózatnak a fogyasztói telekhatárig terjedő része,

c) víz és csatornahálózat: a helyi közcélú viziközmű törzshálózatnak a szolgáltató tulajdonában, vagy üzemeltetésében lévő része.

(2) E rendelet alkalmazásából közmű továbbá

az út: a szilárd (kő, beton, aszfalt) burkolatú közút és a közterületen lévő járda, valamint a hozzá kapcsolódó felszíni, vagy felszín alatti csapadékvíz elvezető rendszer.
(3) Közműhálózat fejlesztése: a közművesítetlen közterületen új közmű építése, vagy meglévő közmű esetén a nagyobb teljesítményre való alkalmassá tétel érdekében annak átépítése, valamint a közterületi közműhálózat és az ingatlan közötti csatlakozó vezeték megépítése.
(4) Közművesítési hozzájárulás: az a befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó képviselő-testület a beruházási összeg alapján, a közmű által kiszolgálandó ingatlanonként megállapított.
(5) Ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező, illetve a településrendezési terv, vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm.rendelet előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható földterület, amely lakóépülettel, üdülőépülettel, gazdasági épülettel beépített, vagy beépíthető.
(6) Átlagos fogyasztás: A rendeletben közművenként az átlagos fogyasztás mértéke elektromos energia esetén 25 A. vízfogyasztás esetén 0,5 m3/nap, gázfogyasztás esetén 1 m3/nap.
(7) Közművel ellátott (kiszolgált) ingatlan: Az az önálló helyrajzi számmal rendelkező és az /5/ bekezdésben részletesen leírt földterület, melyre a hatályos műszaki szabványok és irányelvek szerint (a gerincvezetékről) a bekötés kivitelezhető, illetve amelyhez a közúti csatlakozás kiépíthető.
(8) Önkormányzati beruházás: Minden olyan beruházás, amelyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.

Közműépítéssel kapcsolatos rendelkezések

3. § (1) Az önkormányzat által végzett közműfejlesztési beruházásról a komplexitás elvének figyelembe vételével a képviselő-testület dönt.

(2) Az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a társtulajdonosokat a beruházás befejezési időpontra prognosztizált költségéről tájékoztatni kell.

(3) Az önkormányzat által kezdeményezett közműfejlesztési beruházást a képviselő-testület döntése alapján a Polgármesteri Hivatal Műszaki irodája, vagy a Városüzemeltetési Szervezet bonyolítja le. A beruházás menete során az érintett ingatlanok tulajdonosait rendszeresen tájékoztatni kell.

(4) Balatonlelle Város közigazgatási területén végzendő minden – e rendelet hatálya alá tartozó – közmű beruházás esetében az önkormányzat beruházásban való részvételéről szóló nyilatkozatát, a beruházás megkezdése előtt az érintett tulajdonosok értesítése érdekében be kell szerezni.

(5) A 2. § /1/ bekezdésében meghatározott közművek kizárólag az adott közmű tulajdonosa, kezelője bevonásával létesíthető.

A közművesítési hozzájárulással kapcsolatos

rendelkezések

4. § (1) A közművesítési költség felosztása az ellátható ingatlanok között egyenlő arányban történik.

(2) A város Általános Rendezési Terve szerint több önálló telekre felosztható ingatlan esetében a hozzájárulási díj kiszámításának az alapja a kialakítható telkek száma.

(3) A beruházási költség tartalmazza a közmű létesítésével kapcsolatban felmerült összes költséget, melynek meghatározására a beruházás pénzügyi lezárást követően kerül sor.

(4) A város közigazgatási területének külterületén a közművesítési hozzájárulás mértéke a meghatározott beruházási összköltség 100%-a.

(5) A város közigazgatási területének belterületén a közművekkel ellátásra került ingatlanokra felosztandó közművesítési hozzájárulás mértéke a beruházási összköltség alábbiakban meghatározott százaléka:

villamoshálózat esetén 70%
gázelosztó-vezeték hálózat esetén 80%
vízhálózat esetén 70%
szennyvízcsatorna-hálózat esetén 60%
útépítés esetén 50%
(6) A közművesítési hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

5. § (1) A közművesítési hozzájárulás ingatlanra eső összegét a közmű üzembe helyezését követő 2 éven belül, évente 50-50%-ban kell az önkormányzatnak egy-összegben megfizetni.

A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.
(2) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa, résztulajdonosa az /1/ bekezdésben meghatározott időn belül a közművesítési hozzájárulás összegét nem tudja megfizetni, úgy az önkormányzat lehetőségeihez mérten részletfizetési kedvezményt, vagy fizetési halasztást biztosíthat.
(3) Az /1/ pont alatti fizetési kötelezettség teljesítéséig az ingatlanra az önkormányzat javára a közművesítési hozzájárulás mértéke erejéig jelzálogjog kerül bejegyzésre.

Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet 2000. július 1. napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző köteles gondoskodni.

(2) Előírásait hatálybalépése után megkezdett beruházásokra kell alkalmazni.

(3) A közművesítési hozzájárulás kivetését önkormányzati hatósági ügyként kell kezelni, és az 1957. évi IV. törvény szabályait kell az eljárásra alkalmazni.

(4) E rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szabályainak megfelelően a jegyző gondoskodik.

1

A bekezdés szövegét a 23/2003.(IX.26.) Kt. számú rendelet 1.§-a állapította meg. Hatálybalépés napja:2003.10.01.